search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:19
MENU CLOSE

Κακός βαθμός ετοιμότητας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2165
18-2-2021
18.02.2021 04:00
astynomia_mat_main.jpg

 

Η «Μήδεια» φανέρωσε τις παθογένειες της κρατικής μηχανής

Για να αποφύγουμε το «πού είναι το κράτος», φτάσαμε στο «πού είναι το επιτελικό κράτος». Η «Μήδεια» έδειξε τα λευκά της δόντια στην κυβέρνηση, με μιάμιση ημέρα έντονων καιρικών φαινομένων να βυθίζουν στο σκοτάδι 250.000 νοικοκυριά και να κόβουν την Ελλάδα στα δύο.

Τι κι αν οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και η ΕΜΥ είχε εκδώσει δύο έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού. Η σύσκεψη υπό τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά που προηγήθηκε της επέλασης του χιονιά ήταν για να καταστρωθεί το στρατηγικό σχέδιο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις μεταφορές.

Η Δευτέρα, ωστόσο, ξεκίνησε για πολλούς εργαζόμενους με ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Λαμίας λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης να κλείσει από τις 5.30 ο βασικότερος οδικός άξονας. Ο άνθρωπος των… ειδικών αποστολών, τώρα και με φωσφοριζέ γιλέκο της Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να ταλαιπωρηθούν λίγοι παρά να εγκλωβιστούν πολλοί. Τόνισε δε ότι δεν ήταν απαραίτητο να έχει ενημερωθεί κάποιος από το βράδυ (ή έστω με τη χρήση του 112), μιας και θα έπρεπε να είχε ακούσει ειδήσεις.

«Επειδή ακούγονται διάφορες κριτικές, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: Το 112 δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο» ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Χαρδαλιάς καθώς για ακόμα μια φορά δεν λειτούργησε το 112, όπως ακριβώς συνέβη και με τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Στις δηλώσεις του πάντως ο Χαρδαλιάς σημείωσε ακόμα πως «στις 06.08 το πρωί είχαν ενημερωθεί οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τις αποφάσεις της τροχαίας και της Νέας Οδού, έτσι ώστε να γίνει κτήμα και των ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ή την εθνική οδό».

Όπως είναι φυσικό, πολλοί πολίτες της Αττικής δεν κατάλαβαν για ποιον λόγο θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στην ταλαιπωρία και στον εγκλωβισμό, όταν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και τα δύο, σύμφωνα και με τον στόχο που τέθηκε στη σύσκεψη που προηγήθηκε.

Γενικά η «Μήδεια» έφερε πολλές συσκέψεις (μία με φυσική παρουσία του πρωθυπουργού), αλλά σε καμία δεν προβλέφθηκε ότι εκατοντάδες δέντρα θα έπεφταν στις γραμμές μέσης και υψηλής τάσης βυθίζοντας στο σκοτάδι 30 γειτονιές της Αθήνας για πάνω από 24 ώρες, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να δώσει χρονοδιάγραμμα επιστροφής του ρεύματος. Στη δε Εύβοια χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό για τρεις τουλάχιστον ημέρες, το ίδιο και στο Ζαγόρι.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίστηκε ότι η κακοκαιρία ήταν πρωτοφανής, δίνοντας ωστόσο τους αριθμούς για τα δέντρα που προκάλεσαν το μπλακ άουτ: Πάνω από 700. Ο δε στρατός μαζί με την ΕΜΑΚ ενεργοποιήθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, αφού έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανοιχτούν δρόμοι και να κοπούν δέντρα.

«Βολές» από Πατούλη

Το… κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ άνοιξε με τον πιο δραματικό τρόπο μετά και την πρόσφατη έκρηξη στον υποσταθμό της Ελευσίνας, που βύθισε στο σκοτάδι το μισό λεκανοπέδιο και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου. Ήδη ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επιρρίπτει ευθύνες στον Διαχειριστή.

«Είναι ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του για τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά ο Πατούλης, τονίζοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο.

«Είναι ανεπίτρεπτο σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες να μένουν περίπου 250.000 νοικοκυριά για τόσες πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Εξίσου ανεπίτρεπτο είναι κάποιοι να προσπαθούν να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόσθεσε: «Μπορεί να είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, αλλά ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τώρα οφείλει να το κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις χιλιάδες οικογένειες».

Δικαιολογίες

Σε αυτό το πλαίσιο, σε νέα δοκιμασία υπέβαλε η κακοκαιρία «Μήδεια» που σάρωσε τη χώρα, και κυρίως την Αττική, το επιτελικό κράτος και η βαθμολογία που έλαβε ήταν ίσα – ίσα πάνω από τη βάση. Αναγνωρίζοντας τη σφοδρότητα του φαινομένου αλλά και το γεγονός ότι η Αττική δεν είναι συνηθισμένη σε τόσο ισχυρούς χιονιάδες, παρότι η κυβέρνηση είχε λάβει εγκαίρως προειδοποιήσεις για τη «Μήδεια» από τους μετεωρολόγους, όταν το φαινόμενο έφτασε στην Αττική φάνηκε να τα χάνει. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και αποτραπεί.

