12/08/2020 15:10:50

Η ιστορία με το Φαρμακονήσι δεν είναι τωρινή...

Η ιστορία με το Φαρμακονήσι δεν είναι τωρινή... - Media
 
Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής και της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που  διέταξε το ναυτοδικείο Πειραιά, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, προσφέροντας και πλήρη κάλυψη στο λιμενικό.

Τη λύπη της για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό εξέφρασε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ(Φωτογραφία κάτω).

Προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται σήμερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Προεδρίας, σημείωσε ακόμη πως η Επιτροπή είναι σε στενή συνεργασία με τους Έλληνες υπουργούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου.

Θέμα παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας προκλητικές και κυνικές τις δηλώσεις του.Κεδίκογλου: Ανυπόστατες οι κατηγορίες των μεταναστών

 «Θα ήθελα να μην ρίχνουμε τόσο εύκολα λάσπη σε ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι για να προστατεύσουν τα σύνορά μας» είπε αναφερόμενος στους λιμενικούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου κάνοντας λόγο για «ξεκάρφωτες κατηγορίες» για βιαοπραγίες που διατύπωσαν οι μετανάστες πάνω στην απελπισία τους. 

Επιμένει το Λιμενικό και «απαντά» με χάρτη:
 
Την ώρα που το θέμα έχει πάρει το δρόμο προς το Ναυτοδικείο, το Λιμενικό Σώμα εμμένει στις θέσεις του και παρουσιάζει πάνω σε χάρτη τα στίγματα του σκάφους των μεταναστών, υποστηρίζοντας πως η επιχείρηση ρυμούλκησης έγινε προς τις ελληνικές ακτές
          
Δίνοντας στη δημοσιότητα τον χάρτη που παρουσιάζει το σημείο εντοπισμού αλλά και βύθισης του αλιευτικού σκάφους που ανατράπηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας το γνωστό ναυάγιο με τους δυο νεκρούς και τους 10 αγνοούμενους μετανάστες, το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζει την εκδοχή του, ότι η ρυμούλκηση έγινε προς το Φαρμακονήσι.
 
Όπως σημειώνεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου από τον χάρτη φαίνεται ότι το στίγμα της λέμβου βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού της, γεγονός που συνεπάγεται τη ρυμούλκησή της προς τις ελληνικές ακτές την ώρα της βύθισής της.Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Να βρεθούν οι υπαίτιοι για το Φαρμακονήσι:
 
Τη θλίψη και την ανησυχία του εκφράζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
 
«Πέρα από την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι του τραγικού θανάτου 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά», αναφέρει το ΕΣΠ και υπενθυμίζει την υποχρέωση παροχής ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.
 
Και προσθέτει:
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές που γίνονται για τον έλεγχο των συνόρων δεν θα σταματήσουν τους πρόσφυγες από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Για μία ακόμη φορά, θρηνούμε θύματα ως αποτέλεσμα των πρακτικών που ακολουθούνται. Τα τελευταία θύματα, που προστίθενται στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν χαθεί στο Αιγαίο, το επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο.
»Αντί για παροχή υποστήριξης και προστασίας των προσφύγων που καταφέρνουν να φθάσουν στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση που δεν αρμόζει σε ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους από κίνδυνο της ζωή τους.
»Τα μέσα και οι τρόποι φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερτερούν της προάσπισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» 

Συγκέντρωση το Σάββατο στο Σύνταγμα:

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 25/1, καλούν αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές και πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.

Το Ποντίκι επαναφέρει το θέμα των συγκλονιστικών καταγγελιών για βαρβαρότητες σε βάρος μεταναστών από άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής.
 
Στο φύλλο της εφημερίδας, ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου του 2013, το Ποντίκι είχε αναδείξει το μείζον αυτό πρόβλημα με μαρτυρίες μεταναστών από διάφορα σημεία της χώρας, μεταξύ αυτών και το Φαρμακονήσι.
 
Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριζε ότι «δεν πρέπει να πέφτει λάσπη σε ανθρώπους σαν τους άνδρες του λιμενικού που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και για την προστασία των συνόρων και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής», εμείς σημειώνουμε ότι ήδη έχει υπάρξει στο παρελθόν καταδίκη από το ναυτοδικείο σε άνδρες του λιμενικού που κρίθηκαν ένοχοι για βασανισμό Μαροκινού μετανάστη.
 
