search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:37
MENU CLOSE

Τίτλοι τέλους για το πληγωμένο, τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο

01.12.2020 17:06
Τίτλοι τέλους για το πληγωμένο, τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο - Media

 

Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο είναι τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο εγκατεστημένο κοντά στην ομώνυμη πόλη του Πουέρτο Ρίκο. Το Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, έχοντας διάμετρο 305 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο μονού δίσκου παγκοσμίως, και αποτελείται από 38.778 πλάκες αλουμινίου, 1 επί 2 μέτρα περίπου η καθεμιά, που υποστηρίζονται από ένα δίχτυ χαλύβδινων καλωδίων.
Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο, στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον Αύγουστο, κατέρρευσε σήμερα, μετά από 57 χρόνια προσφοράς στις αστρονομικές ανακαλύψεις.

Η πλατφόρμα του τηλεσκοπίου, βάρους 900 τόνων, που στηριζόταν σε καλώδια μήκους 137 μέτρων, έπεσε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (NSF) των ΗΠΑ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το τηλεσκόπιο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες, από χιλιάδες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο για να μελετήσουν μακρινούς πλανήτες, να εντοπίσουν δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς και να «συλλάβουν» πιθανά εξωγήινα σήματα.

Δύο από τα καλώδια που συγκρατούσαν τα όργανα είχαν σπάσει από τον Αύγουστο, προκαλώντας ζημιές και αναγκάζοντας το NSF να κλείσει το αστεροσκοπείο. Το Νοέμβριο ανακοινώθηκε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να αποκατασταθεί η βλάβη και για αυτό είχε αποφασιστεί τότε να κατεδαφιστεί το ραδιοτηλεσκόπιο.

«Το NSF θλίβεται από αυτήν την εξέλιξη», έγραψε στο Twitter αυτή η ανεξάρτητη, ομοσπονδιακή υπηρεσία. «Καθώς θα προχωράμε προς τα εμπρός, θα αναζητούμε τρόπους για να βοηθήσουμε την επιστημονική κοινότητα και να διατηρήσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μας με τον λαό του Πουέρτο Ρίκο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:36