search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:52
MENU CLOSE

Δόγμα «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση με πρόσχημα την επέλαση της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2152
19-11-2020
19.11.2020 04:00
Δόγμα «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση με πρόσχημα την επέλαση της πανδημίας - Media

 

Είναι γεγονός ότι από τον Μάρτιο η χώρα έχει μπει σε μια έκτακτη συνθήκη, με τα πάντα να έχουν μπει σε μια πανδημική καθημερινότητα. Ένας νέος τρόπος ζωής έχει εφαρμοστεί, το κλείσιμο και το άνοιγμα έχουν γίνει ένα ακορντεόν, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κυβερνητική στρατηγική, και η κυβέρνηση έχει αναχθεί σε υπέρτατο ρυθμιστή των πάντων. Εδώ και καιρό δεν είναι λίγοι αυτοί που φωνάζουν για «εκμετάλλευση» της κατάστασης ώστε να περάσουν χωρίς αντίλογο νομοσχέδια όπως αυτό για το περιβάλλον, τον πτωχευτικό κώδικα και τα εργασιακά.

Και ενώ την άνοιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε συγχαρητήρια στους πολίτες για το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάκουσαν στο σχέδιο μιας κυβέρνησης ευθύνης, το φθινόπωρο ενδεχομένως να θέλει να το διαγράψει ήδη από τη μνήμη του. Το επικοινωνιακό άρμα της κυβέρνησης (και της Ν.Δ. γενικότερα) έχει πάθει… λάστιχο, με αποκορύφωμα το μήνυμα του πρωθυπουργού για κοινό εορτασμό της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια λιτή τελετή.

Βέβαια, προηγήθηκε ένα κανονικό Βατερλό με τη βραδινή απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για απαγόρευση των συναθροίσεων, με καταγγελίες για τηλεφωνήματα νουθεσίας στους πολιτικούς αρχηγούς και με τη δημόσια συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την κατάργηση στην πράξη συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, προτού ο Μητσοτάκης προσπαθήσει να πάρει για μία ακόμα φορά την κατάσταση πάνω του.

Τα όσα όμως έγιναν στη συνέχεια έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τις εικόνες αστυνομικών να σηκώνουν κυριολεκτικά στον αέρα διαδηλωτές ή να τους πνίγουν ή ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο της Αθήνας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με τον έναν αστυνομικό δίπλα στον άλλο. Η αιφνιδιαστική πορεία του ΚΚΕ προς την αμερικανική πρεσβεία, παρά τα δρακόντεια μέτρα σε άλλο σημείο της Αθήνας – για τα οποία υποτίθεται ότι είχε εκπονηθεί σχέδιο –, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Οι συλλήψεις, τα δακρυγόνα, οι ρίψεις νερού ήρθαν να ρίξουν μέρος από το συναινετικό προφίλ που έχει με κόπο προσπαθήσει να χτίσει ο Μητσοτάκης, αλλά «χαϊδεύουν» τα πιο δεξιά άκρα του κόμματός του.

Δίνοντας τη δική του ανάγνωση, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., με ανακοίνωσή του, υποστήριξε πως «η Δημοκρατία και η κοινή λογική έδωσαν την απάντησή τους σε όσους επένδυαν στο μπάχαλο. Έδωσαν την απάντησή τους στα κόμματα που ανταγωνίστηκαν για την πιο εγκληματικά αντικοινωνική στάση». Σύμφωνα μάλιστα με τους «γαλάζιους», το «μόνο που κατάφεραν λοιπόν όσοι επιδίωκαν την όξυνση, είναι να επιβεβαιώσουν πως έχουν σταθερά απέναντί τους την κοινωνία και δεν χαίρουν κανενός είδους ασυλίας».