Δείτε αναλυτικά τη έγραφε το Ποντίκι στις 5 Δεκεμβρίου 2013:
 
Κτήνη με στολή ντροπή για τη χώρα

Συγκλονιστικές αφηγήσεις για βαρβαρότητες σε βάρος μεταναστών από άντρες της ελληνικής ακτοφυλακής

Χωρίς ταυτότητα... Έτσι χαρακτηρίζονται από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα καραβάνια των προσφύγων που επιχειρούν καθημερινά διά ξηράς και θαλάσσης να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πολυμελείς οικογένειες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, παιδιά και βρέφη, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή – μαζί με αρκετές χιλιάδες δολάρια – στα κυκλώματα των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.

Οι πιο τυχεροί, στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα ή καμπίνες φορτηγών, καταφέρνουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να περάσουν απαρατήρητοι από τις ελληνικές διωκτικές αρχές και να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας. Σκοπός τους είναι να καταφέρουν να επανενωθούν με τους συγγενείς τους στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες, αφήνοντας πίσω τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου.

Άλλοι χάνονται στα παγωμένα νερά του Έβρου ή την ταραγμένη θάλασσα του Αιγαίου. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχουν πνιγεί. Πολλοί εντοπίζονται και συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις συνοροφυλακής, τη Frontex και το Λιμενικό, γνωρίζοντας το «σκληρό πρόσωπο» της ελληνικής φιλοξενίας.

Στην έκθεση - κόλαφο για την Ελλάδα, που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Pro Asyl, παρουσιάζονται μέσα από τις μαρτυρίες συνολικά 90 θυμάτων (ανάμεσά τους 12 γυναίκες, τρεις σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, τρεις μόνες μητέρες με τα παιδιά τους, καθώς και τρεις ανήλικοι που ταξίδευαν ασυνόδευτοι) οι συστηματικοί βασανισμοί στους οποίους υπόκεινται πολλοί από τους πρόσφυγες που πέφτουν στα χέρια των ελληνικών αρχών, καθώς και οι συστηματικές παράνομες επαναπροωθήσεις στα χερσαία και υδάτινα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από τον Αύγουστο του 2012 έχουν επαναπροωθηθεί παράνομα στην Τουρκία τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία, πολλοί από τους οποίους επιχειρούν ξανά να περάσουν στην Ελλάδα. Στην πολυσέλιδη αναφορά γίνεται λόγος για συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Έλληνες συνοροφύλακες και λιμενικούς, με βασανισμούς, κακοποιήσεις, ταπεινωτικές συμπεριφορές, ακόμη και ληστείες εις βάρος των προσφύγων!

Οι μαρτυρίες πολλών από τα θύματα που μίλησαν στους ερευνητές της Pro Asyl είναι συγκλονιστικές και καταγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κτηνωδία ορισμένων στελεχών της ελληνικής ακτοφυλακής.

Μαρτυρία 1

«Κόλλησαν τα αυτόματα στο μέτωπο γυναικών και παιδιών και μας λήστεψαν». Εξηνταπεντάχρονος Σύρος πρόσφυγας με μεταστατικό καρκίνο. Στις 19 Αυγούστου εντοπίστηκε μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες σε ακυβέρνητο φουσκωτό (είχε «σπάσει» η μηχανή) σε ελληνικά ύδατα, ανοικτά της Σάμου.

«Ήταν επτά το απόγευμα, όταν μας εντόπισε το σκάφος του λιμενικού. Πίστευα πως θα μας βοηθούσαν, αλλά αποδείχθηκε το χειρότερο απόγευμα της ζωής μου. Κάποιος από τους λιμενικούς πήδησε στο σκάφος μας και άρχισε να ψάχνει τις γυναίκες. Τους έπιανε το στήθος... Άρχισε να ουρλιάζει και κόλλησε το όπλο στο μέτωπό μας. Ακόμα και σε γυναίκες και παιδιά!

Οι γυναίκες και τα παιδιά άρχισαν να κλαίνε, αλλά οι λιμενικοί μας φώναζαν να σωπάσουμε, αλλιώς θα μας σκότωναν όλους. Μια ηλικιωμένη γυναίκα είχε κρύψει λίγα δολάρια στον στηθόδεσμό της. Τα άρπαξαν. Μας πήραν τα κινητά, τα ρούχα, τα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τα πέταξαν στη θάλασσα.

