search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:38
MENU CLOSE

Φύτεψαν… σπόρους μέσα στο Μουσείο

10.05.2014 21:00
Φύτεψαν... σπόρους μέσα στο Μουσείο - Media

Οι Καρδιτσιώτες έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων στην 3η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

Οι Καρδιτσιώτες έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων στην 3η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

Μ’ ένα άκρως ενημερωτικό και ποικίλο πρόγραμμα υποδέχτηκε η ομάδα της «ΟικόΣφαιρας» τους κατοίκους της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (3 και 4 Μαΐου), με επίκεντρο την προστασία και τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων και φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας, τα οποία απειλούνται με αφανισμό από τις πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό το εγχείρημα, λοιπόν, ήρθε ως απάντηση στην πρόθεση των τελευταίων να επιμένουν στη χειραγώγηση της σποροπαραγωγής και της εμπορίας τους, δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα.

Το διήμερο τα είχε όλα. Μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες, διαδραστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια, ενημερωτικά ντοκιμαντέρ, αλλά και συναυλίες, η «ΟικόΣφαιρα» προσπάθησε ν’ αναδείξει τη σπουδαιότητα των ελληνικών σπόρων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και κατ’ επέκταση στην καλή υγεία του ανθρώπου.  Παρά τον νεφελώδη και βροχερό καιρό, ο κόσμος συμμετείχε και υποστήριξε ενεργά το εγχείρημα αυτό. Οι κάτοικοι της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών έδειξαν να αντιλαμβάνονται την αξία της τράπεζας σπόρων, καθώς η συμβολή της θα είναι τεράστια στην αντιμετώπιση της γενετικής διάβρωσης, δηλαδή της εξαφάνισης σπάνιων ελληνικών ποικιλιών. Μικροί και μεγάλοι έφεραν μια μικρή ποσότητα από σπόρους που καλλιεργούν οι ίδιοι, στο χωράφι ή στο σπίτι, με σκοπό να διακινηθεί και να μοιραστεί καταλλήλως και σε άλλους, νέους καλλιεργητές, ενώ οι περισσότεροι συμμετείχαν πολύ ενεργά σ’ ένα από τα εργαστήρια που ξεχώρισαν με θέμα «Επίδειξη τεχνικής και οδηγίες σποράς – φύτευσης λουλουδιών και κηπευτικών». Υπεύθυνοι της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν οι γεωπόνοι Σωκράτης Βασιλάκος, Βάιος Τσιαχτής και Βαγγέλης Βλάχος, που με τη βοήθεια εθελοντών παρουσίασαν στο κοινό όλη τη διαδικασία που απαιτείται για τη σπορά και τη φύτευση.

Πίσω από τον νέο θεσμό που «γεννιέται» κρύβεται η ΜΚΟ «ΟικόΣφαιρα», που φέρει την επωνυμία «Κίνηση για το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο και την Ποιότητα ζωής», σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η ΛΔ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η ΑΝΚΑ Α.Ε. – Τμήμα Europe Direct. Η ομάδα της «ΟικόΣφαιρας» λειτουργεί με έδρα την Καρδίτσα από το 2012 ως συνέχεια της μεγάλης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας. Μέχρι στιγμής αριθμεί περισσότερα από 55 μέλη και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν όχι μόνο να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες δραστηριότητες της ομάδας που κάθε χρόνο μεγαλώνουν, αλλά και να προασπίσουν την καλή λειτουργία των οικοσυστημάτων, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – φύσης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:38