search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:26
MENU CLOSE

Κόντρες στη Βουλή για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια – Live

18.12.2013 07:54
Κόντρες στη Βουλή για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια - Live - Media

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων. Σκληρή επίθεση Ευ. Βενιζέλου στον Αλέξη Τσίπρα. Για "colpo grosso" μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στις 9 συνολικά σελίδες της πρότασής του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «επιζήμιες για τα ελληνικά συμφέροντα τις δύο συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους Γερμανούς κατασκευαστές», ενώ τονίζει ότι «η υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων 209 και 214 αποτελεί ένα διαρκές οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξεκίνησε με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 1998 και έλαβε συγκεκριμένη μορφή με τις συμβάσεις 012Β/00 και 021Β/02 οι οποίες υπεγράφησαν επί θητείας του πρωτοδίκως καταδικασθέντος για την ίδια υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου».

 
18:30 «Αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος δείχνουν ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να αρχίσει αυτή η εξεταστική επιτροπή και να διερευνήσει που φτάσαμε», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
 
«Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να απαντήσει: Θέλετε να ψάξετε την υπόθεση των μιζών στα υποβρύχια ή θέλετε να κουκουλώσετε για άλλη μία φορά», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος.

18:00 «Ή ήσασταν θύμα του colpo grosso και πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για την αφέλειά σας ή ήσασταν και σεις στο κόλπο», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευ. Βενιζέλο κατά την συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.
 
Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς Βουλευτές ότι «επειδή εσείς που θα ψηφίσετε δεν ήσασταν στο κόλπο, πρέπει να ψηφίσετε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο θέμα της πραγματικής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ λέγοντας ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν από την Thyssen Group στην Hern και άρα στον εαυτό τους. «Αν ισχύει ότι οι Γερμανοί βρήκαν ένα παρένθετο σχήμα, την Abu Dhabi Mare, για να γλιτώσουν αντισταθμιστικά οφέλη, τόκους, φορολογικούς ελέγχους και, αφού πάρουν 360 εκατ., να αφήσουν τα υποβρύχια να σκουριάζουν, κάποιοι έχουν την ευθύνη», υπογράμμισε.
 
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το μετοχολόγιο των ΕΝΑΕ λέει ότι ανήκουν στην Hern, αλλά ο Ε. Βενιζέλος λέει στην Priminvest. «Εδώ είναι απάτη. Ή το ένα είναι πλαστό ή το άλλο», είπε και κατέθεσε απόφαση του 2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν στην Hern, η οποία αγοράσθηκε από την Priminvest, και κατ’ ακολουθία η Hern είναι η κάτοχος των ΕΝΑΕ.
 
«Είστε περήφανος για το νόμο και την τροπολογία σε σχέση με το αποτέλεσμα; Που δόθηκαν 360 εκατ. σε καιρό κρίσης και δεν ξέρουμε που βρίσκονται; Που δεν πήραμε τα υποβρύχια; Που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα», ρώτησε τον Ε. Βενιζέλο ο Αλ. Τσίπρας. Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αήθη υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Μας κατηγορείτε ότι αναδεικνύουμε αυτό το μείζον εθνικό θέμα γιατί μας υποκινούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα. δηλαδή τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
 
Απευθυνθείτε στον Πρωθυπουργό. Όπως γνωρίζετε ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ. Ταβουλάρης ήταν συνεργάτης του στην ΠΟΛΑΝ. Λάθος πόρτα χτυπάτε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «υπέρ των Ναυπηγείων Ελευσίνας δουλεύετε εσείς που διαλύετε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».
Για τον απόστρατο Γ. Ταφίλη, που είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ήταν ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα των τυφλών Μιράζ της αγοράς του αιώνα. «Αν έχετε οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο να το καταθέσετε εκεί που πρέπει», πρόσθεσε.

16:24 Απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλα κίνητρα πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων.
 
