search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ για ανασχηματισμό: Επιβράβευση του «μπάχαλου» και προετοιμασία για εκλογές

05.01.2021 08:28
ΣΥΡΙΖΑ για ανασχηματισμό: Επιβράβευση του «μπάχαλου» και προετοιμασία για εκλογές  - Media

 

«Ανασχηματισμό- φιάσκο» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επικεντρώνοντας στο βασικό στοιχείο, ότι δηλαδή βασικοί υπουργοί που επικρίθηκαν σφοδρά όλο αυτό τον καιρό για τα πεπραγμένα τους παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Κοινώς, το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν πως είναι «όλα καλώς καμωμένα» κάτι που, με δεδομένη την απόσταση από την πραγματικότητα, για την Κουμουνδούρου ισοδυναμεί με απόδειξη εγκλωβισμού του Μητσοτάκη στην αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας.

Αποτέλεσμα αυτού του εγκλωβισμού ήταν οι λίγες αλλαγές να μην ακουμπήσουν υπουργούς που διαχειρίστηκαν κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας:

 «Ο ανασχηματισμός αποτελεί ένα μήνυμα σύγκρουσης με την κοινωνία. Επιβράβευσε τα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, το χάος στα σχολεία, το μπάχαλο στον τουρισμό» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος στην δήλωσή.

Από εκεί και πέρα, στην Κουμουνδούρου βλέπουν μια προετοιμασία για εκλογές το οποίο θεωρούν ταυτόχρονα έμμεση αναγνώριση εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι η τετραετία δεν βγαίνει.

Τριπλό καμπανάκι

Τρία βασικά στοιχεία του ανασχηματισμού κατά την Κουμουνδούρου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι το Μαξίμου εισέρχεται σε φάση εκλογικής ετοιμότητας:

  • Η μετακίνηση στο Μαξίμου του Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος όπως μεταφέρουν στελέχη του κόμματος θεωρείται από τους καλύτερους εκλογολόγους στη χώρα.
  • Η στροφή προς τα δεξιά που φέρνει η τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών και η προσπάθεια κατευνασμού δυσαρέσκειας πχ για εκσυχρονιστικής προέλευσης πρόσωπα της κυβέρνησης όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος από το βήμα της Βουλής κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για εθνικισμό, αναφορικά με την πρόταση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Το ξεχείλωμα του επιτελικού σχήματος για να χωρέσουν γαλάζιοι βουλευτές – στον ΣΥΡΙΖΑ λένε χαρακτηριστικά πως «έβαλε απ’ το παράθυρο την μισή κοινοβουλευτική ομάδα» – ενίοτε σαμαρικοί, είναι λοιπόν ένα ακόμη καμπανάκι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η μετακίνηση του «σκληρού» Βορίδη στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, το υπουργείο Εσωτερικών, ένα υπουργείο που είναι  αρμόδιο όχι μόνο για τη λειτουργία του Κράτους αλλά και για την διενέργεια εκλογών. Στην δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος θύμισε ότι ο εν λόγω υπουργός «ζητούσε θεσμικά μέτρα για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά». Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο εν λόγω υπουργός πέραν όλων των άλλων, μπροστά σε ένα ενδεχόμενο εκλογών, έχει αποστολή να «μαζέψει» και τα γαλάζια αντάρτικα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι ο κλοιός για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις σφίγγει με τη μετακίνηση Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας, και με την διατήρηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απέναντι λοιπόν στην προοπτική εκλογών που διαγράφεται κατά την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την παραπάνω σύνθεση του παζλ, από την Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Συνεδριάζει ο “πρωινός καφές”

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να δώσει τις απαντήσεις της για τα βραχυμεσοπρόθεσμα ζητήματα αλλά και για την οικονομική κρίση που θα εμφανιστεί πλήρως μετά, με μια νέα προγραμματική πρόταση. Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα ο «πρωινός καφές» προκειμένου να συζητηθεί ο προγραμματισμός της επόμενης περιόδου. Μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ», ενώ εκκρεμεί και η παρουσίαση του σχεδίου «αντι-Πισσαρίδης» το οποίο είναι έτοιμο σύμφωνα με κομματικές πηγές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14