search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:25
MENU CLOSE

Γιατί ο Πομπέο ακύρωσε το τελευταίο ταξίδι του ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ευρώπη

12.01.2021 20:59
Γιατί ο Πομπέο ακύρωσε το τελευταίο ταξίδι του ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ευρώπη - Media
 
Θεωρητικά, ο Μάικ Πομπέο αυτή την ώρα θα πρέπει ήδη να βρισκόταν στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας το τελευταίο του επίσημο ταξίδι ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η θητεία του τελειώνει στις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα αναλάβει ο Άντονι Μπλίνκεν, ο εκλεκτός του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
 
Ωστόσο ο Πομπέο ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδικασία αποπομπής που έχει κινήσει το Κογκρέσο εναντίον του, οκτώ ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του. Επισήμως, ο Πομπέο αποφάσισε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να διευκολύνει την «ομαλή μετάβαση» με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ακυρώνουμε όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
 

Ευγενικές αρνήσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, βασική αιτία της ακύρωσης του ταξιδιού ήταν ότι ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες αρνήθηκαν ευγενικά να συναντηθούν με τον απερχόμενο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αισθάνονταν αμήχανα έναντι του Πομπέο -ο οποίος παραμένει πιστός στον Τραμπ, παρότι καταδίκασε την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο– και είτε ακύρωναν συναντήσεις είτε απέφευγαν δημόσια γεγονότα.
 

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Άσελμπορν

Στην απόφαση του Πομπέο ρόλο έπαιξαν και δηλώσεις του Άσελμπορν, ο οποίος είπε ότι ο Τραμπ είναι «ένας πυρομανής πολιτικός που πρέπει να προσαχθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου», προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη δημοκρατία», γιατί «αγνόησε το ίδιο του το Σύνταγμα, τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και προφανώς τα αποτελέσματα των εκλογών». Το ΥΠΕΞ του Μεγάλου Δουκάτου επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης Άσελμπορν-Πομπέο, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.
 

Οι σκοποί του ταξιδιού

Όσον αφορά στο σκέλος του ταξιδιού Πομπέο στις Βρυξέλλες, εκεί θα συναντούσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, ωστόσο, ουδείς κατάλαβε για ποιο λόγο ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήθελε να ταξιδέψει στην Ευρώπη τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του, αν και αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι ο Πομπέο ήθελε να θέσει τις βάσεις για την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:24