search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:17
MENU CLOSE

Tα τρία… παιδιά του Σαμαρά

18.03.2014 22:00
oldphotospod_1303_049_cmyk1395139066.jpg

Η «τρόικα» του υπουργείου Παιδείας που μάχεται για «μεταρρυθμίσεις» και πρωτογενές πλεόνασμα

Η «τρόικα» του υπουργείου Παιδείας που μάχεται για «μεταρρυθμίσεις» και πρωτογενές πλεόνασμα

«Πώς ήθελα να είχα ένα και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά, που σαν θα μεγαλώσουν όλα, θα γίνουν λεβέντες για χάρη του Πειραιά» έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Κάποια από τα παιδιά του Πειραιά «μεγάλωσαν» πολιτικά για χάρη του Αντώνη Σαμαρά και συνιστούν αυτήν τη στιγμή μία δυναμική ομάδα στο υπουργείο Παιδείας, στο όνομα των «μεταρρυθμίσεων» και της τρόικας. Συντονίζουν, κατευθύνουν και παίζουν ομαδική μπάλα για να φέρουν την επιθυμητή από τους δανειστές αλλαγή στο εκπαιδευτικό τοπίο και να συνεισφέρουν στο… πρωτογενές πλεόνασμα. Ποια είναι αυτά τα «παιδιά»;
– Το πρώτο «παιδί» – και κυρίαρχο –, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
– Το δεύτερο «παιδί», με άτυπο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο υπουργείο, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού, Άγγελος Λάσκαρης.
– Το τρίτο «παιδί», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αθανάσιος Κυριαζής.
Τι τους συνδέει; Ο Πειραιάς, η φιλία, η Νέα Δημοκρατία και τα… μαγικά τους στο υπουργείο Παιδείας υπό τις «ευλογίες» του πρωθυπουργού. Απόλυτος συντονισμός, απόλυτη εμπιστοσύνη και φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που υπαγορεύει η τρόικα. Ο Άγγελος κόβει, ο Θανάσης ράβει και ο Κώστας επιβλέπει, ως οιονεί «προπονητής», την τήρηση του «πλάνου»!
Παραδείγματος χάρη, ήθελε η τρόικα απολύσεις και… διαθεσιμότητα; Τις «βρήκαμε» στο πρόσωπο των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και των καθηγητών. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Συντονιστής
Ο Άγγελος Λάσκαρης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1968, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Διαχείριση και την Επικοινωνία, ενώ η διδακτορική του διατριβή είχε θέμα «Πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα 1974 – 2000». Εργάστηκε τα τελευταία δώδεκα χρόνια ως σύμβουλος Ανάπτυξης και Απασχόλησης για λογαριασμό ελληνικών και διακρατικών οργανισμών ανάπτυξης, όπως η Ε.Ε., η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, εργάστηκε ως συντονιστής σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αύξησης της απασχόλησης, ενσωμάτωσης κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς και σε μελέτες και εργαλεία διαχείρισης των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.
Από το 1997 έως το 2000 διετέλεσε στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και από το 2000 έως το 2003 διευθυντής Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Ο Λάσκαρης και ο Αρβανιτόπουλος γνωρίζονται άριστα από την εποχή του Ινστιτούτου.
Αξιοσημείωτη πείρα σε διοικητικές θέσεις δεν φαίνεται να έχει. Είναι όμως αξιοσημείωτη η σύνδεσή του με τη ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική, στην οποία κατείχε θέση «συμβούλου διοίκησης». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ λάμβανε, μαζί με πολλές άλλες ΜΚΟ, χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική φαίνεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005, να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ!
