search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:38
MENU CLOSE

Μέτρα στήριξης υπό πίεση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2159
7-1-2021
10.01.2021 04:00
mitsotakis_1.jpg

 

Έρχεται η πέμπτη δόση επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά ζορίζεται το δημόσιο ταμείο

Με «τελάλη» την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε επίπεδο στήριξης των επιχειρήσεων εξαιτίας και του δεύτερου lockdown η κυβέρνηση. Επεξεργάζεται ήδη διάφορα σενάρια για την παράταση των μέτρων στήριξης, ενώ προσπαθεί να διαμορφώσει τα επόμενα βήματα παρακολουθώντας και ακολουθώντας τις υγειονομικές αποφάσεις.

Ήδη όμως ισχυρές πιέσεις δέχεται το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού, που χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης στην οικονομία, αφού από τον ίδιο λογαριασμό θα βγουν και τα λεφτά για τους επόμενους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (5 και 6), που θα φθάσουν συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 3 δισ. ευρώ αποθεματικό δαπανών για το σύνολο του έτους, το ενδεχόμενο αξιώσεων για πρόσθετα κονδύλια είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα όσο η καραντίνα στην οικονομία θα συνεχίζεται.

Από την άλλη ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτα καθαρό ορίζοντα για τα μέτρα στήριξης αλλά και για τις δυνατότητες αναβολής – διαγραφής των υποχρεώσεων, καθώς τα πρώτα στοιχεία καταγράφουν τεράστια πτώση τζίρου την εορταστική περίοδο.

H κυβέρνηση έχει προβλέψει 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης το 2021 και είναι δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν, αφού αναμένεται να διατεθούν στους πρώτους μήνες του 2021.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο ήδη βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τι ευελιξία θα του δοθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ή σε διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και τι εργαλεία θα μπορέσουν να δοθούν κατά τη μετάβαση. H οποία θεωρείται από κάποιες κυβερνητικές πήγες ως το πιο δύσκολο ή το πιο επικίνδυνο στάδιο.

Όπως εξηγούν άλλωστε οικονομικές πήγες, αυτή τη στιγμή δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν πολλές επιχειρήσεις διατηρούνται εν ζωή απλώς και μόνο για να λαμβάνουν τα μέτρα στήριξης τύπου επιστρεπτέα προκαταβολή ή αν (για τον ίδιο λόγο) διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι με βάση την επιστρεπτέα προκαταβολή 1-4 που κάλυψαν το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου, περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας υποχρεούνται να διατηρηθούν έως και τον Μάρτιο του 2021. Επιπλέον η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 (η οποία επιχειρείται να καλύψει επίσης μαζικά τον εταιρικό κόσμο) μεταφέρει την εν λόγω δέσμευση χρονικά έως και τον Ιούνιο του 2021.

Η διαδικασία

Το εναρκτήριο πάντως λάκτισμα των μέτρων για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα είναι στοχευμένη έχει ήδη δοθεί. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα My Business Support της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, η οποία θα «δωρίζει» στους δικαιούχους το 50% των κρατικών δανείων, είναι πανέτοιμη.

Η διαδικασία χορήγησης των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη, όπως στον τέταρτο κύκλο, όπου λίγα εικοσιτετράωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα. Στην πέμπτη επιστρεπτέα οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης – που φέρνει αντίστοιχη αιμορραγία εσόδων στο αποθεματικό των δαπανών – εφόσον υπάρξει ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της καραντίνας, προβλέπει ακόμη:

● συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος,

● μείωση ενοικίου,

● παράταση του μηχανισμού «Συν-Εργασία»

● και ενεργοποίηση όλων των εργαλείων για την παροχή φθηνής ρευστότητας στην αγορά με μοχλό τα ευρωπαϊκά εγγυοδοτικά ταμεία.

Μόνο τα μέτρα των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπου για τον μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθώματος από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, φθάνουν για να ανεβάσουν τον λογαριασμό του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τον προϋπολογισμό αυξάνεται και από το γεγονός ότι στο πακέτο των αποζημιώσεων από τα ενοίκια εντάσσονται και οι εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Πρόκειται για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια και θα αποζημιωθούν από το κράτος για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Και ύστερα τι;

Το αναπάντητο όμως ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει αυτά τα μέτρα.

● Γνωρίζουμε πόσα επιπλέον λεφτά θα χρειαστούν και ποιες θα είναι οι δυνατότητες από πλευράς E.E. για την περίοδο της μετάβασης στην «κανονικότητα»;

● Οι εταιρείες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και θα μπορέσουν οι ίδιες να επιβιώσουν; Και αυτό με δεδομένο ότι, όταν ολοκληρωθούν οι αναστολές καταβολής των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους, θα πρέπει και να καταφέρουν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά και να έχουν την αναγκαία ρευστότητα ώστε να διασφαλίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Το ζήτημα αυτό δεν έχει λυθεί. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρουν πηγές, για έναν πολύ απλό λόγο: Διότι δεν είναι γνωστό πότε θα έρθει αυτό το διάστημα.

Οι επιχειρήσεις ήδη ζητούν αναστολή φόρου και μετά τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο όλα είναι ανοιχτά». Προς το παρόν το βασικό σενάριο που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ένα σχέδιο ενίσχυσης του χειμερινού τουριστικού προϊόντος, αλλά και επιδοτήσεις τύπου «ηλεκτρικές θερμάστρες» ώστε να ανοίξει εξωτερικά η εστίαση!!! Κάτι που προφανώς δεν συνέβη…

H γενική τάση στους σχεδιασμούς που γίνονται προς ώρας στις Βρυξέλλες είναι ότι θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για τα χρέη και τα βάρη της πανδημίας. Προς το παρόν τίθεται επί τάπητος η πορεία του τζίρου, αλλά και των δαπανών των επιχειρήσεων το 2020, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει οριστεί, με βάση τις εξαιρέσεις που έχουν δοθεί λόγω πανδημίας από τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, πώς θα εξετάζεται ποιες επιχειρήσεις έχουν πτώση στον τζίρο τουλάχιστον 30% ώστε να στηρίζονται μέσω δανείων και επιδοτήσεων.

Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει κάθε κράτος – μέλος σύμφωνα με ντιρεκτίβα των Βρυξελλών η στήριξη του 2021 θα πρέπει να συνδέεται όχι με το ύψος του τζίρου, αλλά με τα βάρη κάθε επιχείρησης, δηλαδή με τις πάγιες δαπάνες τις οποίες θα πρέπει να καλύψει.

Εξετάζεται, δηλαδή, με βάση τα στοιχεία του 2020 για τα τιμολόγια τα οποία έκοψαν, τους λογαριασμούς ΔEKO, το μισθολογικό κόστος αλλά και άλλες υποχρεώσεις (για παράδειγμα δάνεια τα οποία πρέπει να εξυπηρετήσουν) πώς θα διαμορφώνεται και το ύψος της στήριξης.

Στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές εξειδικεύουν τη γενική κατεύθυνση της Κομισιόν και αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για το πώς θα εξελιχθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, δεδομένου ότι θα συνεχιστούν και τον Ιανουάριο, και σε τι ποσό θα διαμορφωθούν (ήταν στα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 534 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28