26/02/2021 15:32:35

Οι Περιστεριώνες της Τήνου στην Αίγυπτο

Οι Περιστεριώνες της Τήνου στην Αίγυπτο - Media

 

Ψηφιακή έκθεση με θέμα τους περιστεριώνες της Αιγύπτου και της Τήνου, με στόχο τη συνάντηση των πολιτισμών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, πραγματοποιείται από το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και το Μουσείο Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Κοντογεώργης, και η Αιγύπτια, Σάρα Ζοχέιρ, συμμετέχουν σε διάλογο των δύο πολιτισμών Ελλάδας και Αιγύπτου μέσα από τις εκθέσεις φωτογραφιών περιστεριώνων οι οποίοι αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μιας ιδιαίτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής που βρίσκονται στην ύπαιθρο της Αιγύπτου και στο νησί της Τήνου.

Περιστεριώνας στην Τήνο

Οι διαφορετικές τεχνοτροπίες

Εντυπωσιακές κατασκευές που προορίζονται για κατοικίες των περιστεριών, διαφορετικές τεχνοτροπίες, περίτεχνα οικοδομήματα που δημιουργούν καταπληκτικές γεωμετρίες και στολίζουν μοναδικά το τοπίο που τις περιβάλει.

Περιστεριώνας στην Αίγυπτο

Οι διαφορές πολλές, στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι φτιαγμένοι από εντελώς διαφορετικά υλικά, προσαρμοσμένοι σε ένα απόλυτα διαφορετικό φυσικό περιβάλλον και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και να κατασκευάζονται νέοι. Στην Τήνο ξεκίνησαν να χτίζονται περίπου κατά το 1.200 μ.Χ. ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση τους εγκαταλείφθηκε και οι εναπομείναντες αποτελούν σήμερα διατηρητέα μνημεία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.