search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:53
MENU CLOSE

Γιορτές με βιβλία για όλoυς

22.12.2012 22:00
Γιορτές με βιβλία για όλoυς - Media

Οι εκδότες φύλαξαν για την περίοδο των εορτών τα καλύτερα βιβλία τους. Το «Ποντίκι art» κάνει τη δική του λίστα με ελληνικά και ξένα αναγνώσματα, είτε για προσωπική απόλαυση είτε για δώρα

Οι εκδότες φύλαξαν για την περίοδο των εορτών τα καλύτερα βιβλία τους.
Το «Ποντίκι art» κάνει τη δική του λίστα με ελληνικά και ξένα αναγνώσματα,
είτε για προσωπική απόλαυση είτε για δώρα

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, όπως ήταν αναμενόμενο και φυσικό, επηρέασαν την εκδοτική παραγωγή. Πράγμα που σημαίνει λιγότερα καλά βιβλία, σε σχέση με παλαιότερες εποχές οπότε το ρίσκο του καλού βιβλίου αποτελούσε επιχειρηματική συνήθεια. Εδώ ας σημειώσουμε ότι οι Έλληνες εκδότες επέμεναν στο καλό βιβλίο και, στο μέτρο του δυνατού, τολμούσαν το κάτι παραπάνω. Αυτό που ίσως λείπει από την εκδοτική παράγωγη του σήμερα ως διάθεση και δυνατότητα είναι αυτό «το κάτι παραπάνω» που θα κάλυπτε τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Όπως και σε κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, το ρίσκο σε περιόδους κρίσης γενικά αποφεύγεται. Σήμερα, με τα δυσμενή δεδομένα της αγοράς, η βιομηχανία του βιβλίου πλήττεται σημαντικά. Το χαρτί αγοράζεται τοις μετρητοίς, γι’ αυτό ίσως θα έχετε παρατηρήσει μια υποχώρηση στην ποιότητα των χαρτιών. Το θετικό ωστόσο μέσα στο απαισιόδοξο γενικά περιβάλλον είναι ότι το βιβλίο παραμένει στο μέτρο του δυνατού μέσα στις προτεραιότητες του κοινού, ως μια πρωταρχική ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία, μια διεθνής οργάνωση της Φρανκοφωνίας με την ονομασία «Βιβλιοθήκες δίχως Σύνορα» αξιολογεί το διάβασμα ως μια από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου, μετά το φαγητό και τα φάρμακα, η οποία πρέπει να καλυφθεί σε περίπτωση καταστροφής.
Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά πάγια τακτική, οι εκδότες κράτησαν το καλύτερο για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων! Στις παραφορτωμένες προθήκες των βιβλιοπωλείων θα βρείτε βιβλία που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Από τις προθήκες των τελευταίων ήμερων διαλέγουμε…

Διαβάζοντας ελληνικά
Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πατάκη τριάντα δύο σύντομα διηγήματα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το κουμπί και το φόρεμα» που επαναφέρουν στο προσκήνιο την ιδιαίτερη ματιά του Σωτήρη Δημητρίου.
Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Γιώργου -Ίκαρου Μπαμπασάκη «Διασυρμός», στο οποίο περιφέρεται με την άδεια του συγγραφέως το είδωλό του, ως Νίκος Βελής, σε μπαρ, περιοχές, δρόμους της δεκαετίας του ’80, με συνοδεία τσιγάρων και αλκοόλ.
Το ζην επικινδύνως ως ζητούμενο της προσωπικής τους ασφάλειας είναι αυτό που επιλεγούν οι ήρωες του Δημήτρη Παπαχρήστου στο πρόσφατο βιβλίο του συγγραφέα «Αγία μνήμη», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος.
Στα «Τρία απρόσεκτα διηγήματα» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, ο συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης εξιστορεί τα πεπραγμένα τριών ανθρώπων που για διαφορετικούς λόγους δεν υπήρξαν, όπως ενδεχομένως θα έπρεπε, προσεκτικοί.
Με φόντο τον Δρομέα των Αθηνών, το Μάτι του Λονδίνου και τον γαλλικό Νότο, η Αργυρώ Μαντόγλου μας χαρίζει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τον τίτλο «Λευκή ρεβάνς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Το σκοτεινό παρελθόν του Ορέστη Πολίτη θα αναστατώσει το οικογενειακό ήρεμο παρόν του. Μυθιστόρημα από τον Αλέξη Σταμάτη που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Μπορείς να κλάψεις μέσ’ στο νερό;».
Ο Ντίνος Σιώτης, ο βραβευμένος ποιητής, στην τελευταία του ποιητική συλλογή «Εκεί έξω» υπηρετεί τον κοσμοπολιτισμό μέσα από τη χάρη της ιδιαιτερότητας της δικής του πατρίδας. Κυκλοφορεί από την Κοινωνία των (Δε)κάτων.
«Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη» έχουν ως σκηνικό τη φλεγόμενη Αθήνα του 2008 και πρωταγωνιστή έναν απόμαχο πυγμάχο που λαμβάνει μια παράξενη κληρονομιά. Μυθιστόρημα του Λευτέρη Γιαννακουδάκη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ο «Λεμονόκηπος» της Μαρίας Γαβαλά μας οδηγεί στην αχαλίνωτη φαντασία ενός μικρού κοριτσιού που φτάνει στο σημείο να αλλοιώνει την πραγματικότητα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
«Η αποστασία των διανοουμένων», το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Πρόκειται για μια πολιτική τοποθέτηση που θέτει τους διανοουμένους μπροστά στις ευθύνες του ιστορικού τους ρόλου.
Γιώργος Κακούρος, «Η ρωγμή» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Σε μια χώρα που δοκιμάζεται από κοινωνικές ταραχές και απειλείται με κατάρρευση ο εικοσάχρονος Άγις μένει αμέτοχος.

