search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:01
MENU CLOSE

«Σουβλίζουν»… μεταρρυθμίσεις

05.04.2010 10:44
«Σουβλίζουν»… μεταρρυθμίσεις - Media

Ψυχολογική ανάσταση και ανάταση επιδιώκει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα η κυβέρνηση, με κινητοποίηση όλων των υπουργών προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι γίνεται στροφή στην καθημερινότητα. Ζαλισμένοι από τις ηχηρές σφαλιάρες, οι πολίτες παρακολουθούν αμήχανοι, ενώ καταγράφονται ως έντονα απαισιόδοξοι όχι μόνο για την ατομική και οικογενειακή τους οικονομική προοπτική αλλά και για αυτή της χώρας.

Ψυχολογική ανάσταση και ανάταση επιδιώκει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα η κυβέρνηση, με κινητοποίηση όλων των υπουργών προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι γίνεται στροφή στην καθημερινότητα.

Ζαλισμένοι από τις ηχηρές σφαλιάρες, οι πολίτες παρακολουθούν αμήχανοι, ενώ καταγράφονται ως έντονα απαισιόδοξοι όχι μόνο για την ατομική και οικογενειακή τους οικονομική προοπτική αλλά και για αυτή της χώρας.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» δείχνει τους πολίτες να δηλώνουν επιδείνωση σε όλες σχεδόν τις πλευρές της κυβερνητικής δραστηριότητας σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κι αυτό μεταφράζεται κυρίως στον θυμό των πολιτών, που καλούνται να «πληρώσουν σκληρά» αυτοί αντί των πολιτικών που τα έκαναν μαντάρα με τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια, θορυβημένοι από την πολιτική περιδίνηση της χώρας και εντελώς απογοητευμένοι από τις προοπτικές εξόδου από την κρίση.

Παρά όμως τα αρνητικά αποτελέσματα, μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ, με περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας, αλλά και τη συντριπτική υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι απ’ όλες τις μετρήσεις προκύπτει ότι ο Σαμαράς θα αργήσει αρκετά να βρει συγκεκριμένο «πολιτικό στίγμα» και στιλ αντιπολίτευσης που να θεωρηθεί αξιόπιστο από τους πολίτες, οι οποίοι είναι ακόμα θυμωμένοι με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ούτε η Αριστερά στην παρούσα φάση δείχνει να κερδίζει σημαντικούς πόντους, παρά την… αναταραχή που προκαλεί καθημερινά και την κάθετη και σκληρή αντιπολίτευση που ασκεί.

Ωστόσο υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που επισημαίνουν ότι ο κόσμος μπορεί να είναι ακόμα παραζαλισμένος από τα «σφοδρά χτυπήματα» που υφίσταται, αλλά δεν αποκλείεται να «ξυπνήσει» εκεί κατά το φθινόπωρο, όταν θα έχει αρχίσει να βιώνει για αρκετό διάστημα τις συνθήκες φτώχειας που επιβάλλουν τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα.

Αντίδοτο σε όλα αυτά κατά τους κυβερνητικούς ιθύνοντες είναι όχι μόνο η προώθηση διαρθρωτικών μέτρων, αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Χτες ο πρωθυπουργός σε μια επίδειξη του νέου στιλ διακυβέρνησης που επιθυμεί, εντυπωσίασε τους υπουργούς στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο προβάλλοντας από προτζέκτορα (μεγάλη οθόνη συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή) διαγράμματα για την πορεία του προγράμματος σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας ανά υπουργείο.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια εργασία που έκαναν οι συνεργάτες του Θόδωρου Πάγκαλου τις τελευταίες ημέρες συλλέγοντας στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία.

Κάλεσε δε τους υπουργούς να ενημερώσουν για τη συνέχεια και να καταθέσουν τις νομοθετικές και άλλες τεχνικής φύσεως πρωτοβουλίες για το επόμενο δίμηνο.

Στροφή στην αισιοδοξία…

Σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκτιμούν ότι η δραματοποίηση της κατάστασης πέτυχε τον στόχο της να παγώσει ή να απονευρώσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στα πολύ σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τώρα πρέπει να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας προς όλους.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου «σφίγγει τα λουριά» στους υπουργούς, αφού μέσα από κάθε είδους συσκέψεις, άτυπα υπουργικά, συναντήσεις διαθεσμικών και άλλων οργάνων, επιχειρεί να δώσει το μήνυμα της επιτάχυνσης και επίσπευσης όλων των διαρθρωτικών αλλαγών.