Παταγώδης αποτυχία

Το σχέδιο για το Πολυτεχνείο στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία, ανεξάρτητα ή όχι από το αν συμφωνεί κανείς ότι στις έκτακτες συνθήκες πανδημίας όλοι οφείλουν να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Η οικογένεια από τα Σεπόλια, που θύμισε την οικογένεια Ινδαρέ από τα Πετράλωνα κατά την εκκένωση κατάληψης, μάλλον δεν έχει αφήσει κανέναν ευχαριστημένο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρά το γεγονός ότι ώρες πριν η ΓΑΔΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα ευρήματα από τυχαίο έλεγχο σε Ι.Χ. στο κέντρο της Αθήνας, όπου και βρέθηκαν κοντάρια και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Και όλα αυτά την ώρα που η κοινωνία είναι στα όριά της με τα παρατεταμένα μέτρα, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που σήμερα είναι έτσι και αύριο αλλιώς, τη βίαιη προσαρμογή, την ύφεση που φαίνεται στον ορίζοντα, το σύστημα Υγείας που καταρρέει. Χωρίς να ξεχνά κανείς ότι μένουν ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία, που δεν έχει υποχωρήσει στο παραμικρό από αυτά που βρίσκονται στην ατζέντα της. Το Μαξίμου μοιάζει να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό και ουσιαστικό χρόνο, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει να βγαίνει μπροστά «διορθώνοντας» ή υποκαθιστώντας τους υπουργούς του.

Τη στρατηγική της όξυνσης φαίνεται ότι επιχειρούν να αξιοποιήσουν η κυβέρνηση και προσωπικά ο Μητσοτάκης, καθώς φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητά τρόπους αλλαγής της ατζέντας αλλά και διάχυσης των ευθυνών και στην αντιπολίτευση. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση του Μητσοτάκη να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα όσον αφορά στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στοχοποιώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως ανεύθυνα έναντι της δημόσιας Υγείας.

Άναψε το φιτίλι

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, χωρίς να προκληθεί αποφάσισε στην πρωτολογία του να αναφερθεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε άτεγκτος, σκληρός και εν πολλοίς διχαστικός.

«Και σίγουρα όχι από την εγκληματική στάση όσων – και εδώ απευθύνομαι σε εσάς, κύριε γενικέ γραμματέα – εν μέσω πανδημίας βλέπουν ακόμα και μιλούν ακόμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, παραβλέποντας ότι δεν υπήρχαν εκδηλώσεις ούτε σε άλλες εθνικές επετείους και ρισκάροντας να μετατρέψετε μία πορεία τιμής σε μία πορεία πόνου προς τις Μονάδες Εντατικής» είπε ο πρωθυπουργός. Ζητώντας μάλιστα από τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία πορεία και δεν θα ενθαρρύνουν κανέναν να βρεθεί στον δρόμο θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία.

«Και να ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Σας το λέμε από τώρα να το γνωρίζετε. Όπως η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην γιορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι παίρνει και την απόφαση να μην γίνει σε αυτές τις συνθήκες η πορεία του Πολυτεχνείου» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης, ανάβοντας το φιτίλι της σκληρής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η τακτική αυτή του Μητσοτάκη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε μέσα σε λίγες μέρες να ανακρούσει πρύμναν και να επιχειρήσει να εκτονώσει το κλίμα κάνοντας μια συμβιβαστική πρόταση προς τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Να μεταβούν, δηλαδή, όλοι μαζί στο Πολυτεχνείο μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια λιτή τελετή που θα ήταν προσήκουσα των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία της Covid-19. Μια πρόταση που θα έπρεπε να την έχει κάνει πολύ νωρίτερα και θα τον έφερνε ένα βήμα πιο μπροστά στην πολιτική συναίνεση που δείχνει, και δηλώνει, ότι επιζητά, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας.

Λάδι στη φωτιά

Ωστόσο, ήδη το φιτίλι της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης είχε ανάψει για τα καλά. Καθώς στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της Ν.Δ. φρόντιζαν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά,  δίνοντας μάλιστα ιδεολογικό χαρακτήρα σε μια συζήτηση που στο τέλος της ημέρας (υποτίθεται ότι) αφορούσε στη δημόσια Υγεία. Αναφορές στην «ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς», ατάκες τύπου «δεν γιορτάσαμε 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου, άρα γιατί να γιορτάσουμε Πολυτεχνείο» και άλλα τέτοια, επί της ουσίας, σηματοδότησαν από πλευράς Ν.Δ. και κυβέρνησης το πεδίο της αντιπαράθεσης.

