26/02/2021 23:00:00
16.1.2021 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2160 στις 14-1-2021

Ωραία πράγματα μας περιμένουν!

Ωραία πράγματα μας περιμένουν! - Media

 

Πώς θα είναι η ζωή μας μετά την πανδημία της Covid-19;

Να τι ισχυρίζεται ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale, ενός από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Διάλεξα να είναι αυτό ένα από τα πρώτα μηνύματατης στήλης για τη χρονιά που έφυγε και γι’ αυτή που ήλθε.

«O κόσμος θα αναβιώσει την περίοδο της γρίπης του 1918 και τη μετέπειτα οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του ’20. Θα κάνουμε σεξουαλικές τρέλες και υπερβολικές δαπάνες»!

Αυτά θα είναι τα αποτελέσματα της πανδημίας της νόσου Covid-19, μαζί με την αρνητική στάση προς τις θρησκείες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τα οποία, όμως, δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2024, όπως ισχυρίζεται ο ελληνικής καταγωγής γιατρός και κοινωνιολόγος.

«Ο κόσμος μας έχει αλλάξει, υπάρχει ένα νέο θανατηφόρο παθογόνο που κυκλοφορεί, δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που αντιμετώπισαν αυτήν την απειλή και πολλά θα μας ζητηθούν. Θα πρέπει να μεγαλώσουμε με αυτό» δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale στην έγκριτη βρετανική εφημερίδα «TheGuardian».

Ο ίδιος εξηγεί στο βιβλίο του, υπό τοντίτλο «Appollo’sArrow» («Το βέλος του Απόλλωνα»),τις βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίαςστον τρόπο που ζούμε. Όπωςεπισημαίνει,τα μικρόβια έχουν καθορίσει την εξελικτική μας πορεία με τις επιδημίες να το κάνουν αυτό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, προβλέπει ότι η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς καθώς οι επιδημίες πάντα τελειώνουν.

Μετά το τέλος της πανδημίας «οι άνθρωποι θα αναζητούν συνεχώς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις» τονίζει.

Εξηγεί πώς παρόμοιες κρίσεις υγείας σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας δείχνουν ένα μοτίβο ανθρώπων που μπαίνουν στην απομόνωση για να προστατευθούν από την ασθένεια και στη συνέχεια αναζητούν απεγνωσμένα κοινωνική αλληλεπίδραση όταν η απειλή έχει περάσει.

Το σκίτσο του Αρκά τα λέει όλα. Άντε, να τελειώνουμε με την πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.