search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:41
MENU CLOSE

Ικανοποίηση ΣΥΡΙΖΑ για τον αντιπολιτευτικό «κλοιό» σε Μητσοτάκη

13.11.2020 09:45
5186612.jpg

 

Ικανοποιημένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από το αποτέλεσμα της χθεσινής συζήτησης, καθώς και μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στον πρωθυπουργό διαμορφώθηκε και αποτελεσματικό ήταν το «μέτωπο» αυτό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να πιέζεται οδηγούμενος στην τριτολογία του σε αναδίπλωση και ως προς το ύφος και ως προς το περιεχόμενο.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, αμέσως μετά την δευτερολογία του πρωθυπουργού όπου αναλώθηκε κυρίως σε επιθέσεις προς τα άλλα κόμματα (κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ΚΚΕ και Μερα25 αναφορικά με την πορεία του Πολυτεχνείου), παρατήρησε στον κ. Μητσοτάκη πως έδειξε εκνευρισμό κι έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε γέφυρες στη Φώφη Γεννηματά και τους Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, κάνοντας αναφορές σε επισημάνσεις τους, κι έχοντας ήδη διαπιστώσει, αυτό που η Κουμουνδούρου θεωρεί κι ένα αξιοσημείωτο στοιχείο της χθεσινής διαδικασίας, ότι ήταν από τις λίγες φορές που τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επικεντρώσει τα βέλη τους στην κυβέρνηση, χωρίς να μοιράζουν την κριτικής τους και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι, μετά τον κύκλο των δευτερολογιών ο πρωθυπουργός επανήλθε αναγνωρίζοντας λάθη της κυβέρνησης- ουσιαστικά σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για την Θεσσαλονίκη – και σωστές επισημάνσεις από την πλευρά των πολιτικών του αντιπάλων. Εν τέλει υιοθέτησε τις προτάσεις για αναστολή πλειστηριασμών και επιτάχυνση του προγράμματος για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των μαθητών για την τηλεκπαίδευση, και την έκτακτη ενίσχυση των νοικοκυριών εν όψει των Χριστουγέννων (τα ψιλά γράμματα βέβαια του πώς εννοεί τα παραπάνω, έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται). Για κάποια απ’ αυτά είπε ότι ήταν δρομολογημένα, ωστόσο δεν απέφυγε να τα συνδέσει και με τις προτάσεις των αρχηγών των κομμάτων θέλοντας να δείξει ότι άκουσε τα αιτήματά τους – είχε ωστόσο προηγηθεί το «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης.

Λινού και εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας:

Επανέλαβε την πρότασή του για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και την κατάρτιση ενός εξάμηνου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξηγώντας στον πρωθυπουργό που λίγο πριν είχε κάνει την ερμηνεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει συγκυβέρνηση, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει ένα σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας, «δε θέλουμε να σώσουμε την κυβέρνησή σας» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα ακόμη βήμα, καθώς πρότεινε την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού, για το γεγονός ότι έχει τηρήσει σταθερή στάση όλο αυτόν τον καιρό προσηλωμένη στα επιστημονικά κριτήρια. Ωστόσο έδειξε ανοιχτός να συζητήσει και άλλο πρόσωπο εφόσον η κυβέρνηση δεχτεί την πρόταση για υπουργό κοινής αποδοχής.

Πρότεινε την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ. Όπως είπε η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το μαξιλάρι των 37 δις, το πράσινο φως από ΕΕ προς τα κράτη μέλη να δαπανήσουν ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ .

«Κάηκε» η συναίνεση

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο τοποθετήσεις του επικεντρώθηκε στο να αποδομήσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με το τι έφταιξε που φτάσαμε ως εδώ, υπογραμμίζοντας του παράγοντες εκείνους που δείχνουν την ολιγωρία της αλλά ο πρωθυπουργός άφησε εκτός του οπτικού του πεδίου: Μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, μη στήριξη στο ΕΣΥ είτε μιλάμε για κλίνες ΜΕΘ είτε για την στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εγκάλεσε επίσης τον Κ. Μητσοτάκη και για τις συγκρίσεις του αριθμού των θανάτων με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης: «είναι λίγοι δηλαδή 50 θάνατοι τη μέρα;» και πηγαίνετε να πείτε στους συγγενείς των θυμάτων ότι οι θάνατοι στο Βέλγιο είναι περισσότεροι» ήταν χαρακτηριστικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από αυτή τη συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θεωρεί ότι αρχίζει το κλίμα να αλλάζει με την κυβέρνηση να δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση και να αντιλαμβάνεται ότι «ο μήνα του μέλιτος» έχει τελειώσει. Ακόμη πιο σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον έχει ανοιχτό το πεδίο για να κλιμακώσει την κριτική και το πρεσάρισμα στην κυβέρνηση, καθώς η απόρριψη της πρότασής Τσίπρα – και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού – του λύνει τα χέρια και αφαιρεί από τους ώμους του την πίεση για συναίνεση αυτή τη δύσκολη στιγμή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:40