search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:16
MENU CLOSE

Τούρκος αναλυτής: Η Άγκυρα πληρώνει πολύ ακριβά το «ρομάντζο» με την Μόσχα

11.01.2021 15:19
Τούρκος αναλυτής: Η Άγκυρα πληρώνει πολύ ακριβά το «ρομάντζο» με την Μόσχα - Media
 
Υψηλό κόστος έχει πληρώσει, και συνεχίζει να πληρώνει η Τουρκία για τη στροφή της προς τη Μόσχα για εξοπλισμούς και συνεργασία, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Μπουράκ Μπεκντίλ, ο οποίος αναπτύσσει το ζήτημα σε άρθρο του για το Ινστιτούτο BESA.
 
Ο Μπεκντίλ αναφέρεται στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία τον περασμένο μήνα για τους πυραύλους S-400 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επιλογή αυτή του Ερντογάν κόστισε στη χώρα του 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, για ένα πυραυλικό σύστημα το οποίο ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ».
 

Πολλαπλές συνέπειες

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ μέσω του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) έχουν «χτυπήσει» τον Πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ωστόσο έχουν και άλλες εξίσου σοβαρές επιπτώσεις.
 
Και αυτό διότι οι αμερικανικές κυρώσεις αφενός απαγορεύουν όλες τις άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες, τα οποία περιλαμβάνουν στοιχεία και ανταλλακτικά τα οποία κατασκευάζουν και προμηθεύουν οι ΗΠΑ.
 

Κόστος για την πολεμική βιομηχανία

Αύτο ήδη έπληξε την Τουρκία στην περίπτωση της πολεμικής βιομηχανίας TAI, η οποία έχει συνάψει συμφωνία με το Πακιστάν ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μιας περίπου 30 ελικοπτέρων τύπου T129, μια συμφωνία η οποία πλέον βρίσκεται «στον αέρα».
 
Επίσης, η απόκτηση των S-400 κόστισε επίσης στην Τουρκία τη συμμετοχή της στο πολυεθνικό πρόγραμμα Joint Strike Fighter, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την ανάπτυξη των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, με τον αναλυτή να τονίζει ότι αυτή η απόφαση κόστισε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Άγκυρα για την επόμενη δεκαετία.
 

Διπλωματική απομόνωση στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ πιθανότατα θα την ωθήσουν στην «τροχιά» της Μόσχας, ειδικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων και στη σύμπραξη εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συνολικά, η στρατηγική συνεργασία Άγκυρας-Μόσχας έχει «απομονώσει» διπλωματικά την Τουρκία από τους υπόλοιπους εταίρους στο NATO.
 
Και όλα αυτά ενώ η επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την επιβολή μέτρων κατά της Άγκυρας επιτείνουν την αβεβαιότητα στην Άγκυρα και προκαλούν τριγμούς σε παραδοσιακές συμμαχίες της Τουρκίας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50