search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:56
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος

16.11.2012 22:00
oldphotos1817776-w12001353000560.jpg

Το νέο δίπολο «Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και δορυφόροι», κατά τη δική της διατύπωση, συγκέντρωσε τα πυρά της Αλέκας Παπαρήγα στην ομιλία της κατά το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Το νέο δίπολο «Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και δορυφόροι», κατά τη δική της διατύπωση, συγκέντρωσε τα πυρά της Αλέκας Παπαρήγα στην ομιλία της κατά το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Μια ομιλία με την οποία επιτέθηκε… στον καπιταλισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τον δεύτερο, η Αλέκα Παπαρήγα κλιμάκωσε την τακτική των διαχωριστικών γραμμών λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το «λόμπι της δραχμής», συντασσόμενη κατά περίεργο τρόπο με την κυβερνητική θέση, παρόλο που η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη στρατηγική του υπέρ της Ε.Ε. Τι συμβαίνει ακριβώς; Ας τα πάρουμε από την αρχή:
Η Αλέκα Παπαρήγα προέβαλε την άποψη ότι αυτό που κρίνεται σήμερα στην Ελλάδα με αφορμή την κρίση είναι τα ζητήματα στρατηγικής. Επιχείρησε να καταδείξει με αυτό τον τρόπο αυτό που είναι άλλωστε και κεντρική θέση του ΚΚΕ για την κρίση, ότι δηλαδή το θέμα είναι η στρατηγική διαχείρισης του καπιταλισμού που κατά την άποψή του ακολουθούν τα άλλα κόμματα, είτε από δεξιά είτε από αριστερή σκοπιά.
Άλλωστε, όπως είπε η Παπαρήγα, επιμέρους διαφορές υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα δεν κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αυτό που υπάρχει σήμερα, είπε, είναι η αντικατάσταση του δίπολου των προηγούμενων δεκαετιών Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το πρώτο στην πορεία εκφυλίστηκε λόγω της κοινής στρατηγικής που είχαν τα δύο κόμματα εξουσίας, πέρα από τις επιμέρους διαφορές τους. Με άλλα λόγια, υπέδειξε τη… μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό τον τρόπο δικαιολόγησε τη δική του κάθετη στάση απέναντι στη συνεργασία μαζί του.
Υπό αυτή την έννοια, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε καθαρό προς πάσα κατεύθυνση (δηλαδή και στο εσωτερικό του κόμματος) ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στη θέση πως είτε εντός Ε.Ε. και ευρώ είτε εκτός με εθνικό νόμισμα τα προβλήματα του λαού δεν θα λυθούν όσο δεν πληρούνται οι όροι της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Στους… μέσα
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το μήνυμα αυτό στρέφεται και προς όσους στο εσωτερικό του κόμματος βάζουν θέμα συνέπειας της κομματικής γραμμής ως προς το ισχύον Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, το οποίο δεν αποκλείει τις συμμαχίες σε μια λογική μεταβατικών σταδίων προς τον σοσιαλισμό, κάτι το οποίο απορρίπτει σήμερα ηγεσία του ΚΚΕ.
Είναι ενδεικτικό ότι, για μια ακόμη φορά, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ταύτισε τόσο τη θέση υπέρ της παραμονής στο ευρώ όσο και τη θέση υπέρ της εξόδου από το ενιαίο νόμισμα και της επιστροφής στη δραχμή με διαφορετικά τμήματα της επιχειρηματικής τάξης και των μονοπωλίων και κάλεσε τον λαό να μην συνταχθεί με κάποιο από αυτά τα συμφέροντα και να μην ταχθεί στο πλευρό του ενός έναντι του άλλου. Χρησιμοποίησε μάλιστα τη χαρακτηριστική φράση «ο λαός να μη σηκώσει ξένη σημαία».

Το… λόμπι
Ανάλογη είναι η θέση που πήρε το ΚΚΕ και για τον «καβγά» μεταξύ ΔΝΤ – Ε.Ε. αναφορικά με το κούρεμα του χρέους. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, ερωτήματα προκάλεσε η θέση που διατύπωσε η Παπαρήγα, σύμφωνα με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών της Ελλάδας, αυτό που λέγεται το ‘‘λόμπι της δραχμής’’», δεδομένου ότι είναι γνωστές και αδιάλειπτες οι επιθέσεις που εξαπολύει ο Περισσός κατά του ΣΥΡΙΖΑ με την αντίθετη κατηγορία: ότι είναι το κόμμα του Μάαστριχτ και του «ευρωμονόδρομου».
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που επέκρινε το σχήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναπτυξιακή του πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση και δημοσιονομική εξυγίανση εντός Ε.Ε. παρά με δανεισμό – κάτι που, όπως εξήγησε, δημιουργεί πολιτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις –, επιχείρησε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την πλευρά ΔΝΤ και Ομπάμα («δεν είναι τυχαίος όλος αυτός ο εξωραϊσμός της πολιτικής Ομπάμα», σημείωσε). Ενδεχομένως λοιπόν να επιχειρήθηκε η σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ (και) με τα αμερικανικά συμφέροντα διά του… «λόμπι της δραχμής».
Πάντως, ερωτήματα προκαλεί το αν όλη η παραπάνω προσέγγιση και παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον τρίτο κατά σειρά μνημονιακό προϋπολογισμό κλείνει ή παροξύνει τα προβλήματα που άπτονται της εσωτερικής δυσαρέσκειας που εκδηλώνονται στους κόλπους του κόμματος για τα θέματα τακτικής. Συν τοις άλλοις, η Αλέκα Παπαρήγα έδειξε να υιοθετεί την κυβερνητική θέση για την… πολιτική έκφραση του «λόμπι της δραχμής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:50