search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:48
MENU CLOSE

Tagesspiegel:«Σε δίλημμα ο Σαμαράς για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

11.04.2013 11:04
Tagesspiegel:«Σε δίλημμα ο Σαμαράς για τις γερμανικές αποζημιώσεις» - Media

Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Σημειώνει πως η γερμανική πολιτική ξυπνά το «αντιγερμανικό» αίσθημα και πως  «καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα»

Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αναφέρεται σήμερα h εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα. Εάν παραιτούνταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο μόλις αποκατέστησε».
 
Στο θέμα που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα λαμβάνονται βέβαια αποστάσεις, οι γερμανικές όμως αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται, παρά τα 68 χρόνια που μεσολάβησαν «επίκαιρες».

Σημειώνει πως η γερμανική πολιτική ξυπνά το «αντιγερμανικό» αίσθημα και πως  «καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα».

Tο συνολικό ποσό; Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για πολλά χρήματα: 100, 160, ίσως ακόμη και 300 δισ. ευρώ.

«130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν».

Η εφημερίδα επισημαίνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες προσθέτοντας ότι η 80 σελίδων έκθεση έχει χαρακτηρισθεί «άκρως απόρρητη».

«Η ιδέα να καλύψει η Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι ελκυστική, εντούτοις όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική καθώς όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα από Έλληνες ενάγοντες σε ελληνικά, γερμανικά και διεθνή δικαστήρια, απέτυχαν. Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αναβάλει την ενασχόληση με το ζήτημα. (…) Ο φάκελος παραδόθηκε τώρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που καλείται να εξετάσει την έκθεση της Ομάδας Εργασίας. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Και μάλλον αυτός είναι και ο στόχος» καταλήγει η εφημερίδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:46