search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:36
MENU CLOSE

Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ: Δόθηκαν οδηγίες μόνο για τον Λιγνάδη χωρίς έγγραφο (Photo)

03.03.2021 09:34
Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ: Δόθηκαν οδηγίες μόνο για τον Λιγνάδη χωρίς έγγραφο (Photo) - Media

Με γραπτή ανακοίνωση ο Φώτης Καφαράκης, απάντησε στους συναρμόδιους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νατάσα Γκαρά και Μάριο Κάτση.

«Η ίδια παρανόηση άλλωστε αφορούσε στο ίδιο χαρτί και την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δόθηκε εντολή στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην τον «συνεμφανίσουν» σε φωτογραφία είτε με την κ. Μενδώνη είτε και με τον πρωθυπουργό.

Η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη» αναφέρει στην απάντησή του ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ.

Για το βίντεο με το γεύμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία αναφέρει:

«Επισημαίνεται ότι κατά πάγια τακτική της, και λόγω του θεσμικού της ρόλου, η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα».

Ενώ αρνείται πως υπήρξαν οι οδηγίες που αναφέρονται στο περιβόητο έγγραφο, που προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις ότι υπήρξε λογοκρισία στη ΕΡΤ. Αν και αναρτήθηκε στην αίθουσα σύνταξης, το χαρακτηρίζει ανυπόγραφο.

Τέλος, στην ανακοίνωση του αναφέρει, ότι το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που η ΕΡΤ τότε είχε καθυστερήσει δύο μέρες να προβάλλει την φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου.

Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτη Καφαράκη:

Σχετικά με την υπ’αριθμ. 3988/08-02-2021 ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

Η είδηση για το γεύμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 το Σάββατο 6/2/21 στις 21.00. Η μετάδοση της είδησης αυτής έγινε δίχως να έχει προηγηθεί κυβερνητική αντίδραση, όπως αναληθώς αναφέρεται στην Ερώτηση.

Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με την εξαίρεση του τηλεοπτικού σταθμού Open, η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι που μετέδωσε το Σάββατο την συγκεκριμένη είδηση. Επισημαίνεται ότι κατά πάγια τακτική της, και λόγω του θεσμικού της ρόλου, η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα.

(Για τον ίδιο λόγο άλλωστε στις Ειδήσεις της ΕΡΤ δεν προβλήθηκε διαδικτυακό υλικό από πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, παρά τις εκατοντάδες σχετικές αναρτήσεις και την σχετική επικριτική ανακοίνωση της ΝΔ).

Για δική σας ενημέρωση, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στο παρελθόν (επί της προηγούμενης Διοίκησης) για το θέμα της παρουσίας του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος της κυρίας Παναγοπούλου η ΕΡΤ είχε παρουσιάσει την είδηση με καθυστέρηση δύο ημερών, και αφότου είχε προηγηθεί σχολιασμός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σχετικά με τους καθ όλα αναληθείς ισχυρισμούς περί ‘Πρωτοφανών φαινομένων λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων’ θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα μέσα που προέβαλαν από την πρώτη στιγμή την φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα- ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας όλα σχεδόν τα ΜΜΕ για απόκρυψη της φωτογραφίας απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΡΤ την προέβαλε.

Ως προς το χαρτί που αναρτήθηκε στο γραφείο των Παραγωγών, και κατόπιν των αναφορών από τους συναδέλφους που εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουάριου 2021, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ένα ανυπόγραφο κείμενο με δήθεν οδηγίες που άλλωστε ουδέποτε εφαρμόστηκαν, όπως φάνηκε και στην πράξη. Είναι προφανές ότι υπήρξε παρανόηση μεταξύ των συντελεστών των δελτίων σχετικά με την οπτικοποίηση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε καμία εντολή και από πουθενά για απόκρυψη της είδησης, καθώς αυτή αναδείχθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα δελτία μας. Η ίδια παρανόηση άλλωστε αφορούσε στο ίδιο χαρτί και την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δόθηκε εντολή στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην τον «συνεμφανίσουν» σε φωτογραφία είτε με την κ. Μενδώνη είτε και με τον πρωθυπουργό.

Η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη.

Σημειώνω τέλος ότι άτυπα τέτοια χαρτιά είθισται να αναρτούν οι παραγωγοί -όχι μόνον στην ΕΡΤ αλλά σε όλα τα κανάλια- όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων. Κατόπιν ωστόσο της παρανόησης που σας ανέφερα και έμελλε να μετεξελιχθεί ακόμη και σε πολιτικό θέμα, έχω δώσει εντολή στους παραγωγούς να υπογράφουν τις σχετικές ενημερώσεις τους, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρανοήσεις -σκόπιμες ή μη.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Φώτης Καφαράκης,
Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:36