search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:03
MENU CLOSE

Βλαχοπονηριά στο παρα-φεστιβάλ του Ηρωδείου

12.06.2013 21:00
Βλαχοπονηριά στο παρα-φεστιβάλ του Ηρωδείου - Media

Δεν χρειάζεται καν να ξαποστάσει το παρα-φεστιβάλ που ανεβαίνει – και μάλιστα εντελώς ανοργάνωτα – στο Ηρώδειο μετά τη λήξη του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τραβά κάθε Σεπτέμβριο – μέχρι αρχές Οκτωβρίου – προς τη δόξα.

Δεν χρειάζεται καν να ξαποστάσει το παρα-φεστιβάλ που ανεβαίνει – και μάλιστα εντελώς ανοργάνωτα – στο Ηρώδειο μετά τη λήξη του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τραβά κάθε Σεπτέμβριο – μέχρι αρχές Οκτωβρίου – προς τη δόξα.
 
Όποιος καλλιτέχνης ή παραγωγός «κόβεται» από το Ελληνικό Φεστιβάλ, κάνει αίτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μια επιτροπή υπηρεσιακών παρα­γόντων και καλλιτεχνών αποφασίζει ποιος θα εμφανιστεί στο ρωμαϊκό Ωδείο και ποιος όχι.
 
Από όλη τη φασαρία που γίνεται τόσα χρόνια περί του αν πρέπει ή δεν πρέπει το μνημείο να φιλοξενεί τυχαίες παραστάσεις και συναυλίες, η μόνη αλλαγή είναι ότι το Ηρώδειο δεν παραχωρείται τον μήνα Αύγουστο, προκειμένου να «ξεκουραστεί» το μνημείο. Από εκεί και πέρα, ονόματα γνωστά, που κάθε χρόνο εμφανίζονται στις υπώρειεςτου Ιερού Βράχου, καθώς και άλλοι, που κάνουν αιτήσεις για πρώτη φορά, παρελαύνουν ως συνήθως στις εκτός φεστιβάλ εκδη­λώσεις . Αυτό, όμως, δεν λέγεται πολιτιστική πολιτική. Βλαχοπονηριά λέγεται. Τουτέστιν: έχω έναν διευθυντή φεστιβάλ,που κα­ταρτίζει ένα πρόγραμμα, καλώς ή κακώς, αφού σε αυτόν εμπιστεύτηκα την αισθητική που θέλω να μεταδώσω στο κοινό.
 
Έχω, όμως, και κάποιους που επιμένουν να εμφανίζονται κάθε χρόνο. Αντί να επιλέ­ξουν ένα οποιοδήποτε ανοιχτό θέατρο, επιμένουν για το «πρεστίτζιους» Ηρώδειο. Τώρα γιατί το κράτος θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο να τους κάνει το χατίρι, δεν θα μάθουμε ποτέ. Κομματικοί φίλοι; Ρουσφέτια; Όντως καλές εκδηλώσεις που θα έπρεπε να είχαν τη θέση τους σε ένα φεστιβάλ, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού δεν θέλει να τα χαλάσει και με τον διευθυντή; Μ’ αυτά και μ’ αυτά το αντι-φεστιβάλ στήνεται κάθε χρόνο και πολλοί «θίασοι» παρελαύνουν. Η δικαιολογία ότι τους ζητά το κοινό δεν ευσταθεί. Και τους «σκυλάδες» βλέπει το κοινό, πρέπει να τους δώσου­με το Ηρώδειο;
 
Ας μην προτρέχουμε, όμως, και ας μη δίνουμε ιδέες. Διότι, νάτος πετιέται ο Σάκης. Ποιος Σάκης; Ο Ρουβάς. Θα παίξει στις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Ναι, μη ρωτάτε, τρα­γωδία είναι. Πώς κατάντησαν το θέμα κωμικό, ουδείς γνωρίζει ακριβώς. Πάντως ο Σάκης θα πρωταγωνιστήσει με τον Δημήτρη Λιγνάδη εκφέροντας τον ευριπίδειο λόγο. Μετά την Καλομοίρα, που βγήκε από την τούρτα του Σαββόπουλου κατα­μεσής της ρωμαϊκής ορχήστρας, μετά τη Μαρινέλλα που τραγούδησε «Άνοιξε πέτρα», ποιος εκπλήσσεται πλέον;
 
Από την 1η Σεπτεμβρίου, λοιπόν, και μέχρι τις 7 Οκτωβρίου θα δοθούν συναυλίες της Μαρίας Φαραντούρη για τα 50 χρόνια της στο τραγούδι (από τις εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να είναι επάξια και στο φεστιβάλ), συναυλίες του Θάνου Μι­κρούτσικου, του Μάριου Φραγκούλη κ.ά. Ο Μίκης και ο Μάνος θα συναντηθούν μέσα από έργα τους μουσικά – όχι όμως και τραγούδια –, το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας θα παρουσιάσει τη «Μήδεια», η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα τραγουδήσει για το «Μαζί για το παιδί», ενώ και ο Σταμάτης Σπανουδάκης θα κάνει την καθιερω­μένη του εμφάνιση. Το «Γρηγοριανό μέλος» θα ξεδιπλωθεί για το κοινό που θέλει να το γνωρίσει, το Λύκειο Ελληνίδων θα δείξει την εξαιρετική δουλειά που κάνει, ενώ ο Γιάννης Τζουανόπουλος θα ετοιμάσει μια βραδιά με τραγούδια των Ελλήνων. Ο Σαββόπουλος θα παρουσιάσει και εδώ τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, το θέατρο του Νέου Κόσμου τον «Κοινό λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου και η Τατιάνα Παπαγεωργίου ετοιμάζει βραδιά Μίκη Θεοδωράκη. Αυτά και άλλα, όπως συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, συνάντηση Πόντου – Κρήτης και μερικά ακόμη, θα δροσί­σουν έτι περαιτέρω τις φθινοπωρινές νύχτες.
 
Στα σημεία των καιρών, ότι μειώνονται δραστικά και οι εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς με διεθνή αστέρια, προφανώς λόγω του κόστους, στο οποίο δεν αναμένεται να ανταποκριθεί το κοινό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:03