search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:21
MENU CLOSE

Οι θεατές κάθονται… στο σαλόνι

27.12.2013 22:00
Οι θεατές κάθονται... στο σαλόνι - Media

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια, ένα ικαριώτικο καφενείο και ένα μοδάτο καφέ της Γλυφάδας; Μην πάει το μυαλό σας σε ιδιοκτήτες… 

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια, ένα ικαριώτικο καφενείο και ένα μοδάτο καφέ της Γλυφάδας; Μην πάει το μυαλό σας σε ιδιοκτήτες… Γιατί το κοινό τους σημείο είναι το θέατρο! Στις παραδοσιακές θεατρικές σκηνές και τους πολυχώρους πολιτισμού, έρχονται να προστεθούν αναπάντεχα σημεία όπου μπορεί να δει κάποιος θέατρο…

Δίπλα στην μπάρα…
Στο «El Coventro Del Arte», στο Μεταξουργείο, οι θεατές, απολαμβάνοντας το δείπνο τους, καλούνται να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα συμμετέχοντας στη διαδραστική παράσταση «Η Μαφία δεν κοιμάται ποτέ». Στο έργο της Φιλιώς Λαζανά, που παίζεται κάθε Πέμπτη και Κυριακή, πρωταγωνιστεί η Βάσω Καβαλιεράτου. Στην τιμή εισόδου (20 και 25 ευρώ) περιλαμβάνονται τόσο η παράσταση όσο και το γεύμα. Στο bar theatre «Shamone», στο Γκάζι, έχουν βρει θεατρική στέγη τόσο η Βασιλική Ανδρίτσου όσο και ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Η πρώτη κάθε Τετάρτη παίζει στο έργο του Παντελή Καναράκη «Παραμύθια μάντολες», όπου τρία αγαπημένα παραμύθια δίνουν το έναυσμα για μια μουσικοθεατρική παράσταση, ενώ ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάθε Δευτερότριτο συμπρωταγωνιστεί με την Τζένη Μπότση και την Αγγελική Λάμπρη στην κωμωδία της Κατερίνας Μπέη «Googlαρέ με τα μεσάνυχτα». Και στις δύο παραστάσεις το εισιτήριο (στα 12 ευρώ) περιλαμβάνει το θέαμα και το ποτό. Στην κατηγορία των bar theatre ανήκει και το «The Hub», στον Κεραμεικό, όπου πληρώνοντας 8 ευρώ με ποτό τα Δευτερότριτα ο θαμώνας μπορεί να ψυχαγωγηθεί με την κωμωδία «Τα 7 μπισκότα», όπου πρωταγωνιστούν ο Μάκης Παπαδημητράτος και ο Βασίλης Αλεξανδρής.

Και το κλασικό στέκι της περιοχής του Χίλτον, όμως, το μπαρ «Sui Generis», έχει μπει σε θεατρικούς ρυθμούς. Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα βράδια της Κυριακής ανήκουν στο θέατρο. Φέτος ανεβαίνει η παράσταση «Paranormal vol. 2» των Πάρη και Γιάννη Πιχαρίδη, μια κωμωδία για έναν αθάνατο που περιπλανιέται στη σύγχρονη Αθήνα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Β. Θεοδωρίδης, Ε. Καραγιάννη, Χρ. Ράντου. Τέλος, μια καθαρόαιμη μουσική σκηνή, ο «Ρυθμός Stage», στην Ηλιούπολη, τις Δευτέρες φιλοξενεί τη Μυρτώ Αλικάκη σε μια παράσταση – αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου, με τίτλο «Στο μυαλό είναι ο στόχος». Η ηθοποιός ερμηνεύει αυτοβιογραφικά κείμενα της Γώγου, ενώ δύο μουσικοί αποδίδουν μελοποιημένη ποίησή της.
Η έκπληξη, ωστόσο, ήρθε από τα νότια προάστια, όταν πληροφορηθήκαμε ότι το γλυφαδιώτικο «Balux Café» φιλοξένησε την παράσταση «Η Γραμμή», τη μονόπρακτη μαύρη κωμωδία του Ίσραελ Άρθουρ Χόροβιτς με τους Γιώργο Σουξέ, Αντώνη Χαντζή, Νίκη Λειβαδάρη κ.ά. Μάλιστα στις προθέσεις του cafe είναι να συνεχίσει να φιλοξενεί παραστάσεις αλλά και μουσικές συναυλίες.