Αφού τέλειωσαν, έδεσαν με μεταλλικούς γάντζους τα φουσκωτά στο σκάφος τους και μας ρυμούλκησαν έως τα τουρκικά παράλια, όπου μας παράτησαν έως ότου μας εντοπίσει η τουρκική ακτοφυλακή».

Μαρτυρία 2

«Μας ξεγύμνωσαν και πέταξαν τα κινητά στη θάλασσα». Ο Y.H. (35 χρόνων) από τη Συρία, μαζί με άλλους 50 πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία, στοιβαγμένοι σ’ ένα φουσκωτό, εντοπίστηκαν από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής λίγα ναυτικά μίλια ανοικτά της Σάμου στις 22 του περασμένου Αυγούστου.

«Ήταν 10 το πρωί όταν μας εντόπισε το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής.
Διέκρινα τουλάχιστον 10 λιμενικούς. Δύο από αυτούς είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες full face. Μας είπαν να σταματήσουμε, να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια και να μην κουνηθούμε. Στη συνέχεια μας προσέγγισε και ένα δεύτερο σκάφος, όπου οι λιμενικοί είχαν όλοι τα πρόσωπά τους καλυμμένα και κρατούσαν στα χέρια αυτόματα. Σημαδεύοντάς μας, μας είπαν να επιβιβαστούμε στο σκάφος ένας - ένας με τα χέρια ψηλά. Όποιος έμπαινε τον χτυπούσαν στο κεφάλι με τις λαβές των όπλων. Δεν χτύπησαν μόνο τις γυναίκες και τα παιδιά.

Μας πήραν τα ρούχα και τα κινητά και τα πέταξαν στη θάλασσα. Αφαίρεσαν τη μηχανή και τα κουπιά της βάρκας μας και αφού μας διέταξαν να γυρίσουμε πίσω, μας παράτησαν εκεί γυμνούς. Λίγη ώρα αργότερα μας εντόπισε ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής».

Μαρτυρία 3

Φαρμακονήσι. Το Φαρμακονήσι θεωρείται στρατιωτική ζώνη και στη βραχονησίδα υπάρχει φυλάκιο του Πολεμικού Ναυτικού. Στις 8 του περασμένου Αυγούστου δύο φουσκωτά δουλεμπορικά με συνολικά 42 Σύρους πρόσφυγες, ανάμεσά τους παιδιά, μια έγκυος γυναίκα και ένα βρέφος λίγων μηνών, προσέγγισαν το μικρό νησί προερχόμενα από τα τουρκικά παράλια.

«Μόλις φτάσαμε στην ελληνική ακτή, μας περίμενε ένα σκάφος της ακτοφυλακής, όπου όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό φορούσαν μαύρα ρούχα, κουκούλες και ήταν οπλισμένοι. Ένας απ’ αυτούς κρατούσε ένα ξύλινο ρόπαλο. Μας διέταξαν να βγούμε στη στεριά. Μας έδεσαν τα χέρια πισώπλατα και μας διέταξαν να καθίσουμε οκλαδόν. Φώναζαν και μας έβριζαν και αυτός με το ρόπαλο άρχισε να χτυπά και να κλοτσά έναν από εμάς. Του έσπασαν το πόδι... Είπαν πως ήταν ο δουλέμπορος. Προσπαθούσαμε να τους πούμε πως είμαστε όλοι Σύροι πρόσφυγες και οι δουλέμποροι μας είχαν εγκαταλείψει, αλλά δεν μας πίστευαν».

Δηλώνουν άγνοια

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται η Ελλάδα για εφαρμογή της πρακτικής των επαναπροωθήσεων. Το θέμα έχουν θίξει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Φρανσουά Κρεπό, το ελληνικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία, που σε έκθεσή της τον Ιούλιο κατήγγειλε συστηματική εφαρμογή επιχειρήσεων επαναπροώθησης. Βασισμένη σε αυτή την έκθεση, η Ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κατηγορίες, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για τερματισμό των επιχειρήσεων της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επιπλέον πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά οι δύο από τους τρεις άνδρες του Λιμενικού που κατηγορούνταν ότι το 2007 είχαν βασανίσει Μαροκινό μετανάστη, που αποπειράθηκε να φτάσει παράνομα στη Χίο από τα τουρκικά παράλια με μικρή φουσκωτή βάρκα. Τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 6 ετών και φυλάκισης 3 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, οι ελληνικές διωκτικές αρχές και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.