search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:57
MENU CLOSE

Έκθεση-«φωτιά» καίει τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ: Ανίκανες να έχουν επαρκή αριθμό αεροσκαφών σε πολεμική ετοιμότητα

05.01.2021 15:48
f-15e_2

 

Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ να έχουν στη διάθεσή τους τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά στον κόσμο, ωστόσο, πρόσφατη έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι αδυνατούν να έχουν ανά πάσα στιγμή σε «πολεμική ετοιμότητα» επαρκή αριθμό αεροσκαφών.

Η έκθεση με τίτλο «Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων» εξέτασε 46 τύπους αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από την Αεροπορία, το Ναυτικό, τον Στρατό και τους Πεζοναύτες, μεταξύ των οποίων και τα περίφημα F-35 και F-22, αλλά και τα F/A-18C Hornet, A-10 Thunderbolt, C-17 Globemaster III, το εναέριο τάνκερ KC-135 Stratotanker και το E-6B Mercury που είναι το «αεροσκάφος της ημέρας της καταστροφής».

Πολύ μακριά από το πολυπόθητο 80%

Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι πραγματικά απογοητευτικά καθώς σχεδόν κανένα από τα αεροσκάφη δεν κατάφερε να πιάσει το μαγικό νούμερο του 80%, δηλαδή, το 80% των αεροσκαφών κάθε τύπου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για πολεμική αποστολή.

Για παράδειγμα, ο στόλος των F-22 δεν ήταν ποτέ έτοιμος σε ποσοστό 80% μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα F/A-18E/F, F-16 Fighting Falcon, F-15C/D Eagle και AV-8B Harrier.

Κάπως καλύτερα τα πήγαν τα F-15E Strike Eagle, που έπιασαν το 80% στα τέσσερα από τα εννέα χρόνια, ενώ η κατάσταση με τα βομβαρδιστικά είναι άσχημη, καθώς μόνο τα B-2 Spirit και B-52 Stratofortress έπιασαν ετοιμότητα 80% σε τρεις χρονιές. Το B-1B Lancer δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει το ποσοστό αυτό.

Η «κούφια δύναμη»

Επίσης, τα ελικόπτερα CH-47 του Στρατού δεν ήταν ποτέ έτοιμα για μάχη σε ποσοστό 80% στα εννέα χρόνια που καλύπτει η έκθεση, ενώ το τάνκερ KC-135 Stratotanker έπιασε το 80% μόλις σε τρεις από τις εννέα χρονιές.

Το μοναδικό αεροσκάφος που πέρασε τη βάση ήταν το F-35, του οποίου και οι τρεις τύποι (A, B, C) βρέθηκαν να είναι ετοιμοπόλεμοι σε ικανό ποσοστό σε όλες τις χρονιές που καλύπτει η μελέτη, ενώ το συνολικό κόστος συντήρησης του εναέριου στόλου των ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει η έκθεση είναι ότι όσον αφορά στα εναέρια οπλικά συστήματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κινδυνεύουν να γίνουν «κούφια δύναμη», δηλαδή, στα χαρτιά να διαθέτουν πολλά και πανίσχυρα αεροσκάφη, αλλά σε πραγματικές συνθήκες να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:57