11/12/2019 10:12:26
26.10.2012 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Θηλιά για τη ΔΗΜΑΡ το πακέτο των εργασιακών

Θηλιά για τη ΔΗΜΑΡ το πακέτο των εργασιακών - Media

Στενεύει ο κλοιός γύρω απ’ τη ΔΗΜΑΡ, καθώς το πακέτο των εργασιακών την πιέζει ασφυκτικά, ωστόσο δείχνει διατεθειμένη να αντιστρέψει την πίεση που της ασκείται προκειμένου για την πολιτική και κομματική της διάσωση.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής, πόσο θα τραβήξουν το σχοινί η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει «τις μεταβολές» στα εργασιακά, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει μαζί με τον Βενιζέλο κυβερνητική κρίση.
Στη στάση της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι πολλές φορές έχει διαβεβαιώσει για την πρόθεσή της να μην προκαλέσει κυβερνητική αστάθεια και κρίση, έριξε εν μέρει φως χθες το πρωί ο γραμματέας της Κ.Ε. Σπύρος Λυκούδης.
«Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση», είπε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Βήμα FM 99,5), αλλά «ζητάμε και τον σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες», καθώς «υπάρχουν όρια που συγκρούονται με το αξιακό μας φορτίο».
Με άλλα λόγια, μια επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ ήταν τρόπον τινά να «διευκολυνθεί» ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας που πλησιάζει – εν μέσω τρομακτικής κοινωνικής πίεσης και εσωτερικών τριγμών –, ώστε το πακέτο των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις να έρθει προς ψήφιση χωριστά από το δημοσιονομικό πακέτο στο οποίο έχει συμφωνήσει και το οποίο προτίθεται να ψηφίσει έστω με απώλειες (συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτητοποίησης του Γιάννη Μιχελογιαννάκη). Πρωτίστως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο, οι κινήσεις της ΔΗΜΑΡ έχουν στόχο να μην περάσουν τα εργασιακά.
Ωστόσο, από το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ προβάλλεται εντόνως και η επιχειρηματολογία που συνδέει την αντίδρασή της με την πρόθεσή της να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά εργαλεία της κυβέρνησης και να την ωθήσει στην αναζήτηση λύσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Πάντως, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη δεδομένου ότι, ακόμη κι αν τελικώς βρεθεί διέξοδος όσον αφορά το πακέτο των μέτρων και έρθει χωριστά στη Βουλή, μπορεί η ίδια να μην το ψηφίσει, από την άλλη θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση που θα το υλοποιήσει. Τα πράγματα δυσκολεύουν αν τελικά δημοσιονομικά και εργασιακά έρθουν σε ένα πακέτο…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.