Τα κίνητρα αυτά, κατά τον κ. Βενιζέλο, σχετίζονται με την εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν θιγεί από τον ίδιον και δεν θέλουν τη σταθερότητα στη χώρα και την έξοδο από την κρίση.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προχώρησε και σε ευθείες βολές κατηγορώντας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί «οφσετάδες» και επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε: «Ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Γρεβενών, απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας,  Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνόδευε τον κ. Τσίπρα στην επίσκεψη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι άνθρωπος με μακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Και έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διότι έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορες εταιρείες, οι οποίες ετοίμαζαν ένα λογισμικό για την αεροπορία».

«Ο συνοδός του κ. Τσίπρα είναι άνθρωπος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι κακό, παράνομο, πάντως είναι μία διαβολική σύμπτωση», πρόσθεσε.

15:52 Αλέξης Τσίπρας: Την σημερινή πρόταση την αντιλαμβάνομαι ως απονομή δικαιοσύνης, γιατί κανένα μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε αν δεν αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, με σεβασμό στη δικαιοσύνη αλλά και αυστηρότητα έχουμε χρέος να καθαρίσουμε αυτήν την καταχνιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα, αλλά και αύριο, θα κάνει το παν για να αποδοθούν οι ευθύνες και να αποκατασταθεί η πεποίθηση στον πολίτη ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.
 
Να σας θυμίσω τον κ. Παπακωνσταντίνου; Τον κ. Τσοχατζόπουλο; Ας βγάλουμε ένα συμπέρασμα και να πάμε στην ουσία του ζητήματος που επιχειρείται να συσκοτιστεί με κραυγές θεωριών συνομωσίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων, που ξεκίνησε το 2010 με τον κ. Τσοχατζόπουλο και κορυφώθηκε το 2010, με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου.
 
Στο όνομα της κυβερνητικής σταθερότητας, αποσταθεροποιείται η ίδια η δημοκρατία και αγνοείται ένα πάνδημο αίτημα του ελληνικού λαού να υπάρξει κάθαρση και δικαιοσύνη. Για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, δεν άνοιξε μύτη. Η ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία, η Siemens και η λίστα Λαγκάρντ συγκαλύπτονται.
 
Δεν ξέρει ο πρωθυπουργός ότι το 2011 δεν έγινε καμία εξεταστική επιτροπή; Δεν κατανοεί ο κ. Σαμαράς ότι εκβιάζοντας την Βουλή να μη γίνει αυτή η εξεταστική, μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών;
 
Ο κ. Βενιζέλος, με σπασμωδικές αντιδράσεις, επιδεικνύει μία συμπεριφορά ενοχής. Το ΠΑΣΟΚ τη μέρα που πήγαμε στα Ναυπηγεία, εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις. Ακολούθησε η επίθεση στον κ. Αβραμόπουλο, οι απειλητικές διαρροές ότι θα πέσει η κυβέρνηση, η συνομοσιολογική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ… Δε με αφορά η λάσπη στον ανεμιστήρα προκειμένου να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα.
 
Πόσο κοντόθωρο είναι να νομίζετε ότι αν σήμερα καταφέρετε να αποφύγετε τη σύσταση εξεταστικής, θα ξεμπερδέψετε και θα κρύψετε κάτω από το χαλί 4 υποβρύχια; Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, βοά και σας υποχρεώνει να δώσετε απαντήσεις. Ποιος θα δώσει λόγο για τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν; Το δημόσιο συμφώνησε να πληρώνει χωρίς να ελέγχει την πρόοδο των έργων. Έγιναν 5 εκταμιεύσεις, ενώ εδώ παίρνατε αποφάσεις λιτότητας..
 
15:40  «Εξαιρετικά ρηχή πολιτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι δύσκολο να χτυπήσεις οποιαδήποτε ιδιωτικοποποίηση σε περίοδο που σε κάθε τομέα κυριαρχούν τα μονοπώλια».Θα ψηφίσουμε, «χωρίς κανένα κόμπλεξ» την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σημείωσε η πρόεδρος της Κ.Ο του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
 
15:30  Ψηφίζουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος.

