search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:04
MENU CLOSE

Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν έως και 90.000 φορείς στη Αττική

11.02.2021 12:33
Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν έως και 90.000 φορείς στη Αττική - Media

 

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.

Παράλληλα, όπως τόνισε, σημαντική μείωση αναμένεται δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορωνοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Επίσης, ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28ης Φεβρουαρίου τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.

Σαρηγιάννης: Στα 100-150 τα κρούσματα στην Αττική έως τις αρχές Μαρτίου, αν τηρηθούν τα μέτρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown είπε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη.

Χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη και πρόσθεσε πως ελήφθη την κατάλληλη στιγμή

Για την Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική.

Στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η πλήρωση σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 39% και συνεπώς όπως «υπάρχει χώρος ακόμα».

Αντιπρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού των επιχειρήσεων λέγοντας ότι ένα τέτοιου είδους μέτρο ίσως να έφτανε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:03