Από το… προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας μέχρι τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και νερού που αποδίδονται σε πτώσεις κλαδιών και δέντρων φάνηκαν σοβαρές ελλείψεις στον μηχανισμό πρόληψης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν, επί της ουσίας, εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων. Οι δε δηλώσεις για «τη χειρότερη κακοκαιρία» των τελευταίων αρκετών χρόνων μοιάζουν περισσότερο για δικαιολογίες παρά για πραγματικά γεγονότα.

Ειδικά το κλείσιμο της εθνικής οδού προκαλεί έντονη αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία απάντησε στις βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης μόλις χθες. Εστιάζοντας σε όσα της καταλόγισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σε δήλωσή του τόνισε πως «οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι’ αυτό ακριβώς επί τρεις ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών».

«Επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή» συνέχισε ο Ταραντίλης, «να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών – Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας».

Αλλαγή ατζέντας

Από εκεί και πέρα, με την Αττική να μετράει τις πληγές της, τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Στέφανο Μάνο να κάνει λόγο για απόλυτη διάλυση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, η προσπάθεια που γίνεται στην παρούσα φάση είναι να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα υφιστάμενα προβλήματα και να κλείσει εδώ και τώρα η συζήτηση περί κακοκαιρίας για να αλλάξει και πάλι η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.

Άλλωστε, με το πέρας της κακοκαιρίας η κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρέψει η συζήτηση σε πιο οικεία μονοπάτια, δηλαδή αυτά των εμβολιασμών κατά της Covid-19 όπου θεωρεί ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί λόγω της κακοκαιρίας και πλέον αναζητούνται οι μέρες για τον επαναπρογραμματισμό των εμβολιασμών που χάθηκαν.

«Θα επανέλθει το υπουργείο Υγείας για να καλύψουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά τα οποία αφορούν τη δεύτερη δόση και, προφανώς, όπως κάνουμε πάντα, θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πλέον έγινε γνωστό ότι την Τρίτη αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί.

«Έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε περίπτωση να αναπληρώσουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν. Όπως βλέπετε η διαδικασία του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη και θα αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία, όπως το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι της Τρίτης για την πορεία της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας.

Αντίστροφη μέτρηση για αποφάσεις

Η επικοινωνία, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες δεν είναι το φόρτε του επιτελικού κράτους, όπως φάνηκε και από τη διαχείριση της πανδημίας. Η επιθυμία για λιγότερες δηλώσεις ώστε να μετριαστεί η οργή για τα διαδοχικά και παρατεταμένα λοκντάουν «σκόνταψε» στην ίδια την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου να προκαλεί σύγχυση με τη δήλωση ότι η «κακοκαιρία θα αφήσει τον κόσμο σπίτι και άρα είναι μεγάλος ο κίνδυνος της ενδοοικογενειακής μετάδοσης».

Μετά το «διάλειμμα» από τον χιονιά η καθημερινότητα που περικλείεται γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επιστρέψει με… δριμύτητα, καθώς έχουν απομείνει δέκα ημέρες για τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στην Αττική και σύντομα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg δήλωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πως ελπίζει ότι αυτό είναι το τελευταίο λοκντάουν στο οποίο βρίσκεται η χώρα. «Χτίζουμε ένα εμβολιαστικό τείχος. Δεν εμβολιάζουμε χωρίς προτεραιότητες. Εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους, τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειαστούν κλίνη ΜΕΘ ή και να χάσουν τη ζωή τους. Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο σύστημα Υγείας».

Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «και αυτό θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο. Και σίγουρα έχουμε και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού». Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη «με την έλευση του Απριλίου προστίθεται και ο παράγοντας της εποχικότητας του ιού. Το γνωρίζουμε από πέρσι. Επομένως, ναι, θεωρώ πως από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού».

Ρευστή κατάσταση με την καραντίνα

Πάντως, παρότι οι εμβολιασμοί αποτελούν το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή λόγω του συνεχιζόμενου λοκντάουν. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως αυξάνονται οι φωνές επιστημόνων που ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να παραταθεί και μετά το τέλος Φεβρουαρίου για κάποιες ακόμα εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται ότι και οι πολίτες έχουν πλέον κουραστεί από την καραντίνα αλλά και η οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο και είναι αμφίβολο αν υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ισχυρής υποστήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

«Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ώς αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένας καλύτερος μήνας».

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο για ακόμα μια φορά πως «αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό».

«Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με τη ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως «προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:15