Κι ας ήταν μόνο αυτή η ΜΚΟ. Μετά το σκάνδαλο ο Λάσκαρης φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη από τις ηλεκτρονικές σελίδες μιας αλυσίδας από ΜΚΟ στις οποίες πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, είχε αναπτύξει πριν μερικά χρόνια μία «ενδεδειγμένη» δραστηριότητα. Όντας πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Μη Κυβερνητική Προοπτική, ο Λάσκαρης έλαβε μέσω του προγράμματος «Equal» 1.000.000 ευρώ για δράσεις «αύξησης απασχολησιμότητας» με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, αλλά και του ΚΕΚ «Μέντωρ» της Κομοτηνής. Το ίδιο διάστημα η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάμβανε χρήματα από τα ταμεία του υπουργείου Εξωτερικών για δραστηριότητες όπως η «μεταφορά τεχνογνωσίας για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», η «υποστήριξη επιστροφής προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο», αλλά και η «ανασυγκρότηση κοινωνικών δομών και η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν»! Δηλαδή μία ελληνική ΜΚΟ έκανε έργο… στο Πακιστάν με χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως μας λένε αξιόπιστες πηγές, τη στιγμή που… εμφανίστηκαν οι «τρύπες» από τις ΜΚΟ, ο κ. Λάσκαρης «εξαφανίστηκε» για μία εβδομάδα από το υπουργείο, γεγονός που προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, ενώ ορισμένοι νόμιζαν πως ακολούθησε την… άγουσα για τα «αποδυτήρια» του Μαξίμου.
Ωστόσο, επέστρεψε κανονικά στη θέση του. Αυτήν του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αρβανιτόπουλου. Πλέον ο «Άγγελος» του υπουργείου είναι το «δεξί χέρι» του υπουργού Παιδείας, ο βασικός του… προπαγανδιστής και ο άνθρωπος από τον οποίο περνάνε όλα τα θέματα του υπουργείου πριν καν φτάσουν στον ίδιο τον υπουργό. Ο νούμερο ένα στο υπουργείο.
Άνθρωποι που τον γνωρίζουν λένε πως πρόκειται για εργασιομανή, με έντονο επαγγελματισμό, και πως χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του υπουργού, τον οποίο μπορεί να επηρεάσει για οποιοδήποτε θέμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τον εξουσιοδοτεί να εμφανίζεται σε «θέματα που χρειάζονται ευαίσθητη διαχείριση ακόμη και από τον ίδιο τον υπουργό».
«Όποιο θέμα ξεκινάει από τον Λάσκαρη θα φτάσει μέχρι τέλους. Έτσι έγινε και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Όταν η τρόικα ζήτησε μεταρρυθμίσεις, ο Άγγελος τις σχεδίασε» μας λένε αξιόπιστες πηγές. Η σχέση με τους στενούς συνεργάτες του είναι αρκετά καλή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα νευρικός και απότομος με ορισμένους από αυτούς, καθώς «λεπτά» θέματα, όπως αυτό των πανεπιστημίων και της διαθεσιμότητας των καθηγητών, τα οποία άπτονται της σκληρής πολιτικής γραμμής του ίδιου του υπουργού, «πέρασαν» από τα χέρια του.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι συνιστά μία καθαρά «προσωπική» επιλογή του Αρβανιτόπουλου. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, το «κόψιμο» του Λάσκαρη από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής το 2004, όταν κατείχε θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τραμ Α.Ε. Να θυμίσουμε πως τότε ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αρβανιτόπουλου είχε παραιτηθεί από τη θέση του μετά την κόντρα που είχε ξεσπάσει με τον πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, με αφορμή σωρεία προσλήψεων (γύρω στις 300) χωρίς… ΑΣΕΠ!