Σε σπίτια
Το σπίτι του Άγγελου και της Αμαλίας Κατακουζηνού έχει διατηρηθεί ανέπαφο και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Το διαμέρισμα του ζευγαριού στο Σύνταγμα κάθε Σάββατο και Κυριακή φιλοξενεί μια ιδιαίτερη παράσταση που συνδυάζει το θέατρο με στοιχεία από τη ζωή των Κατακουζηνών (εισ. 10 ευρώ). Ο Στάθης Στάγκος ανεβάζει το θεατρικό δρώμενο «Σκιές και φως: Αναμνήσεις από τον Αλμπέρ Καμύ», που βασίζεται στο αφήγημα της Λητώς Κατακουζηνού «Συντροφιά με τον Αλμπέρ Καμύ». Στο σαλόνι του σπιτιού της, σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, όπου οι δύο ήρωες γνωρίστηκαν και συνυπήρξαν η Λητώ Κατακουζηνού με τον Καμύ, ζωντανεύουν η ατμόσφαιρα και το πνεύμα των βιβλίων του Γάλλου συγγραφέα με δυο ηθοποιούς (Χ. Μαυρουδής, Αν. Μαρκοπούλου), έναν αφηγητή (Αλ. Μυλωνάς) και έναν μουσικό να παίζει ζωντανά κιθάρα (Μ. Λιάνης).
Κι αν το διαμέρισμα των Κατακουζηνών είναι πια μουσείο, υπάρχει ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια, όχι άδειο ή ακατοίκητο, αλλά ένα… κανονικά κατοικούμενο διαμέρισμα που φιλοξενεί την παράσταση περφόρμανς της ομάδας Nova Melancholia «Εκτοπλάσματα», που βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Μίλτου Σαχτούρη. Όσοι αποφασίσουν να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση, καταβάλλουν αντίτιμο που καθορίζουν μόνοι τους, καθώς δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή εισιτηρίου.

Με φόντο… αυτοκίνητο
Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στο κέντρο της Αθήνας, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή για την παράσταση «Καλώς ήρθατε ντετέκτιβ Πουαρό», που παρουσιάζει η ομάδα naan. Ο Χρήστος Φερεντίνος υποδύεται τον… εαυτό του, είναι δηλαδή ο παρουσιαστής που προσκαλείται σε μια μεταμεσονύχτια δεξίωση με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων από τη δημιουργία μιας σπάνιας συλλογής αυτοκινήτων και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο από το 1923. Παίζουν ακόμη οι Σωκράτης Αλαφούζος, Λήδα Ματσάγγου, Εβελίνα Παπούλια κ.ά. Η Φρόσω Ράλλη, στην οποία ανήκει η ιδέα, ανέλαβε τη σκηνοθεσία, τοποθετώντας τη δράση ανάμεσα στα αυτοκίνητα – αντίκες του μουσείου.

Σε ικαριώτικους ρυθμούς
Αυτό που ξεκίνησε για λίγες βραδιές στο ικαριώτικο καφενείο «Χαλαρά» στα Εξάρχεια, όχι μόνο έκλεψε τις εντυπώσεις, αλλά πήρε και παράταση λόγω μεγάλης επιτυχίας. Ο Χρήστος Σαπουντζής, κάνοντας χαλαρή παρέα με τους θαμώνες του καφενείου, ζωντανεύει σε έναν μονόλογο δύο ιστορίες από τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει, θα δεις», υπό τον τίτλο «Black Out». Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Ειρήνη Μαργαρίτη, που μαζί με τον Χρήστο Σαπουντζή φτιάχνουν μια παράσταση «μικρή διαμαρτυρία» απέναντι σε έναν κόσμο που οι κανόνες του μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για λίγους. «…Με πιάνει φόβος που βλέπω έτσι σκοτεινό τον κόσμο, σα να ’ναι πόλεμος ή κατοχή, σα να ’χει γίνει κάποιο κακό μεγάλο. Κι ύστερα, για λίγο, για μια στιγμή, ο φόβος γίνεται γαλήνη όταν σκέφτομαι πως έξω είναι σκοτάδι και παγωνιά, αλλά εγώ είμαι μέσα στα ζεστά, φυλαγμένος, με φως, φαΐ και τσίπουρο, με τον Τάκη να μιλάει, να μιλάει…» λέει σε κάποιο σημείο ο Χρήστος Σαπουντζής, ενώ κάθεται σε ένα από τα τραπέζια του παραδοσιακού καφενείου, κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι. Άλλωστε, πέραν της θεατρικής έκπληξης που επιφυλάσσει το στέκι στους θαμώνες του, δεν λείπει ο μεζές συνοδεία τσίπουρου ή κρασιού (στα δέκα ευρώ)…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:21