search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:20
MENU CLOSE

Απίστευτος Ερντογάν: Ντροπή για τη… δημοκρατία, η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

08.01.2021 16:57
Απίστευτος Ερντογάν: Ντροπή για τη... δημοκρατία, η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ - Media

 

Μαθήματα… δημοκρατίας αποφάσισε να παραδόσει στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προέβη σε αιχμηρά σχόλιο για την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

Σε μια παρέμβαση που μόνο ως… σουρεαλιστική μπορεί να χαρακτηριστεί, ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «ντροπή για τη δημοκρατία» τις βιαιότητες που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, εκτιμώντας πως «σόκαραν όλο τον κόσμο».

Ελπίζουμε ότι θα ξαναβρούν την ειρήνη

«Είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Ελπίζουμε πως η μετάβαση με τον (εκλεγμένο πρόεδρο Τζο) Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί ήρεμα στις 20 Ιανουαρίου και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναβρούν τότε την ειρήνη», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, ο οποίος από το 2016 προσπαθούσε να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν δίστασε ωστόσο να καταδικάσει αυτό που συνέβη στο «λεγόμενο λίκνο της δημοκρατίας», όπως αποκάλεσε τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν απηύθυνε επίσης συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των βιαιοτήτων. «Είδαμε πως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είναι το ίδιο», είπε.

Τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον υπέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν, ο οποίος την απέδωσε στον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του και νυν εξόριστο στις ΗΠΑ, την έκδοση του οποίου επιδίωξε χωρίς αποτέλεσμα.

Όμως οι καλές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλαν ώστε να προστατευθεί η Τουρκία από προηγούμενες κυρώσεις και για να κατέβουν οι τόνοι στις αμερικανικές επικρίσεις για τις επιδόσεις του Ερντογάν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εκδώσει την Τετάρτη μια λιγότερο έντονη ανακοίνωση από εκείνην του αρχηγού του κράτους, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «υπερβούν αυτή την εσωτερική πολιτική κρίση με ώριμο τρόπο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:19