search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:12
MENU CLOSE

Όλα στο σφυρί…

14.10.2013 21:00

Μέσα στην… παραζάλη της κυβέρνησης να εμφανίσει έργο, άρχισαν να «δουλεύουν» και τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μέσα στην… παραζάλη της κυβέρνησης να εμφανίσει έργο στη… μη μείωση του ενεργειακού κόστους, άρχισαν να «δουλεύουν» και τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), δηλαδή της εταιρείας (σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ) που είναι η ιδιοκτήτρια των δικτύων μεταφοράς ρεύματος.
Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα έχουμε κάνει μία πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία: θα έχουμε παραδώσει τα «κλειδιά» του ενεργειακού συστήματος σε (Έλληνες ή ξένους, δεν έχει σημασία) ιδιώτες, σε μία έξαρση ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που ούτε στις ΗΠΑ δεν ακολουθείται πλέον.
Άλλωστε, εκεί – συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια – έχουν πικρότατη εμπειρία από το «μπάτε σκύλοι, αλέστε» των ιδιωτών σε δίκτυα και παραγωγή ενέργειας. Ο ιδιώτης διαχειριστής των δικτύων τα έκανε πλακάκια με την ιδιωτική Enron και έστελναν την παραγωγή ρεύματος σε διπλανή πολιτεία, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες, άρα και τα κέρδη καλύτερα. Κι έτσι έγινε το μεγάλο μπλακ-άουτ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφύγουμε κι εμείς εάν τελικά οι οπαδοί του Φρίντμαν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση και το ξεπούλημα της χώρας.
Το χειρότερο, όμως, είναι αυτό που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση: με νομοθετική ρύθμιση θα «καθαρίσει» τον ΑΔΜΗΕ από χρέη και επισφάλειες, προκειμένου να παραδοθεί «άσπιλος κι αμόλυντος» στον μελλοντικό ιδιοκτήτη, ώστε ο τελευταίος να μπορεί να αυγατίσει αμέσως τα κέρδη του. Από την άλλη, τα χρέη και οι «τρύπες» θα μεταφερθούν στις πλάτες των φορολογουμένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας και των πολιτών, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τα «ανοίγματα» του κάθε ΑΔΜΗΕ. Αλλά για τους νεοφιλελεύθερους αυτά είναι ψιλά γράμματα…

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:09