search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:22
MENU CLOSE

Έργα τέχνης για ήρωες ζωής – Εκδήλωση του «Π»

30.11.2012 22:00
Έργα τέχνης για ήρωες ζωής - Εκδήλωση του «Π» - Media

Οι ήρωες των εκδόσεων Το Ποντίκι εμπνέουν μαθητές όλων των ηλικιών των Εργαστηρίων Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, σε μια έκθεση που ξεκινάει στις 2 Δεκεμβρίου στις 12 μ., στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής. Τα χαριτωμένα, αινιγματικά και συμπαθή ποντίκια "τρυπώνουν" σε κοσμήματα, κολάζ, πίνακες, κατασκευές και γλυπτά.

Ο Κλέων ο Ποντικός πηγαίνει σινεμά γιατί είναι ο κουλτουριάρης της παρέας, ψοφάει για γράμματα και τέχνες! Ο Λούης, ταξιδιάρα ψυχή, πήρε την ελληνική σημαία και έχει εκτοξευθεί στο διάστημα. Ο Τσε πάλι, αφού «φόρεσε» μια ηλεκτρική κιθάρα, ετοιμάζεται για τρελό ροκ εν ρολ. Η Χλόη άφησε για λίγο τις οικολογικές ανησυχίες, έβαλε ποδιά και κάνει τη μαγείρισσα. Και ο Φαίδων συνεχίζει να το ρίχνει με τα μούτρα στο διάβασμα.

Οι ήρωες των εκδόσεων Το Ποντίκι πήραν σάρκα και οστά. Απελευθερώθηκαν από το χαρτί, απέκτησαν ψυχή και… πραγματικές διαστάσεις. Και όλα αυτά χάρη στη φαντασία και τη διάθεση για παιχνίδι και εικαστικές… σκανδαλιές των μαθητών των Εργαστηρίων Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, του ΠΑΟΔΑΠ, που λειτουργούν στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης». Προσοχή! Οι μαθητές δεν είναι μόνο ανήλικοι, αλλά και ενήλικοι που στρώθηκαν στα θρανία για να συμμετέχουν στην έκθεση «Η ζωή έχει ήρωες», που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Ποντίκι», ο Σύλλογος των Σπουδαστών και η δραστήρια και ανατρεπτική ομάδα «Clean Junkies», την Κυριακή στις 2 Δεκεμβρίου, στις 12 μ., στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο.

Τα ποντίκια είναι ανατρεπτικά
Η ξενάγηση στην έκθεση ξεκινά με μια βόλτα στον «πνεύμονα» της Αγίας Παρασκευής, στο «Κέντρο», δηλαδή που βρίσκεται στην καρδιά ενός καταπράσινου άλσους, για να καταλήξει μέσα στους χώρους των εργαστηρίων, εκεί όπου θα φιλοξενηθούν οι ήρωες που γεννήθηκαν από το ταλέντο των μαθητών, οι οποίοι πήραν στα χέρια τους τέμπερες, χαρτιά, κουμπάκια, κλωστές, πηλό, μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και τα μετέτρεψαν σε τέχνη που έχει πρωταγωνιστές τα ποντικάκια. Είναι απίστευτο τι μπορεί να κατασκευάσει κανείς με υλικά που, σε άλλες περιπτώσεις, θα τα θεωρούσαμε άχρηστα. Χαριτωμένους ποντικούς που τους κυνηγά μια γάτα – εννοείται πως τα πονηρά ποντικάκια θα τη βγάλουν καθαρή –, οικογένειες ποντικών, θυμωμένα ποντίκια κ.ά. Τα έργα είναι «ανατρεπτικά, ευαίσθητα, εξωστρεφή, αντισυμβατικά, “τρομακτικά”, ευρηματικά» μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών, η Νικολέτα Μπελεχρή. Σε αυτόν τον σύλλογο δεν γίνονται καλλιτεχνικές… διακρίσεις. Ακόμα και η πρόεδρος έχει φιλοτεχνήσει ένα δικό της έργο: μια ιπτάμενη μεταλλική σαΐτα, επάνω στην οποία αγναντεύει ένας αγέρωχος ποντικός.
Κοντά μας και ο αντιπρόεδρος, ο Λευτέρης Μάγγος, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος πίσω από την ακτιβιστική ομάδα «Clean Junkies», που εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει προσωπική υπόθεση την αισθητική και την οικολογία. «Είμαστε μια ομάδα – με πυρήνα 10-15 ατόμων – που συστήθηκε για να καθαρίζει παράνομες πινακίδες από δημόσιους χώρους, δημόσια κτήρια, δέντρα» μας εξηγεί. Οι «Clean Junkies» έχουν άποψη, φιλοσοφία, πολιτική θέση και οικολογικές ανησυχίες. «Ξέρετε, παίζει ρόλο το ότι προερχόμαστε από τον χώρο της διαφήμισης. Έχουμε δηλαδή μια ευαισθησία απέναντι στα μηνύματα. Σε μια διαδρομή από το σπίτι έως τη δουλειά σου, σου περνάνε πάρα πολλά μηνύματα οι πινακίδες που συναντάς στον δρόμο, νόμιμες και παράνομες. Η δική μας θέση είναι ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει clean junkies και ο καθένας από εμάς μπορεί να πάρει μια πένσα και να καθαρίσει τη γειτονιά του».

Οι ήρωες «κύκλωσαν» όλες τις τέχνες
Φυσικά στην έκθεση «Η ζωή έχει ήρωες» υπάρχουν έργα φτιαγμένα με υλικά των «Clean Junkies» και αινιγματικά ποντικάκια στρίβουν τα μουστάκια τους. Ευφάνταστα κολλάζ ξετυλίγουν τις ποντικοπεριπέτειες, χάρτινες κατασκευές, όπως ένας αμφιθεατρικός κινηματογράφος, βάζουν τους ήρωες μέσα στη ζωή και σε καθημερινές δραστηριότητες, ενώ τα ποντικάκια θα… στρογγυλοκαθίσουν και στα αυτιά μας. Μην τρομάζετε. Απλώς υπάρχουν και σκουλαρίκια στην ενότητα κόσμημα. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά έδειξαν αρχικά μεγαλύτερο ενθουσιασμό όταν τους ανατέθηκε η αποστολή να δημιουργήσουν ποντικίσια έργα τέχνης. Και οι μεγαλύτεροι όμως, αφού μπήκαν στον χορό, τελικά χόρεψαν με όρεξη και κέφι. Το αποτέλεσμα είναι τελικά μια πλούσια έκθεση που «κυκλώνει» όλες τις εικαστικές ενότητες: φωτογραφία, χαρακτική, γλυπτική, ζωγραφική, κόσμημα, μέχρι και αγιογραφία.
Ο Σύλλογος Σπουδαστών των Εργαστηρίων Τέχνης, άλλωστε, που έχει ήδη περισσότερους από 500 μαθητές σε όλους τους τομείς, έχει μότο: «Μάθε τέχνη κι άστηνε….». Και όταν η τέχνη λειτουργεί και θεραπευτικά, δεν την αφήνεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:21