search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:30
MENU CLOSE

Φοροδιαφυγή αλά βελγικά!

08.11.2013 13:39
Φοροδιαφυγή αλά βελγικά! - Media

Οι αρχές του Βελγίου κατηγορούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν επίτροπο εμπορίου Κάρελ ντε Χουντ, για «απάτη» καθώς φέρεται να απέκρυψε 1,2 εκ. ευρώ από  επαναπώληση μετοχών.

 
Ενώπιον του δικαστηρίου της Γάνδης για υπόθεση φοροδιαφυγής θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ από το Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων L’ Echo και De Tijd.
 
Πρόκειται για υπόθεση του 2005, για την οποία υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. ντε Χουχτ και των φορολογικών αρχών του Βελγίου, χωρίς όμως να καταλήξουν σε διακανονισμό, σύμφωνα με τις εφημερίδες.
 
Από τις 25 Νοεμβρίου, με την υπόθεση θα ασχοληθεί το δικαστήριο της Γάνδης. «Οι φορολογικές αρχές ζητούν ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 900.000 ευρώ από τον ντε Χουχτ και τη σύζυγό του», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
 
Ο επίτροπος έχει προσπαθήσει μάταια επί χρόνια, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, να εμποδίσει τις φορολογικές αρχές του Βελγίου να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
 
Η εφορία, που διερωτήθηκε για τις συνθήκες αγοράς από το ζευγάρι εξοχικής κατοικίας στην Τοσκάνη της Ιταλίας, εντόπισε μια επιχείρηση επαναπώλησης μετοχών της βελγικής ασφαλιστικής εταιρείας Vista στη βρετανική εταιρεία Hill & Smith.
 
Οι αρχές του Βελγίου κατηγορούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών (2004-2009) για «απάτη» καθώς φέρεται να απέκρυψε το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ από την επαναπώληση των μετοχών το 2005.
 
Με αυτό τον τρόπο απέφυγε να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούσαν.
Ο δικηγόρος του κ. ντε Χουχτ είχε χαρακτηρίσει το 2012 «σκανδαλώδη» τον όρο «απάτη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πώληση έγινε το 2001, όταν η βρετανική εταιρεία αγόρασε μέρος της Vista, και τότε απαλλασσόταν από φόρους.
 
Ο επίτροπος Εμπορίου, ο οποίος μόλις άρχισε μια νέα θητεία ως ευρωπαίος Επίτροπος και ανήκει στο φλαμανδικό φιλελεύθερο κόμμα Open VLD, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι επωφελήθηκε απόρρητων πληροφοριών όταν πούλησε μετοχές της εταιρείας Fortis, λίγο πριν η τραπεζοασφαλιστική εταιρεία καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2008.
 
Ο ευρωπαίος επίτροπος είχε αθωωθεί το 2009

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:30