search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:42
MENU CLOSE

Εργαζόμενοι πολλών, ελεγχόμενων ταχυτήτων

12.01.2013 22:00
oldphotospod_1001_031_cmyk1357903452.jpg

Πιο κοντά στις απολύσεις των 350 συμβασιούχων εργασίας βρίσκεται η ΕΡΤ Α.Ε., η οποία υπόσχεται σε δημοσιογράφους επαναπρόσληψη με το μπλοκάκι και την ίδια ώρα προσλαμβάνει με συμβάσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων τους ημετέρους κατ’ εντολή της συγκυβέρνησης.

Πιο κοντά στις απολύσεις των 350 συμβασιούχων εργασίας βρίσκεται η ΕΡΤ Α.Ε., η οποία υπόσχεται σε δημοσιογράφους επαναπρόσληψη με το μπλοκάκι και την ίδια ώρα προσλαμβάνει με συμβάσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων τους ημετέρους κατ’ εντολή της συγκυβέρνησης. Οι συμβάσεις λήγουν στις 7 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει πως οι περισσότερες εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο της ΕΡΤ, όπως και οι ειδήσεις, «αδειάζουν» από δημοσιογράφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στο ραδιομέγαρο έως και δέκα χρόνια! Παρά τις προφορικές υποσχέσεις διοίκησης και αρμόδιου υπουργού για την παράταση των συμβάσεων ένα ακόμη έτος, γίνεται φανερό πως ήδη σχεδιάζουν τις νέες προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων που θα μείνουν κενές.

Το εργασιακό καθεστώς στην κρατική ραδιοτηλεόραση είναι πολλών και πολλαπλών ταχυτήτων. Εκτός από τους μόνιμους υπαλλήλους, εκ των οποίων 600 είναι δημοσιογράφοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στην κρατική ραδιοτηλεόραση εργάζονται οι συμβασιούχοι εργασίας ενός έτους, τα στελέχη με σύμβαση ΠΕΘ (αορίστου χρόνου), οι «συνεργάτες» μέσω συμβάσεων με εξωτερικές εταιρείες που παρέχουν εκπομπές – υπηρεσίες στην ΕΡΤ. Πολλές ταχύτητες υπάρχουν και στις αμοιβές. Οι μεν συμβασιούχοι εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, οι δε ΠΕΘ και εξωτερικοί συνεργάτες πληρώνονται αδρά. Κάποιοι και περισσότερα από τους γενικούς διευθυντές!
Οι ταχύτητες εργασιακών σχέσεων αναμένεται πλέον να αυξηθούν. Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης απέστειλε το αίτημα στον αρμόδιο υφυπουργό για τη συμπλήρωση 280 θέσεων εργασίας, στις οποίες δεν μπορεί να τοποθετηθεί συμβασιούχος που έχει ήδη δυο συνεχόμενες συμβάσεις, σύμφωνα με τον νόμο Ραγκούση. Αυτό είναι και το θεσμικό επιχείρημα Κεδίκογλου, ΕΡΤ για τις επερχόμενες απολύσεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καταργεί τον νόμο Ραγκούση ξαναφέρνοντας τις συμβάσεις έργου (μπλοκάκια) στο Δημόσιο και την κρατική ραδιοτηλεόραση. Η αρχή έγινε ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις προσλήψεις με δελτίο παροχής στους δήμους και τις περιφέρειες.
Εν τω μεταξύ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής συνεχίζονται οι προσλήψεις με συμβάσεις ΠΕΘ. Νέα άφιξη είναι αυτή της πολιτικής συντάκτριας Βούλας Κεχαγιά, η οποία δεν είχε αποδεχθεί πριν από ενάμιση χρόνο την πρόσληψή της με σύμβασης εργασίας λόγω του κριτηρίου «αποκλειστικότητας» που είχε θέσει η προηγούμενη διοίκηση επί Θανάση Παπαγεωργίου. Το ίδιο είχε επιλέξει και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. Τόσο ο τελευταίος τον περασμένο Οκτώβριο όσο και η Βούλα Κεχαγιά προσλήφθηκαν τελικά με συμβάσεις ΠΕΘ, αποφεύγοντας τους όρους που ισχύουν για τους συμβασιούχους εργασίας ενός έτους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:42