«Όσα λέει αυτός ισχύουν»
Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την περίοδο των συγχωνεύσεων δεκάδων ΤΕΙ, είχε γίνει συνάντηση στη Χαλκίδα βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων με τον υπουργό Παιδείας. Τότε οι φοιτητές ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό, αλλά εκείνος εξουσιοδότησε τον Λάσκαρη να τους συναντήσει.
Ο άτυπος σύμβουλος, όπως κατήγγειλαν φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας, σε ερώτηση φοιτήτριας για το τι θα γίνει με τα πτυχία τους, φέρεται να της απάντησε: «Σε αυτό το μπουρδέλο που πέρασες, δεν αξίζει το πτυχίο σου, γλυκιά μου».
«Όταν του είπαμε πως μας ενημέρωσαν για τα τελείως αντίθετα, τσαντίστηκε και απάντησε ότι δεν κατάλαβαν καλά: ισχύουν αυτά που λέει αυτός. Σε ερώτησή μας για το τι συζήτησαν με τους αρμόδιους, απάντησε χαρακτηριστικά: “Στ’ αρχ… σας το τι συζητήσαμε”» είχαν καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2013 οι φοιτητές.

Γενικός γραμματέας
Ο Αθανάσιος Κυριαζής γεννήθηκε στη Λαμία το 1952 και μετά την αποφοίτησή του από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί έκανε και το διδακτορικό του πάνω στην ίδια επιστήμη και στη συνέχεια άρχισε την καριέρα του. Διετέλεσε ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (2004-2008), ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2008-2009), συντονιστής Πολιτικής Επιμόρφωσης και Ομάδων Μελετών του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (2010-). Ήταν, επίσης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.
Μεταξύ άλλων, ήταν μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου Σχολής (1990-1994) και εξωτερικός συνεργάτης – σύμβουλος επιχειρήσεων και διαφόρων φορέων σε θέματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Επιχειρησιακών Σχεδίων και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, δράσεων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (1993-2004).
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για τη σύνδεση Εκπαίδευσης και Παραγωγής του Εμπορικού και μέλος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (1998-2004). Ανέλαβε θέση επιστημονικού συμβούλου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (1999-2001) και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (1992-1993).
Στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κατέχει θέση καθηγητή ενώ ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Έτσι, καθόλου ξαφνικά, αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας το 2012. Αρκετοί συνδέουν τόσο τον Κυριαζή όσο και τους Λάσκαρη – Αρβανιτόπουλο με τις εξαιρέσεις των εξής τμημάτων από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων: Πάντειο Πανεπιστήμιο (από όπου προέρχεται ο υπουργός), Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πειραιά. Ο Αρβανιτόπουλος άλλωστε κατέχει θέση καθηγητή στο Πάντειο, ενώ η εκλογική περιφέρεια και των τριών είναι ο… Πειραιάς.
Άνθρωποι που τον γνωρίζουν αναφέρουν στο «Π» ότι πρόκειται για το άλλο… άκρο της περίπτωσης Λάσκαρη. Μπορεί ως γ.γ. να εμφανιζόταν στα τηλεοπτικά πάνελ, να έδινε συνεντεύξεις και να υπερασπιζόταν τις θέσεις του υπουργείου, ωστόσο ήταν πάντα «συγκρατημένος, διότι μπορεί να διαπίστωνε κάποια λάθη».
Συγκριτικά με τον Λάσκαρη διατηρεί ένα πιο σοβαρό και αυστηρό προφίλ (ως μαθηματικός) και στα θέματα που δρομολόγησε ο διευθυντής του γραφείου του Αρβανιτόπουλου κρατούσε πιο επιφυλακτική στάση. Χωρίς την έγκρισή του, πάντως, δεν προχωράει κανένα θέμα.
Παραδείγματος χάρη, στο θέμα των πανεπιστημίων ο Λάσκαρης… μαγείρεψε τον «αλγόριθμο» για να βρεθούν οι πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι, όπως έχει γράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν το «Π» σε ρεπορτάζ του, αλλά το τελικό «ΟΚ» δόθηκε από τον Κυριαζή.
Το ίδιο συνέβη και σε άλλα θέματα. Ένα από αυτά είναι και η διαθεσιμότητα των 1.845 εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων της χώρας.
Η «αποστασιοποίησή» του από τη λήψη αποφάσεων ερμηνεύεται από κάποιους ως «προσπάθεια να γλιτώσει το πολιτικό κόστος ορισμένων επιλογών», το οποίο ήδη «βαραίνει» αρκετά τον Λάσκαρη. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, π.χ., κινδύνευσε με… κλείσιμο μετά τις εισηγήσεις του Λάσκαρη. Το εξάμηνο κινδύνευσε να χαθεί μετά την απεργία των διοικητικών, οι οποίοι δεν ήθελαν να απολυθούν ύστερα από τις εισηγήσεις Λάσκαρη. Και παρά την επιμονή και την αδιαλλαξία τους, Λάσκαρης και Αρβανιτόπουλος συμφώνησαν να επανατοποθετήσουν διοικητικούς σε άλλες θέσεις γιατί έβλεπαν πως πλέον «δεν τους παίρνει».
Λάσκαρης και Κυριαζής, πάντως, φέρονται να διατηρούν πολύ φιλικές σχέσεις. Επομένως, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο Αρβανιτόπουλος πριν από την ανάληψη του υπουργείου είχε «κρυμμένους άσους» στο μανίκι, τους οποίους εμφάνισε για να έρθουν οι… μεταρρυθμίσεις. Ποια θα είναι, άραγε, τα επόμενα σχέδιά τους; Η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και συλλήβδην της εκπαίδευσης ή οι νέες διαθεσιμότητες σε… καθηγητές πανεπιστημίων; Θα δείξει… Όλο και κάτι θα σκεφτούν τα… παιδιά του Πειραιά που «παίζουν καλή μπάλα» στο Μαρούσι, όπου στεγάζεται πλέον το υπουργείο Παιδείας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:16