search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:14
MENU CLOSE

Επέτειος Πολυτεχνείου: Όργιο αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας (Videos/Photos)

17.11.2020 12:32
Επέτειος Πολυτεχνείου: Όργιο αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας (Videos/Photos) - Media

 

Με τη χρήση των οχημάτων εκτόξευσης νερού, με πυκνή ρίψη δακρυγόνων, ξύλο και προσαγωγές η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι συμμετέχοντες τηρούσαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει «το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής». Πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι στιγμής σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Η αστυνομία, εξαπολύοντας απρόκλητη επίθεση σε μια συμβολική διαδήλωση, «έπνιξε» στα δακρυγόνα τους συγκεντρωμένους και με τη βοήθεια των ΜΑΤ τους απώθησε προς την Ομόνοια, θέλοντας να πάρει… ρεβάνς για την πρωινή διαδήλωση, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κάτω από τη μύτη της, ενώ νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσιούμπας κατέθεσε στεφάνι στο πρώην κολαστήριο του ΕΑΤ- ΕΣΑ.

«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα» υπογραμμίζει, καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δε θρηνήσαμε θύματα 

H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «το σημερινό όργιο καταστολής απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε στο μέγιστο βαθμό όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με χημικά, αύρες, με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, με προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ, με στοχοποίηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές και βίαιους τραυματισμούς διαδηλωτών».

«Χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δε θρηνήσαμε θύματα. Με ιδιαίτερο μένος στοχοποιούσαν συνδικαλιστές, ορμούσαν αδιακρίτως για να απομονώσουν νεολαίους και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Οι πρώτοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση ήταν οι φυλακισθέντες-εξορισθέντες 1967-74. Οι νέες κατασταλτικές δυνάμεις με τα μηχανάκια, με τα χρυσαυγήτικα σύμβολα πάνω στα κράνη τους, λειτουργούσαν σαν αγέλες μέσα στο πλήθος. Στόχος ήταν να υπάρξουν θύματα» επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταλήγοντας: «Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες! Αν κάποιος πρέπει να συλληφθεί άμεσα, είναι ο υπουργός Δημόσιας τάξης!».

Νωρίτερα άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και προχώρησαν σε προσαγωγές. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν περίπου 7 διαδηλωτές

Όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίθεσης προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές.

Ήδη έγινε παρέμβαση, από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για την απελευθέρωση των κρατουμένων. Σημειώνεται, πως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα επτά άτομα που είχαν προσαχθεί από την οδό Πανεπιστημίου, κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στην συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ.

Ο γ.γ. Του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε προπηλακισμό μελών του ΚΚΕ με οργισμένο ύφος: «Εγινε επίθεση ενάντια σε συγκεκριμένους διαδηλωτές» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ την ώρα που υπάρχουν προσαχθέντες από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές χωρίς να τηρούν κανένα μέσο προστασίας.

Τη ίδια ώρα επιβεβαιώνοντας την ευθύνη της κυβέρνησης για την αναίτια και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, ο αξιωματικός της ΓΑΔΑ εμφανίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση στο χώρο. Απαντώντας στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η εντολή μας είναι να εφαρμόσουμε το νόμο.

Ο Δ. Κουτσούμπας απαίτησε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και κατήγγειλε την επίθεση και τον προπηλακισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφιλη και σε άλλους βουλευτές.

Η επίθεση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επάφη με εισαγγελέα. Οι διαδηλωτές τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, οι αστυνομικοί δεν τα τηρούν τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις στο σωρό.

Και ενώ ο κόσμος προσπαθεί να αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης και οι αστυνομικοί με μοτοσυκλέτες προκλητικοί κάνουν σφήνες πάνω στον κόσμο, πέφτουν πάνω τους, τους βρίζουν και τους προκαλούν.

Στη ΓΑΔΑ βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και Νίκος Παπαναστάσης, ο Γιώργος Τούσσας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μαζί με δικηγόρους. Απαιτούν να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες οι οποίοι είναι τουλάχιστον 32 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προσαγωγές έχουν γίνει και στο ΑΤ Κυψέλης.

Ένταση και κυνηγητό σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με τελευταία στα Σεπόλια, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, γύρω από το Άλσος Καισαριανής, όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα, καθώς και στον Σταθμό Λαρίσης.

«Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση με τίτλο “Τα σημερινά γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου” και εξιστορεί από την αρχή μέχρι το τέλος, τη δική της εκδοχή για την απρόκλητη επίθεση στη συγκέντρωση του ΚΚΕ.

«Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζοντας πως «όλα τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα», και υπογραμμίζει ότι:

  • Δεν υπήρξε κανένα “όργιο αστυνομικής βίας, αλλά εφαρμογή του νόμου που ισχύει για όλους τους πολίτες, ενώ οι μέθοδοι διάλυσης των συγκεντρωμένων ασκήθηκαν κλιμακωτά, με τελευταία τα δακρυγόνα.
  • Τα άτομα στην συγκέντρωση του ΚΚΕ προσήλθαν με παραπλανητικά SMS.
  • Για όσα εκτυλίχτηκαν ήταν ενήμερος εισαγγελέας.
  • Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

«Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η Δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση οξύνει την πόλωση και το διχασμό με νέα ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ότι κάνουν μέτωπο κατά της κοινωνίας.

«O ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν την ευκαιρία να δείξουν αυτές τις μέρες άτι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας. Αντ’ αυτού, για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης. Τελικά αυτό που κατάφεραν είναι να κάνουν μέτωπο κατά της κοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Τους παραδίδουμε στην κρίση της».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:14