search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:47
MENU CLOSE

Ο ρομαντικός επαναστάτης

03.02.2014 22:00
Ο ρομαντικός επαναστάτης - Media

Μια νέα βιογραφική μελέτη, που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά την άνοιξη, ρίχνει φως στο πώς ο Μπάιρον μεταμορφώθηκε στον φιλέλληνα που όλοι γνωρίζουμε.

Μια νέα βιογραφική μελέτη, που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά την άνοιξη, ρίχνει φως στο πώς ο Μπάιρον μεταμορφώθηκε στον φιλέλληνα που όλοι γνωρίζουμε.
Οι μαθητές της γενιάς μου έπρεπε να αποστηθίσουν για το μάθημα της Λογοτεχνίας ένα δίστιχο του Μπάιρον από την «Κόρη των Αθηνών». Όλοι γνωρίζαμε ότι άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, όπου έφτασε το 1824 για να βοηθήσει έμπρακτα τους Έλληνες στον αγώνα τους.
Το πρώτο ταξίδι του Βύρωνα στην Ελλάδα έγινε τα Χριστούγεννα του 1809. Στις οκτώ θυελλώδεις εβδομάδες που πέρασε στην Αθήνα, γνώρισε και ερωτεύτηκε τη 13χρονη κόρη του πρόξενου και της χάρισε το μετέπειτα γνωστό ποίημά του. Προσκαλεσμένος του λόρδου Έλγιν στην Ακρόπολη ένιωσε φρίκη για τον ακρωτηριασμό και την αρπαγή των Μαρμάρων και έγραψε δυο οργισμένα ποιήματα. Εκείνη την εποχή ο Μπάιρον δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την ελληνική υπόθεση. Τι μεσολάβησε και ο ρομαντικός Βρετανός ποιητής μεταμορφώθηκε στον φιλέλληνα που όλοι γνωρίζουμε; Σε αυτό το ερώτημα ρίχνει φως η βιογραφική μελέτη «Byron’s War: Romantic Rebellion, Greek Revolution», εκδόσεις Cambridge University Press, του Ρόντρικ Μπίτον, διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη την άνοιξη.
Τον Ιούλιο του 1823 ο Μπάιρον σαλπάρει από τη Γένοβα με το μπρίκι «Ηρακλής» για την Ελλάδα, παρασυρμένος από τη συγκίνηση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Έχει προηγηθεί η μύησή του στην επαναστατική οργάνωση των «Καρμπονάρων» αλλά και η φιλία του με τον ποιητή Πέρσυ Σέλεϋ. Σύμφωνα με τον Μπίτον, ο πνιγμός του Σέλεϋ οδήγησε τον Βύρωνα να αναλάβει μια δέσμευση που ξεπερνά τον ευαίσθητο, μελαγχολικό χαρακτήρα του.
Η άφιξη του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι απεικονίζεται στην ελαιογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη (1861, Εθνική Πινακοθήκη). Ο Βρετανός ποιητής εμφανίζεται να έρχεται από το λιμάνι συνοδευόμενος από τον φίλο του Τρελώνυ και με πλήθος οπλιτών που ζητωκραυγάζουν. Τον υποδέχονται οι τοπικές αρχές και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος που τον έχει προσκαλέσει.
Ο λόρδος Βύρων ξεψύχησε τη 19η Απριλίου, την επομένη του Πάσχα του 1824, αφήνοντας «μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον κόσμο». Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε τα ποιήματά του, υποστηρίζει ο νεοελληνιστής Μπίτον, αλλά τη συμβολή του στην πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στο Μεσολόγγι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:46