Η απόφαση μάλιστα του αρχηγού της Αστυνομίας για πλήρη απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της επετείου του Πολυτεχνείου ήρθε ως «κερασάκι» σε μια «τούρτα» λαθών και αντιπαράθεσης για να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Η έκβαση αυτής της τακτικής μάλλον δεν πρέπει να ευχαριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Καθώς τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 έσπασαν την απαγόρευση, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε βία – κατά πολλούς υπέρμετρη – και παραβίασε, όπως φαίνεται και από τα ντοκουμέντα, βασικούς υγειονομικούς κανόνες. Αποτέλεσμα; Πέραν μια μικρής μερίδας οπαδών της Ν.Δ., οι οποίοι ενθουσιάζονται με τις αστυνομικές ακρότητες, ουδείς άλλος μοιάζει να επικροτεί τα όσα συνέβησαν, προχθές Τρίτη, στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντιθέτως το γεγονός ότι με προσωπική απόφαση, όπως ο ίδιος είπε, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε να μην υπάρξουν συλλήψεις των μελών του ΚΚΕ που συγκεντρώθηκαν για την πορεία μοιάζει να εξαγρίωσε το πιο σκληροπυρηνικό ακροατήριο της Ν.Δ., το οποίο στα social media αλλά και σε φιλικά προς τη «γαλάζια» παράταξη μέσα ενημέρωσης εξέφρασε την οργή του για την επιείκεια που έδειξε η κυβέρνηση.

Η αντιπαράθεση μάλιστα μεταφέρθηκε και στον Δήμο Αθηναίων. Εκεί όπου η αντιδήμαρχος Αλεξία Έβερτ, και στέλεχος της Ν.Δ., χαρακτήρισε, σχολιάζοντας σχετική ανάρτηση στο Facebook, τους διαδηλωτές του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία ως «κατσαρίδες» και «τρωκτικά» με αποτέλεσμα το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων Νίκος Σοφιανός να ζητήσει την άμεση αποπομπή της.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra. Ο Μπογδάνος μιλώντας για τους διαδηλωτές (οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί ότι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τον κορωνοϊό) είπε πως «1.500 επίδοξοι δολοφόνοι του ΚΚΕ, έστω και εξ αμελείας, βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας».

Πάντως, αν υπάρχει ένα θετικό για την κυβέρνηση στοιχείο από τη «μάχη του Πολυτεχνείου», αυτό είναι ότι το μέτωπο της αντιπολίτευσης δεν ήταν αρραγές, καθώς το Κίνημα Αλλαγής, δικαιολογώντας με τον δικό του τρόπο τη στάση του, πήρε αποστάσεις επιχειρώντας να βρεθεί κάπου στη μέση, χωρίς πάντως να πάρει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

Οδικός χάρτης

Όπως και να έχει, οι συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης δεν φάνηκαν να κάνουν γκελ στην κοινή γνώμη, κάτι που επιθυμούσε διακαώς το Μαξίμου, καθώς φαίνεται ότι τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία είναι πιο σημαντικά από τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα παράτασης του lockdown, κάτι που αφήνεται, ώς έναν βαθμό, να εννοείται από κυβερνητικές πηγές, παρά το γεγονός ότι ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε χθες να κατευνάσει τις ανησυχίες αυτές, περιγράφοντας έναν οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση, και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια. Ο Πέτσας σημείωσε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά.

«Μετά το Σαββατοκύριακο, αναμένουμε μια κάθετη πτώση από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε με ψυχραιμία την κατάσταση. Θα δούμε με τις προβολές των ειδικών πώς αναμένεται να είναι η κατάσταση περί το τέλος Νοεμβρίου και θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών που έχουμε επιβάλει για τον Νοέμβριο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως και να έχει, πάντως, η κυβέρνηση πλέον δίνει μάχη με τον χρόνο περιμένοντας να φανεί την επόμενη εβδομάδα αν και πόσο επέδρασε το νέο lockdown στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26