search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:51
MENU CLOSE

Ο καλλιτέχνης γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν

02.03.2021 09:21
Ο καλλιτέχνης γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν - Media

 

Όταν ο Ομάρ μπιν Λάντεν δεν αισθάνεται καλά, παρακολουθεί το Unforgiven, ένα κλασσικό αμερικάνικο γουέστερν για έναν παράνομο τύπο που αποφασίζει να σταματήσει τον έκνομο βίο του, τον οποίο ενσαρκώνει ο Κλιντ Ίστγουντ. Ο ήρωας της ταινίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ηρεμία της φάρμας του και να κάνει μια τελευταία βουτιά στις παλιές επικίνδυνες συνήθειές του. Αλλά ποιος είναι ο Ομάρ μπιν Λάντεν που απαρνήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του;

Πρόκειται για τον τέταρτο γιο και κληρονόμο του μακαρίτη αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν που μοιάζει φυσιογνωμικά στον πατέρα του. Μπορεί ο Ομάρ έχει κληρονομήσει πολλά χαρακτηριστικά του όπως η μύτη και το βλέμμα του, το καλλιτεχνικό ταπεραμέντο του όμως δηλώνει πως το οφείλει στη μητέρα του. Πολλοί συγγενείς του από την μεριά της μητέρας του είναι καλλιτέχνες, όπως θείος του αλλά και μία από τις αδερφές του και έτσι πιστεύει ότι η ζωγραφική κυλάει στο αίμα του.

Τον τελευταίο χρόνο ζωγράφισε 12 πίνακες, σε στυλ art naif, με ζωντανά χρώματα και εξπρεσιονιστικές πινελιές. Σε ένα από τα έργα του απεικονίζει τα κακοτράχαλα βουνά Τόρα Μπόρα, στα οποία ο πατέρας του βρήκε καταφύγιο μετά από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους πύργους. Οι κορυφές τους είναι οδοντωτές σαν πριόνια και τις έχει αποδώσει με κόκκινες αποχρώσεις. Ένας άλλος αγαπημένος πίνακας του Ομάρ απεικονίζει την έρημο της Αριζόνα, περίπου 7,5 χιλιάδες μίλια από το κρησφύγετο του πατέρα του, με ένα ρουστίκ εξοχικό και μια συστάδα πράσινων κάκτων κάτω από τον έναστρο ουρανό…

Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει μια παιδική απλότητα. Συνομιλώντας κανείς με τον Ομάρ, καταλαβαίνει πως η τέχνη του είναι γι’ αυτόν μια διέξοδος για να διεκδικήσει τα χαμένα χρόνια ηρεμίας και ξεγνοιασιάς της νιότης του, πριν η ζωή του γεμίσει βία και αιματοχυσίες.

Σε συνέντευξή του στο VICE, ανέφερε ότι του λείπουν οι στιγμές που ήταν παιδί και είχε άγνοια για τον κόσμο στον οποίο μεγάλωνε: «Μου λείπουν οι τεράστιοι αμμόλοφοι της ερήμου και τα κύματα της θάλασσας. Μου λείπει η γαλήνη της πρώιμης παιδικής μου ηλικίας»…

Ο Ομάρ πέρασε τα παιδικά του χρόνια σ’ ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο κέντρο της Τζέντα, του μεγάλου λιμανιού της Σαουδικής Αραβίας. Αργότερα μετακόμισαν στο οικογενειακό αγρόκτημα του Μπιν Λάντεν όπου υπήρχαν άλογα, κατσίκες και γαζέλες. Ο μικρός Ομάρ ζωγράφιζε τα άλογα του πατέρα του και τα έργα του είχαν εκτεθεί στην τάξη του. Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή που μπορεί να θυμηθεί από εκείνα τα χρόνια.

Όσο η εμπλοκή του πατέρα του στις διενέξεις της Μέσης Ανατολής μεγάλωνε, τα πράγματα άλλαζαν για τον Ομάρ. Το αγρόκτημα μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση και ο πόλεμος μπήκε για τα καλά στη ζωή του. Έτσι πέρασε την εφηβεία του. Όταν έκλεισε τα 15 του χρόνια, τον μετέφεραν στα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα για να εκπαιδευτεί στον πόλεμο εναντίων των «άπιστων της Δύσης». Στα 16 του τον έστειλαν στην πρώτη γραμμή του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν.

Με λύπη του έχει παραδεχτεί πως δεν ένοιωθε ποτέ ιδιαίτερα κοντά στον πατέρα του. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν πολύ αυστηρός, στερούσε από τα παιδιά του τα παιχνίδια τους, ήταν βίαιος, τα χτυπούσε σχεδόν κάθε μέρα και προσπαθούσε να τα πείσει να γίνουν μάρτυρες σε αποστολές αυτοκτονίας. Κάποια στιγμή, πριν τα 18, έφτασε σε οριακό σημείο, όταν βρέθηκε καταμεσής των πυρών εχθρών σκοπευτών. Με τις σφαίρες να σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι του, συνειδητοποίησε πόσο παράλογο ήταν αυτό που του συνέβαινε.

Στα 18 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αλ Κάιντα και να πάει στη Συρία με τη μητέρα του. Τελευταία φορά είδε τον πατέρα του, Οσάμα, το 2001. Όταν έγινε η επίθεση στους δίδυμους πύργους, βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία. Ο πατέρας του κατέφυγε στα βουνά Τόρα Μπόρα, αυτά που δύο δεκαετίες μετά, ο Ομάρ ζωγράφισε με ακριλικό χρώμα – κόκκινο του αίματος.

Σήμερα ο Ομάρ είναι 39 ετών. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εκφράζοντας τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τα εγκλήματα της Αλ Κάιντα. Έχει απορρίψει τις βίαιες ιδεοληψίες του πατέρα του, και παρόλο που ποτέ του δεν απαρνήθηκε το οικογενειακό του όνομα, αγωνίζεται να πάρει αποστάσεις από την αποτρόπαιη παρακαταθήκη του γεννήτορά του και να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν είναι όλα τα παιδιά του Οσάμα Μπιν Λάντεν τρομοκράτες. Τα τελευταία χρόνια ζει με τη γυναίκα του στη Νορμανδία αναζητώντας τη γαλήνη μέσα στη ζωγραφική.

 

Photos by Tribes of the World on  CC & Instagram

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10