search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Αλήθειες και ψέματα για τις πατέντες των εμβολίων 

01.02.2021 06:42
Financial Times: Το εμβόλιο Pfizer δεν χρειάζεται πλέον ψύξη στους -70°C  - Media

 

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως προχωράει ο εμβολιασμός το καλοκαίρι θα κάνουν διακοπές μόνο οι ογδοντάρηδες παίρνοντας το αίμα τους πίσω από τους νεότερους. Ο ρυθμός της διαδικασίας αυτής είναι απελπιστικά αργός και όλα δείχνουν ότι και αυτή η τουριστική περίοδος που έρχεται θα πάει για φούντο.

Την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εταιρίες παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν και με δημόσιο χρήμα παίζουν τα παιχνίδια τους , με τις δώσεις, τις παραγγελίες , τις τιμές και την επάρκεια στο όνομα του κέρδους.

Οι κυβερνήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και παγκόσμιο εμφανίζονται ανήμπορες να διεκδικήσουν την εφαρμογή των συμφωνιών καθώς πίσω από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες κρύβονται κορυφαία συμφέροντα και ισχυρές δυνάμεις.

Όσοι έβλεπαν ότι η κατάσταση θα πάρει ανεξέλεγκτη τροπή – όπως ο Ηλίας Μόσιαλος – αρκετά νωρίς άρχισαν να αρθρογραφούν για την αγορά των πατεντών από τις φαρμακοβιομηχανίες . Ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας επιμένοντας ότι αυτή είναι η λύση για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται.

Στην συνέχεια το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε την πρόταση Τσίπρα η οποία μάλιστα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία . Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ακόμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ ψήφισε υπέρ, ενώ οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος στο συμβούλιο Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Κουμουτσάκος απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα και με τον επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Dr. Tedros Adhanom ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για εξασφάλιση πατεντών και δημιουργία δεξαμενής πατεντών, για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν μάλιστα ότι σε αυτήν τη βάση, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ για να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την πρωτοβουλία COVAX για ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια.

Η στάση της κυβέρνησης

Τι κάνει σε όλα αυτά η κυβέρνηση την στιγμή που βλέπει και πάλι την πανδημία να ξεφεύγει και την οικονομία να βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού;

Χλευάζει , ειρωνεύεται και λοιδορεί την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα δεκαπέντε μέρες πριν ότι « Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο» τόνισε. «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα.»

Φυσικά μέσα σε αυτές τις δεκαπέντε ημέρες η κυβερνητική στάση άλλαξε καθώς το αίτημα Τσίπρα άρχισε να αποκτά και πολλούς και σοβαρούς οπαδούς. Έτσι μάθαμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρθρογραφήσει υπέρ του να δοθούν οι πατέντες στις φαρμακευτικές εταιρείες τον περασμένο Απρίλιο….

Και πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης.Τότε ή τώρα που μιλάει για «εμβολιόδεντρα»…

Όπως και να έχουν τα πράγματα η ουσία είναι μια . Η κυβέρνηση αντί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πρωτοστατήσει στο θέμα της πατέντας αφού η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα υποστεί τις χειρότερες συνέπειες αυτής της αργοπορίας –εάν το καλοκαίρι δεν δουλέψει ο τουρισμός χαθήκαμε – κάθετε πάνω στις δάφνες των δημοσκοπήσεων και περιμένει να γίνει το θαύμα.

Μόνο που ακόμα και για τα θαύματα και ο άνθρωπος πρέπει να βάλει λίγο το χεράκι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:56