search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:00
MENU CLOSE

Ελεεινά σχολεία, ελεεινοί ρατσιστές

13.11.2012 22:00
Ελεεινά σχολεία, ελεεινοί ρατσιστές - Media

Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, το Κράτος Πρόνοιας (τ’ είν’ αυτό;…) παρακολουθεί τους μετακινούμενους Ρομά και τους προσφέρει εξίσου «μετακινούμενες» υπηρεσίες

Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, το Κράτος Πρόνοιας (τ’ είν’ αυτό;…) παρακολουθεί τους μετακινούμενους Ρομά και τους προσφέρει εξίσου «μετακινούμενες» υπηρεσίες: σχολικές τάξεις και ειδικά μαθήματα για μεγάλους σε τροχόσπιτα, περιοδικές επισκέψεις γιατρών και κοινωνικών λειτουργών, κινητές μονάδες εμβολιασμού και φαρμακείων, κινητά κλιμάκια δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να έχουν όλοι τα «χαρτιά» τους.

Την επικίνδυνα αφελή (όταν δεν είναι εκ του ρατσιστικού πονηρού) άποψη ότι οι Ρομά «δεν θέλουν οι ίδιοι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία» την έχω ακούσει χίλιες φορές. Και διαφωνώ χίλιες και μία φορές.

Τελευταία φορά άκουσα τον απόηχό της στην ανατριχιαστική ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου και του 10ου Δημοτικών Σχολείων Χαλανδρίου, οι οποίοι ζητούν να μην δημιουργηθεί προπαρασκευαστική τάξη για τα τσιγγανάκια της περιοχής. Προσοχή: δεν ζητάνε μόνο να μην συμμετέχουν τα τσιγγανάκια στις υφιστάμενες τάξεις. Απαιτούν να μην δημιουργηθούν καν ξεχωριστές τάξεις για αυτά τα παιδιά!

Διάβασα προσεκτικά την ανακοίνωσή τους. Λένε πολλά ψέματα: ότι η κατάσταση είναι «υγειονομικά επικίνδυνη» (όμως τα δικά τους παιδιά είναι εμβολιασμένα, άρα απειλούνται μόνο τα τσιγγανάκια – ας εμβολιαστούν), ότι θα γίνουν «πολυπληθέστερες τάξεις» με «αργές διαδικασίες εκπαίδευσης» (όμως οι μικροί Ρομά δεν θα «μολύνουν» τις τάξεις των δικών τους παιδιών).

Προσοχή όμως! Λένε και κάποιες πικρές αλήθειες: ότι το εγχείρημα γίνεται με «προχειρότητα» (χωρίς επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, χωρίς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολές γονέων, κονδύλια για ειδικά προγράμματα, πανελλήνιο σχέδιο δράσης κ.λπ.), ότι το υπουργείο Παιδείας θέλει ανέξοδα «να δείξει ευρωπαϊκό προφίλ μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ […] πετώντας ουσιαστικά το "μπαλάκι" στις κοινωνίες των σχολείων μας».

Τα ελεεινά δημόσια σχολεία γέννησαν τον ρατσισμό κατά των Ρομά στο Χαλάνδρι. Οι ειδικές προπαρασκευαστικές τάξεις για όσα τσιγγανάκια έχουν πελώρια κενά παρακολούθησης και απελπιστικά μαθησιακά προβλήματα (φυσικά όχι για όλα!) δεν είναι ρατσισμός. Όλοι οι ειδικοί της εκπαίδευσης συμφωνούν: είναι η λύση, το πρώτο βήμα για την ένταξή τους στην κοινωνία. Στόχος δεν είναι τα σχολεία-απαρτχάιντ, αλλά η προπαρασκευή τους για τη μελλοντική διασπορά στα «κανονικά» δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Η παιδεία είναι το βαρόμετρο κάθε πολιτισμού, είτε είναι παραδοσιακός και προφορικός, είτε νεότερος και (μετα)βιομηχανικός. Ή – όπως σήμερα στην Ελλάδα της μνημονιακής βαρβαρότητας – απλώς ξεχαρβαλωμένος.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:59