search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:39
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ και εσωκομματικές διεργασίες – Καταγραφή δυνάμεων και στόχων για Κίνηση Μελών και ΡΕΝΕ σε πανελλαδικές συνδιασκέψεις

18.01.2021 18:01
ΣΥΡΙΖΑ και εσωκομματικές διεργασίες - Καταγραφή δυνάμεων και στόχων για Κίνηση Μελών και ΡΕΝΕ σε πανελλαδικές συνδιασκέψεις - Media
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στις εσωκομματικές διαδικασίες ανασυγκρότησης αλλά και τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις εντός του 2021.
 
Την Κυριακή, παράλληλες τηλε-συνεδριάσεις πραγματοποίησαν, όπως είχαν προαναγγείλει, οι δύο, πλέον, «προεδρικές» τάσεις του κόμματος, Κίνηση Μελών (Παππάς, Σπίρτζης, Δούρου κ.ά.), και Ρ.ΕΝ.Ε. (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα), των Κοτσακά, Σκορίνη και Ρήγα.
 
Οι συνεδριάσεις αυτές είχαν προφανώς πέρα από τη συζήτηση πολιτικών- θεωρητικών στόχων και τη λογική της καταγραφής δυνάμεων ύστερα από τη διάσπαση που σημειώθηκε στο εσωτερικό της προεδρικής τάσης, στην αρχή της νέας χρονιάς με το κομμάτι που συγκροτεί τη ΡΕΝΕ ουσιαστικά να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την Κίνηση Μελών.
 
Στελέχη της Κίνησης Μελών αναφέρουν πως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη συγκέντρωσε περί τα 350 στελέχη του κόμματος, ως επί το πλείστον μέλη της Κεντρική Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές. Όπως επισημαίνουν άλλωστε με νόημα η Κίνηση Μελών παραμένει πρώτη δύναμη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετρώντας στους κόλπους της περί τους 40 βουλευτές.
 
Οι προτεραιότητες που θέτουν και συζητήθηκαν και την Κυριακή είναι:
  • Υπέρβαση της εσωστρέφειας
  • Μαζικοποίηση του κόμματος με ένα δεύτερο κύμα διεύρυνσης, με ανοίγματα προς κοινωνικούς οργανωμένους χώρους, κινήματα, πολιτικές δυνάμεις
  • Η παρουσίαση του προγράμματος άμεσα
  • Η πολιτική πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών με στόχο την σύμπηξη μετώπων πολιτικών, κοινοβουλευτικών, κινηματικών κλπ και περαιτέρω, την προοδευτική κυβέρνηση.
Στη χθεσινή τηλεσύσκεψη μετείχαν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μουζάλας, Τρύφων Αλεξιάδης, Πέτρος Κόκκαλης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χριστόφορς Βερναρδάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιώργος Τσίπρας, κ.ά. Συμμετείχε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει πλέον αυτόνομη παρουσία αν και σε πολλά ζητήματα συμπορεύεται με την Κίνηση Μελών.
 

ΡΕΝΕ – Ρεύμα ιδεών, «όχι» στις τάσεις

Για την ΡΕΝΕ η εν λόγω πανελλαδική τηλεδιάσκεψη είχε «ιδρυτικό» χαρακτήρα και σύμφωνα με την αποτίμηση των στελεχών της συγκέντρωσε τη «συμμετοχή εκατοντάδων μελών του κόμματος, νυν και πρώην Βουλευτών, συντονιστών Νομαρχιακών Επιτροπών, μελών της Κ.Ε και της Κ.Ε.Α., συνδικαλιστών, ανθρώπων του πολιτισμού, της διανόησης και αυτοδιοικητικών».
 
Την ίδια ώρα την πρώτη αυτή πανελλαδική συνάντηση εξάωρης διάρκειας, παρακολούθησαν «πάνω από 450 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», με τον τόνο να δίνει η νέα γενιά στελεχών (35άρηδες και 40αρηδες) και τα μέλη από την περιφέρεια, όπως αναφέρουν, στοιχεία που οι εμπνευστές του εγχειρήματος θεωρούν ενθαρρυντικά.
 
Στην συζήτηση αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Η ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, της κοινωνικής του δικτύωσης, της συλλογικής δράσης και της παραγωγής πολιτικής
  • Η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ρεύματος ιδεών, σε αντίθεση με τις τάσεις, που θα τροφοδοτήσει τη ζωή του κόμματος, με ενισχυμένο τον ρόλο των μελών, αλλά και την εξωστρέφειά του.
  • Η ανάγκη για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.
Στο μεταξύ, από τη ΡΕΝΕ διαβεβαιώνουν ότι το εγχείρημα είναι «ενωτικό» και δεν αποσκοπεί στη διαμόρφωση εσωκομματικών συσχετισμών και την εμπλοκή στις Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις, διαχωρίζεται δε από φαινόμενα «προσωπικών διαδρομών, στεγανών και άγονων ιδεολογικών αναμετρήσεων», αναφορά που φαίνεται να αποτελεί αιχμή (και) κατά της Κίνησης Μελών.
 
Στην χθεσινή σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων βουλευτές όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Μάρδας, Στέφανος Τζουμάκας, κ.ά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:39