search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:51
MENU CLOSE

Πρωθυπουργική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών στους «από κάτω» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

01.12.2020 08:18
Πρωθυπουργική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών στους «από κάτω» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Πολιτική θύελλα έχουν προξενήσει τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τα κενά και τις ανακρίβειες στην καταγραφή των κρουσμάτων με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πληροφόρηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και την διαμόρφωση κλίματος «δυσαρμονίας» όπως περιγράφεται μεταξύ των Τσιόδρα-Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και Κικίλια- Αρκουμανέα από την άλλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κυριακή αντέδρασε σε υψηλούς τόνους μιλώντας για «μαγείρεμα» των στοιχείων και ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση- οπέρ και εγένετο, καθώς χθες η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρήγγειλε την διενέργεια έρευνας για το σύστημα των διπλών καταγραφών, στον ΕΟΔΥ και στο Μητρώο Ασθενών.

Περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέφερε με επιτακτικό τρόπο το αίτημα για την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής, ζητώντας διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας. Σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ζητώντας πειστικές απαντήσεις στα δύο κυριακάτικα δημοσιεύματα («Βήμα» και «Δημοκρατία») και την απόδοση στη δημοσιότητα των πρακτικών της Επιτροπής.

Στην Κουμουνδούρου πάντως, στις αποκαλύψεις για τις διπλοκαταγραφές των κρουσμάτων βλέπουν και μια προσπάθεια του Μαξίμου να επιρρίψει τις ευθύνες για την εξελισσόμενη κρίση και κατάρρευση του ΕΣΥ στον υπουργό, τον ΕΟΔΥ, τους επιστήμονες κλπ. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να χρεώσει το θέμα στον ίδιο τον Μητσοτάκη λέγοντας πως «το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων».

Χαρακτηριστική επίσης η χθεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Νικολαϊδη  ο οποίος αναφέρει πως «στη Νέα Δημοκρατία έχει πια ξεκινήσει η μετακύλιση ευθυνών». Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ‘’ανοίγει τη δεύτερη επιστολή’’(παραπομπή στη σχετική αναφορά Τσίπρα στις τρεις επιστολές την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή), ρίχνοντας τις ευθύνες σε πρόσωπα της κυβέρνησης ώστε να μην τις χρεωθεί ο ίδιος, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαχωρίζουν την θέση τους από την τραγική διαχείριση της πανδημίας». Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος- όπως στη συνέχεια επισημαίνει η ανακοίνωση Νικολαϊδη – σε χθεσινή τηλεοπτική του παρέμβαση στον ΣΚΑΙ είπε πως «ένας από τους λόγους που η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται επιδημιολογικά εκτός ελέγχου, είναι το γεγονός ότι άνοιξαν τα σύνορα για εργάτες γης χωρίς να γίνουν επαρκή τεστ».

Με άλλα λόγια κατά την Κουμουνδούρου ο Τζιτζικώστας επιχειρώντας να διαχωρίσει τη θέση του αποκάλυψε άλλη μια «τρύπα» στην κυβερνητική διαχείριση επισημαίνοντας κάτι που «ακούστηκε πρώτη φορά από χείλη στελέχους της Νέας Δημοκρατίας». «Το λάθος της καλοκαιρινής εισόδου σε τουρίστες δίχως τεστ, δεν έγινε μάθημα και δυστυχώς επαναλήφθηκε και την αγροτική περίοδο, με τα γνωστά πλέον θλιβερά αποτελέσματα» προσθέτει η ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση στο ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχει ξεκινήσει η ενδοκυβερνητική «σφαγή» μεταξύ διαφορετικών στρατοπέδων για τις σοβαρές ευθύνες στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την μη έγκαιρη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και την κατάρρευση του ΕΣΥ.

Αναμένεται να συνεχίσουν να εντείνουν την πίεση για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, καλλιεργώντας περαιτέρω κατ’αυτόν τον τρόπο τα ερωτηματικά για το αν η κυβέρνηση στις αποφάσεις της λάμβανε υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, ή αντιθέτως επιχείρησε να δώσει στις δικές της αποφάσεις στις οποίες βάραινε το πολιτικό κριτήριο, επιστημονικό επίχρισμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:51