Τόσο οι Αμερικάνοι σύμβουλοι όσο και ο ίδιος ο Γιώργος εκτιμούν ότι η ψυχολογία των Ελλήνων θα αλλάξει αν:

–          Υπάρξουν γρήγορα απτά αποτελέσματα από τα πολύ σκληρά μέτρα στην κατεύθυνση περιστολής των δαπανών του Δημοσίου.

–          Αν οι διεθνείς αγορές και οι Ευρωπαίοι παράγοντες αναγνωρίσουν τα βήματα προόδου.

–          Αν υπάρξει τελικά ανταπόκριση της κλήσης επενδυτών από το εξωτερικό και αρχίζουν να «ανοίγουν» δουλειές…

–          Αν στην πορεία προς τον δανεισμό του Μαΐου υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση των όρων δανεισμού της χώρας, που θα δείχνει ότι αποφεύγουμε – προς το παρόν – την οδυνηρή υπαγωγή μας υπό τη σκέπη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου…

Στην κατεύθυνση αυτή οι εντολές και οι οδηγίες του Παπανδρέου για άμεσες δράσεις στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών είναι πολυποίκιλες:

–          Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αμέσως μετά το Πάσχα, με την εντολή το οικονομικό επιτελείο να είναι ευέλικτο ώστε να αξιοποιήσει οποιαδήποτε ιδέα από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται που αυστηροποιεί το σύστημα και θα κλείνει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής…

–          Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και η υπερψήφισή του – αν καταστεί δυνατόν – εντός του Απριλίου, το πολύ μέχρι τις αρχές Μαΐου, γεγονός που, όπως λένε από την κυβέρνηση, θα στέλνει σήμα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον ότι αντιμετωπίζεται δραστικά μια μεγάλη οικονομική αιμορραγία που διογκώνει κάθε χρόνο τις ανάγκες του διεθνούς δανεισμού της χώρας και ως εκ τούτου τα ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος… Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι η πολιτική, επικοινωνιακή και τεχνοκρατική προετοιμασία που έχει γίνει είναι τέτοια ώστε οι ρυθμίσεις να περάσουν χωρίς τεράστιες κοινωνικές εντάσεις, παρ’ ότι θα είναι και σκληρές και θα αιφνιδιάζουν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες που απέχουν μια δεκαετία από τη σύνταξη…

–          Η απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας όχι μόνο στην ίδρυση μιας επιχείρησης, αλλά και στην άδεια λειτουργίας που τώρα χρειάζεται περισσότερο από έναν χρόνο ώσπου να ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι, μαζί με την εμπέδωση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, θεωρούνται μια αποτελεσματική απάντηση στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, ιδιαίτερα σε «πράσινους» τομείς, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλει τη χώρα ως το επόμενο «πράσινο πρότυπο» της Ευρώπης…

–          Η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου που το επαναπροσανατολίζει σε πιο… πράσινη κατεύθυνση, αφού οι επιδόσεις ώς τώρα είναι απογοητευτικές, ενώ η διακίνηση των κονδυλίων μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να αποτρέψει μια μεγάλη ύφεση του -4% που προβλέπουν πολλοί για τα επόμενα χρόνια…

–          Η προώθηση του χωροταξικού για τη νέα θεσμική συγκρότηση και το συνολικό νομοσχέδιο σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο με τον κωδικό «Καλλικράτης» μέσα στον Μάιο είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και αλλαγή της περιόδου. Στόχος της αλλαγής, όπως είπε την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι μέσω της θεσμικής αλλαγής να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Πώς δηλαδή θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες, πώς θα ψηφιοποιηθούν και θα μηχανοργανωθούν σημαντικοί τομείς, από την υγεία μέχρι την κάρτα του πολίτη, γενικότερα.

O «Καλλικράτης» και τα κλειστά επαγγέλματα…

Στο πλαίσιο της επίσπευσης των νομοθετικών πρωτοβουλιών, ο πρωθυπουργός είπε στο οικονομικό επιτελείο και τους συναρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και να μην το αφήσουν ως φθινοπωρινή εκκρεμότητα. Ήδη ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας είχε εξαγγείλει μεταπασχαλινή έναρξη διαλόγου στον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα στα ταξί, τα βυτιοφόρα και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Εκεί υπάρχουν ζητήματα με την οικονομική επένδυση όσων απέκτησαν τις άδειες και τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν απ’ αυτές. Γι’ αυτό και οι αλλαγές θεωρούνται οριακές, αφού θα αφορούν την εξυγίανση των κλάδων, αλλά και ρυθμίσεις που δημιουργούν αναπτυξιακές δυνατότητες, μεγαλύτερο ανταγωνισμό και συνεπώς πτώση τιμών. Ειδικά για τα ταξί θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία εταιρειών με στόλο «ταξί» στα πρότυπα του εξωτερικού, γεγονός που αναμένεται – κατά την κυβέρνηση – να ανεβάσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και να συμπιέσει τις τιμές. Στο ίδιο πλαίσιο ρυθμίσεις αναμένονται και σε μια άλλη σειρά επαγγελμάτων, όπως συμβολαιογράφων, μηχανικών, φαρμακοποιών, όπου εκτός των άλλων υπήρχαν και νομικά εμπόδια να εισέλθουν σ’ αυτά πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «σμικρύνει» τον χρόνο διαλόγου και ανοιχτής διαβούλευσης προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις θερινές διακοπές.