15:00 «Πρόταση φτηνών κομματικών σκοπιμοτήτων και όχι για να υπηρετήσει ανάγκες των πολιτών» χαρακτήρισε ο Φίλιππος Σαχινίδης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, «η σύμβαση με τους επενδυτές ήρθε στη Βουλή και συζητήθηκε σε 26 συνεδριάσεις. Κλήθηκαν και απάντησαν αντισυμβαλλόμενοι. Η βουλή ψήφισε νόμο. Προτείνετε να εξεταστούν πεπραγμένα 2000-2009 όταν έχει ήδη ερευνηθεί. Κλήθηκαν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί άμυνας και στρατιωτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τι επιδιώκετε με σημερινή πρόταση; Ζήσαμε τις ίδιες σκηνές με την πρόταση μομφής». 

14:30 Την υπερψήφιση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, τους βουλευτές και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αυτούς της ΔΗΜΑΡ να μην αναλάβουν για μια ακόμη φορά ρόλο σωματοφύλακα του κ. Βενιζέλου», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

13:45 Παναγιώτης Λαφαζάνης

Απαντώντας στον Δ. Αβραμόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε «εμβρόντητος» προσθέτοντας ότι «παράλυτη η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά απέναντι στον κ. Σάφα».

Επεσήμανε ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά για περίπου δύο χρόνια και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι η εξεταστική δεν θα οδηγήσει σε λύση, όταν η υπόθεση των ναυπηγείων είναι ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της χώρας.

12:50 Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται για να βοηθήσει, υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας το πρόβλημα ταλαιπωρεί τη χώρα για περισσότερα από 15 χρόνια. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα των ναυπηγείων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ότι οι αποφάσεις θα κυρώνονται από την ολομέλεια της Βουλής, αφού έχουν πάρει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο το πρόβλημα στην εκτέλεση της συμφωνίας οφείλεται στον ιδιώτη –επενδυτή, που «κάποιοι το δέχτηκαν καλοπροαίρετα».

12:20 ΚΚΕ

Υπέρ της Εξεταστικής τάχθηκε το ΚΚΕ, με την εισηγήτρια του κόμματος, Δ. Μανωλάκου να λέει ότι «θέλουμε να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες και να διερευνηθούν αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για την διάλυση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για άσφαιρη κριτική.

11:50 ΔΗΜΑΡ 

Καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής. Η εισηγήτρια Μ. Γιαννακάκη ανέφερε ότι δεν ωφελεί η ποινικοποίηση της πολιτικής και ότι οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από το λαό.

11:15 ΠΑΣΟΚ

Περί κατασυκοφάντησης του κόμματός του μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να «μην παίρνει αέρα λόγω των δημοσκοπήσεων», προσθέτοντας ότι προς το παρόν το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στη λάσπη έχει κωλύσει.

Είπε ακόμη ότι τα μόνα του επιχειρήματα τα αντλεί «από κάποιους που είχαν εμπλοκή στα ναυπηγεία, κάποιους που είναι στις φυλακές και από κάποιους που είναι στις γραμμές σας».

10:50 ΝΔ

Ο εισηγητής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί «μόνο πολιτικές στοχεύσεις και μία κούφια διάθεση που βλάπτει τη χώρα» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστεί στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής για την έγκριση μιας λύσης που οδηγεί στην παραλαβή των υποβρυχίων και διασφαλίζει συμφέροντα ελληνικού δημοσίου.

10:35 ΣΥΡΙΖΑ

Για τεράστιο σκάνδαλο και διαχρονικές ευθύνες έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο νόμος του 2010, που ψηφίστηκε επί θητείας Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δημοσίου, σημειώνοντας ότι ελέγχουμε τον τότε αρμόδιο υπουργό και όχι τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες που τυχόν προκύψουν.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο εισηγητής, Γιώργος Νταβρής, μίλησε για «παράγκα» στις ένοπλες δυνάμεις προσθέτοντας ότι «όποιος γίνει κυβέρνηση αυτόν τον καρκίνο της διαπλοκής πρέπει να τον κάψει, να τον λιώσει, να τον εξαφανίσει». 

Χρυσή Αυγή

Συμφωνεί με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η Χρυσή Αυγή. Ο εισηγητής της, Η. Παναγιώταρος, μίλησε για «απατεώνες, μίζες» και εμπλεκόμενους που «φορούν τον μανδύα του υπουργού» προσθέτοντας ότι «σε λίγο θα πείτε ότι τα υποβρύχια είναι μέρος του οπλοστασίου της Χρυσής Αυγής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:24