search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:09
MENU CLOSE

Χρειαζόμαστε υψηλότερο τείχος προστασίας

05.02.2021 04:00

 

Όποια κι αν είναι η οπτική γωνία του καθενός για την πανδημία, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε για το τι έχουμε μπροστά μας. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα. Άρα ο ιός θα μεταδίδεται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και τα κρούσματα θα μπορούν να εκτινάσσονται σε λιγότερο χρόνο απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς λέει τώρα ότι η Ευρώπη θα έχει διαθέσιμα 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου και άλλα 300 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με τα δικά του λόγια: «Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών θα έχουν μέσα στο καλοκαίρι πιάσει αυτόν τον στόχο, τον φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο να εμβολιάσουν το 70% του γενικού πληθυσμού».

Τι σημαίνει αυτό που λέει ο Σχοινάς; Ότι, ακόμη και αν έχει δίκιο, ακόμη και αν δεν πέσει πάλι έξω η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της, ακόμη και αν οι εταιρείες αποδειχτούν συνεπείς, δυσκολεύει ο στόχος της κυβέρνησης για 12 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες το καλοκαίρι.

Αν μπουν στην ευρωπαϊκή παλέτα κι άλλα εμβόλια, προφανώς θα χρειαστεί χρόνος για διαπραγματεύσεις και παραγωγή. Αν μπουν στο κόλπο κι άλλες εταιρείες, που δεν έχουν δικά τους εμβόλια, οι οποίες θα μοιραστούν τις πατέντες των υπαρχόντων, θα χρειαστεί χρόνος για την προσαρμογή των γραμμών παραγωγής.

Άρα, μέχρι να αποκτήσουμε επιπλέον όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, τα ρίσκα μας θα παραμείνουν υψηλά και θα πρέπει να ενισχύσουμε το δικό μας τείχος προστασίας. Και να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα στα οποία δεν έχουμε πετύχει μέχρι τώρα.

Πριν απ’ όλα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ για να έχουμε καλύτερη πρόβλεψη και ταχύτερη λήψη επιμέρους μέτρων.

Αυτό ισχύει και για τα σχολεία, ειδικά αν συνεχίζει η Κεραμέως να πιστεύει – και σωστά – ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Η αραίωση των τμημάτων δεν έγινε στην ώρα της, παρ’ όλο που φώναζε εγκαίρως η αντιπολίτευση. Τώρα που οι μεταλλάξεις του ιού μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά, φαίνεται η ολιγωρία.

Χρειαζόμαστε εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να μην έχουμε απώλειες στην πρώτη γραμμή άμυνας ενός συστήματος υγείας που πάσχει και το ξέρουμε όλοι.

Έχουμε ανάγκη από τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στη λειτουργία της αγοράς, ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία – ειδικά αν ο τουρισμός κινηθεί πάλι πολύ χαμηλά.

Πρέπει να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας (μόνο τα απολύτως απαραίτητα) για να μπορούν να λειτουργούν περισσότερο και ασφαλέστερα η οικονομία και η κοινωνία.

Χρειαζόμαστε καλύτερο σχεδιασμό και ενίσχυση της υγειονομικής άμυνας από την κυβέρνηση και περισσότερη υπευθυνότητα από όλους εμάς. Ό,τι και να πιστεύει ο καθένας, αυτή τη μάχη τελικά τη δίνουμε όλοι μαζί. Αλλιώς θα χάσουμε όλοι. Και οι ήδη αδύναμοι περισσότερο απ’ όλους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50