Και παρ’ ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί τίποτα, δεν αποκλείεται να έχουμε παρεμβάσεις και στα ζητήματα εργασιακών σχέσεων, τόσο με άνοιγμα του ορίου απολύσεων ή αναγκαστικών αδειών, όσο και στην εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που έτσι κι αλλιώς έχουν εισαχθεί την τελευταία δεκαετία στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Στον τομέα αυτό αναμένεται να υπάρξει πλήρης αιφνιδιασμός, χωρίς πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις, αφού από την κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό το θέμα μπορεί να αποτελέσει τη… θρυαλλίδα για κοινωνική έκρηξη…

Σύνοδος Επενδυτών…

Σε πολύ στενό, σχεδόν οικογενειακό κύκλο είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να συγκαλέσει Σύνοδο Επενδυτών στη χώρα μας, προκειμένου να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια. Οι πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί μια ακόμα επικοινωνιακή φούσκα, αλλά μια σοβαρή παρουσίαση των δυνατοτήτων της χώρας και των επενδυτικών ευκαιριών με όχημα την πράσινη ανάπτυξη. Ο κατάλογος για την πρόσκληση των επίδοξων επενδυτών ετοιμάζεται συστηματικά και δεν θα αφορά μόνο γνωστούς του Γιώργου Παπανδρέου από τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό, αλλά και ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις της Άπω Ανατολής και του αραβικού χώρου. Η Σύνοδος μάλλον θα συνδυαστεί με το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι και αφού πρώτα έχει προωθηθεί μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απλούστευση των διαδικασιών στην ίδρυση επιχειρήσεων, ο «Καλλικράτης» με τα νέα όρια των δήμων, ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον (όσο μπορεί να το εγγυηθεί αυτό στη χώρα μας μια κυβέρνηση) και βέβαια ένα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο προκειμένου οι όποιες επενδύσεις να μην τίθενται στην κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας ως προς το αν χωροθετούνται σε δασική έκταση ή όχι. Το τελευταίο είναι μάλλον χλομό για την επόμενη πενταετία, αν και ο στόχος είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις…

Πολλοί μιλάνε για διαμοιρασμό των ιματίων της χώρας μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ θα προηγηθεί κατά τα κυβερνητικά συμφραζόμενα και ένα μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων σε ό,τι έχει απομείνει ώς τώρα όρθιο…

Και μπροστά οι δημοτικές…

Ύστερα από αρκετή περίσκεψη και εισηγήσεις τόσου του αρμόδιου υπουργού όσο και του γραμματέα του κόμματος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να δώσει χρίσματα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Μάλιστα το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο «Καλλικράτης» ως νέος θεσμός χρειάζεται δυνατές πολιτικές παρουσίες προκειμένου να προχωρήσει. Οι δήμοι θα είναι περίπου 350 και συνεπώς πολύ μεγαλύτεροι και ισχυροί και τα πολιτικά μηνύματα εξίσου δυνατά. Έτσι το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη δοκιμασία των χρισμάτων τουλάχιστον στα 2/3 των νέων δήμων, ενώ σε μικρότερους δήμους ή όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μπορεί να μη δοθούν. Με απόφαση λοιπόν του Γιώργου Παπανδρέου συγκροτήθηκε επιτροπή στην οποία μετέχουν ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, ο γραμματέας του τομέα αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Λάμπρος Μίχος, ο βουλευτής Θανάσης Τσούρας, ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και «κλασική» σκάουτερ του κόμματος Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Μπορεί να γίνουν κάποιες σκέψεις και προτάσεις για τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, τους νέους μικρούς πρωθυπουργούς, αν και αυτοί θα αποφασιστούν σε πιο υψηλό επίπεδο και βέβαια θα τύχουν της τελικής έγκρισης (αν όχι και της αρχικής) του Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:01