search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:58
MENU CLOSE

«Ναι» λέει η Συρία στη ρωσική πρόταση για να αποφύγει τις βόμβες

09.09.2013 15:03
«Ναι» λέει η Συρία στη ρωσική πρόταση για να αποφύγει τις βόμβες - Media

Η Συρία αποδέχτηκε την πρόταση για έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Μόσχας με σκοπό να αποτραπεί το στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Σύρος υπ. Εξωτερικών, Βαλίντ Αλ Μουάλιμ.

Η Συρία αποδέχτηκε την πρόταση για έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Μόσχας με σκοπό να αποτραπεί το στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Σύρος υπ. Εξωτερικών, Βαλίντ Αλ Μουάλιμ.

Ο Μουάλιμ ο οποίος μίλησε μέσω διερμηνέα σε δημοσιογράφους εξέφρασε την ελπίδα θα μπορούσε να αποτραπεί η στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας και πως η κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ αποδέχτηκε την σχετική ρωσική πρόταση χωρίς όμως να διερευνήσει αν την αποδέχεται άνευ όρων.

«Δηλώνω πως η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει της ρωσική 
πρωτοβουλία που είχε ως κίνητρο την ανησυχία της Συριακής ηγεσίας για της ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας και ακόμη από την εμπιστοσύνη μας στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», είπε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον δήλωσε πως η Συρία πρέπει να ενθαρρυνθεί σε αυτή της την επιλογή χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για αποπροσανατολισμό.
 
Σε μία προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεπεράσει την «ντροπιαστική παράλυση» την οποία επιδεικνύει, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι ίσως και σήμερα να ζητήσει από το Συμβούλιο να απαιτήσει από τη Συρία να μεταφέρει τα χημικά της όπλα σε τοποθεσίες όπου μπορούν να αποθηκευτούν και να καταστραφούν με ασφάλεια. Μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ακόμη ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο, η Συρία να ενταχθεί τη Διεθνή Συνθήκη κατά των χημικών όπλων.

Την ίδια ώρα χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τις εξελίξεις από το Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον συγκεντρώνει δυνάμεις, συνεχίζει την προσπάθεια εύρεσης υποστηρικτών που ξεκίνησε στην Αγία Πετρούπολη, καθώς 3 ακόμη χώρες υπέγραψαν την κοινή δήλωση κρατών με την οποία στηρίζουν έμμεσα την χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία

Τη δήλωση έχουν υπογράψει πέραν των ΗΠΑ οι: Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε καλέσει τη Συρία να δεχθεί διεθνή έλεγχο στο χημικό της οπλοστάσιο ώστε να αποφευχθεί ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον της από πλευράς της Δύσης.
 
Το κάλεσμα της Μόσχας ουσιαστικά αντανακλούσε την πρόταση που κατέθεσε μεταξύ αστείου και σοβαρού τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος σημείωσε πως το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αποφύγει τυχόν στρατιωτική επέμβαση εφόσον παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο.

Ερωτηθείς εάν η Δαμασκός μπορεί να κάνει οτιδήποτε ώστε να αποτρέψει στρατική δράση εναντίοπν της, ο κ. Κέρι απάντησε:

«[Ο Άσαντ] θα μπορούσε να παραδώσει κάθε κομμάτι των χημικών του όπλων στη διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα […] χωρίς καθυστέρηση, και να επιτρέψει την πλήρη και ολοκληρωτική καταμέτρησή τους. Αλλά δεν είναι έτοιμος να το κάνει και αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει, προφανώς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:57