search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Το μεγάλο στοίχημα του ΚΚΕ

27.12.2013 22:00
oldphotossel_101387882777.jpg

Με το βλέμμα στο στοίχημα των διπλών εκλογών τον προσεχή Μάιο ξετυλίγει την τακτική του το ΚΚΕ.

Με το βλέμμα στο στοίχημα των διπλών εκλογών τον προσεχή Μάιο ξετυλίγει την τακτική του το ΚΚΕ.
 
Η τακτική αυτή περιλαμβάνει την έντονη οριοθέτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την πολεμική εναντίον του μέσα από τη διαρκή αποδόμηση της πρότασής του και των εξαγγελιών του στη βάση της θέσης ότι είναι ένα «οπορτουνιστικό κόμμα», το οποίο από την εκτίναξή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά, σοσιαλδημοκρατικοποιείται και προτείνει διαχείριση του καπιταλισμού. Η οριοθέτηση αυτή φτάνει μέχρι του σημείου της «αποκήρυξης» επιλογών του παρελθόντος, όπως ο Ενιαίος ΣΥΝ και η συμμετοχή μέσω αυτού στις κυβερνήσεις του 1989 – 1990.
Περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη της πρότασης του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε. υπό όρους λαϊκής εξουσίας, ενώ «ποντάρει» και στο σήμα κατατεθέν του κόμματος, την ιδεολογικοπολιτική του σταθερότητα (αν και άλλη γνώμη φαίνεται να έχουν όσοι τον τελευταίο χρόνο το κατηγόρησαν για «σεχταριστική» στροφή, δηλαδή απομονωτισμό).
Ήδη ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα στο ευρύτερο ακροατήριο των ψηφοφόρων να ψηφίσουν ΚΚΕ, «ακόμη κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του», σύμφωνα με τη σταθερή προτροπή του κόμματος τα τελευταία χρόνια.
Από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες για τον ίδιο λόγο σημείωσε ότι το ΚΚΕ «μπορεί να γίνει ο εκφραστής και ενσαρκωτής της λαϊκής θέλησης, και μέσω της ψήφου, για μια άλλη πορεία μακριά από τα ευρωδεσμά και τους αντιλαϊκούς μονόδρομους». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν «μαχητικά» τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα, «με σήμα κατατεθέν το γαρύφαλλο του αγώνα μας και στην περιφέρεια της Κρήτης και στους δήμους της περιοχής και όλης της χώρας».
 
Οι ευρωεκλογές
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές, όσο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχουν ειδικό βάρος για τον Περισσό, καθώς:
– Θα συντελεστούν μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος νέας συμπίεσης του ΚΚΕ, παρόλο που φαίνεται ότι ο χώρος ο οποίος ενδιαφέρει τους δύο μονομάχους είναι αυτός μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
– Θα μετρήσουν την αντανάκλαση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρύτερο φιλικό ακροατήριο του ΚΚΕ, των αλλαγών που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο στο κόμμα. Με άλλα λόγια, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της θέσης του γ.γ. θα κριθεί και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά κυρίως θα κριθούν οι γενικότερες επιλογές του Πολιτικού Γραφείου που ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη ηγεσία, αυτή της Αλέκας Παπαρήγα, και συνεχίζονται από το νέο Π.Γ. και τον νέο γ.γ.
Η οικονομική κατάρρευση του κόμματος, η οποία άρχισε να γίνεται αισθητή από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, όμως αποκαλύφθηκε σε όλη της τη διάσταση μετά τις εκλογές του ’12 και την εκλογική πτώση, επέφερε εκτεταμένες αλλαγές, που έφεραν το κόμμα σε αμυντική θέση και προκάλεσαν τριβές στο εσωτερικό του.
Οι μειώσεις μισθών στα κομματικά μέλη, οι απολύσεις στην Τυποεκδοτική και τον «Ριζοσπάστη» κι ιδιαίτερα η διαχείριση της κρίσης στην εφημερίδα με απολύσεις περίπου του 50% των εργαζομένων, η πώληση του 902, η κριτική αναθεώρηση της κομματικής ιστορίας, αλλά και η απομάκρυνση από την πολιτική του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου του 15ου Συνεδρίου κ.λπ., είναι στοιχεία που δοκίμασαν και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές του κόμματος σε μια συγκυρία η οποία έχει σαρωτικά χαρακτηριστικά και δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50