Παράθυρο στον κόσμο
Κι επειδή ο κλασικός είναι… αλλιώς, ας ξεκινήσουμε από τον «Φεντέρ ή ο πλούσιος σύζυγος» του Σταντάλ, από τις εκδόσεις Πόλις. Πρόκειται για μια ανολοκλήρωτη νουβέλα του συγγραφέα, όπου ένας αισθαντικός και με καλλιτεχνικές ανησυχίες νεαρός έρχεται σε αντιπαράθεση με την πατρική εξουσία.
«Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ», ένα σημαντικό βιβλίο ενός κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα, του F. Scott Fitzgerald, ένα έργο που σημάδεψε τον περασμένο αιώνα. Ο Γκάτσμπυ ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο, που βασίζεται πάνω στο ιδεώδες της προσωπικής επιτυχίας. Από τις εκδόσεις Άγρα.
Τα ερωτικά διηγήματα αποτελούν το πάθος κάθε μεγάλου συγγραφέα και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά και με τον μεγάλο Άντον Τσέχωφ και τον Σεργκέι Γιεσένιν. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε «Η Ανιψιά και άλλα δύο κλασικά ερωτογραφήματα», στο σύνολό τους τρία ερωτικά διηγήματα από δυο σημαντικούς Ρώσους
Κάθε μέρα αφηγείται και μια μικρή ιστορία, ένα στιγμιότυπο της μεγάλης ανθρώπινης περιπέτειας που διατρέχει όλες τις εποχές και όλους τους πολιτισμούς. Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο από τον Ουρουγουανό Eduardo Galeano με τίτλο «Οι μέρες αφηγούνται». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πάπυρος.
Γιασμίνα Χάντρα: το νέο βιβλίο του Αλγερινού συγγραφέα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στην «Εξίσωση θανάτου», με το γνωστό αφηγηματικό του ύφος ο συγγραφέας φέρνει σε αντιπαράθεση τη Δύση και το αξιακό της σύστημα με τον «τρίτο κόσμο».
Γεννημένος στο Μπρονξ, ο Ντον ΝτεΛίλλο στο «Σημείο Ωμέγα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην 11η Σεπτεμβρίου που συγκλόνισε την Αμερική, τον πόλεμο του Ιράκ και το έντονο πρόβλημα ταυτότητας της σύγχρονης Αμερικής, που φαίνεται να χάνει την παντοδυναμία της.
Mu Ming. Το ογκώδες «54» γραμμένο από τους συγγραφείς Εκκλησιαστή και Αλτάι είναι ένα μυθιστόρημα κατασκοπίας, αισθημάτων και ανατροπών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάρχεια.
Το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν «Η Εικοστή Εβδόμη Πολιτεία» αποκαλύπτει τις μυστικές πτυχές μιας σύγχρονης αμερικανικής μητρόπολης. Το αμερικανικό όνειρο εκτίθεται ως γνήσιος τρόμος. Εκδόσεις Ψυχογιός.

Αχ, εσείς ευπώλητα και όχι ευυπόληπτα
Κυκλοφορούν για κάθε αισθηματική, ρομαντική, κυρίως όμως αισθησιακή περίπτωση:
Κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος της E. L James, υπό τον τίτλο «Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι», που σκίζει επίσης. Από τις εκδόσεις Πατάκη.
H Charlotte Rogan, στη «Λέμβο 14», τοποθετεί την ηρωίδα της Γκρέις στο κατάστρωμα ενός υπερωκεανίου να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Η Vina Jackson στο «Ογδόντα ημέρες κίτρινο» μοιάζει να ζήλωσε τη δόξα της E. L James. Ένα βιβλίο διασκεδαστικό όσο και γαργαλιστικό… για ενήλικες. Από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Η Tessa Hadley, στο βιβλίο της «Έρωτας στο τρένο», διερευνά τι σημαίνει να είσαι σύζυγος, γονιός, εραστής. Η ανατροπή ωστόσο έρχεται από τον απρόσμενο έρωτα. Από τις εκδόσεις Το Μήλο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:52