search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:39
MENU CLOSE

Συλλαλητήρια και μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

08.03.2013 08:24
Συλλαλητήρια και μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Media

Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας διοργανώνουν συλλαλητήριο, ενώ μίση ώρα αργότερα θα συγκεντρωθούν τα μέλη του Μετώπου και της Ομοσπονδίας στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι 12 ηθοποιοί του θεάτρου VAULT στις 5:30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος και στις 7 στο Μοναστηράκι θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με κεντρικό θέμα «εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας, πεθαίνουν γι' αυτήν».

Παράλληλα τα έσοδα από την παράσταση «η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει» που θα προβληθεί σήμερα στις 7:15 στο θέατρο Vault θα δοθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Μηνύματα για την Ημέρα της Γυναίκας

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι γιορτάζει τη διεθνή ημέρα των γυναικών με την ελπίδα ότι «αύριο δεν θα χρειαζόμαστε πια ποσοστώσεις» για να προωθηθεί η ισότητα των φύλων. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα τα νεαρά κορίτσια «να έχουν παντού στον κόσμο πρόσβαση στην εκπαίδευση» και οι γυναίκες να μπορούν «να επιλέγουν τη ζωή που επιθυμούν».

Το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σημερινή ημέρα αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών βιώνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική τους καταπίεση» και καλεί όλες τις γυναίκες να μη μείνουν απαθείς, να αντιδράσουν και να απαιτήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Η βουλευτής Β’ Αθήνας και γραμματέας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο, μπορεί να προχωράμε μικρά βήματα μπροστά τη θέση της γυναίκας, πλησιάζοντας τους στόχους μας, αλλά, ακόμη, ο δρόμος είναι δύσκολος κι ανηφορικός. Οι γυναίκες έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν διακρίσεις, ανισότητες, βία».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει: «Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας που έχουν λυσσαλέα εξαπολύσει τα οικονομικά συμφέροντα μαζί με τους εκφραστές της σκληρής νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, η 8 Μάρτη είναι και πρέπει να είναι για τις γυναίκες συναδέλφους μας, ημέρα αφύπνισης και επαγρύπνησης και προσδιορισμού στόχων και διεκδικήσεων για τους αγώνες που έρχονται».
 
Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας
 
Σαν σήμερα το 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση των ωρών εργασίας  καθώς και δικαίωμα ψήφου.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εκτεταμένη βία με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις να βαφτούν με αίμα.
 
Η Β' Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, ενώ το 1977 θεσμοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50