search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:03
MENU CLOSE

Κοιμηθείτε στο μουσείο!

24.06.2014 21:00
Κοιμηθείτε στο μουσείο! - Media

Μόλις πέσει ο ήλιος, το Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό και μια πρωτότυπη δράση, εμπνευσμένη από το πλούσιο έργο του εικαστικού της αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου, θα περιμένει τους πενήντα συμμετέχοντες.

Μόλις πέσει ο ήλιος, το Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό και μια πρωτότυπη δράση, εμπνευσμένη από το πλούσιο έργο του εικαστικού της αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου, θα περιμένει τους πενήντα συμμετέχοντες.

Πώς είναι να κοιμάται κανείς μέσα σ’ ένα μουσείο, σ’ έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού περιτριγυρισμένος από μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής και αγάλματα; Την απάντηση αυτήν τη φορά δεν θα δώσει ο Μπεν Στίλερ ως Λάρι Ντέιλι, στη γνωστή ταινία του Σον Λέβι «Μια νύχτα στο Μουσείο», αλλά όσοι συμμετάσχουν και βιώσουν από κοντά την πρωτότυπη δράση – κάλεσμα που διοργανώνει το Μουσείο Βορρέ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, με τίτλο «Μια Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ».

Η εμπειρία του «νυχτερινού sleepover» δεν είναι καινούργια. Αρκετά είναι τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας που διοργανώνουν παρόμοιες δράσεις ώστε να φέρουν μικρούς και μεγάλους με διαφορετικό τρόπο πιο κοντά στην εικαστική δημιουργία σπουδαίων καλλιτεχνών.

Ωστόσο, σειρά παίρνει το Μουσείο Βορρέ δίνοντας την ευκαιρία σε αυστηρά πενήντα ενήλικες, και μόνο για μια νύχτα (27 Ιουνίου, ώρα έναρξης 22.30), ν’ αποκτήσουν μια διαφορετική βιωματική σχέση με το πλούσιο έργο του μεγάλου εικαστικού Γιάννη Σπυρόπουλου, στην αναδρομική έκθεση «Ένας νέος αιώνας για τον κλασσικό της Αφαίρεσης». Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η ψυχή του ιδρύματος Όλγα Δανιηλοπούλου αλλά και ο Νεκτάριος Βορρές.

Τα έργα ζωντανεύουν τη νύχτα

Ο ίδιος ο Γιάννης Σπυρόπουλος έλεγε: «Άπλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και εννοούσε την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να απεικονίσει στον καμβά μέσα στα πενήντα χρόνια σημαντικής εικαστικής πορείας και δημιουργίας.
Λίγο πριν φτάσει η προγραμματισμένη ώρα για ύπνο, η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη και ο συνθέτης Τρύφωνας Κουτσουρέλης, εμπνευσμένοι κυρίως από τα έργα, το φως και το σκοτάδι, θα στήσουν μια ιδιαίτερη παράσταση, όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οι πίνακες.

Οι συμμετέχοντες, τακτοποιημένοι ήδη στις θέσεις τους για ύπνο, θα παρακολουθήσουν τα έργα να φωτίζονται και να αποφωτίζονται σαν ζωντανές υπάρξεις που αναπνέουν και ζωντανεύουν, ενώ θα αποκτούν και… φωνή μέσα από τις ηχητικές συνθέσεις, στην παράσταση με τίτλο «Χορογραφία Φωτός και Ήχου».
Η έκθεση των έργων εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες (31 Μαρτίου) ως φόρος τιμής στον ίδιο τον καλλιτέχνη αλλά και στη διαχρονικότητα που διακατέχει το έργο του, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1912 – 1990) αλλά και των 54 χρόνων από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας.

Τα 85 έργα που εκτίθενται από τότε σε μια αναξιοποίητη ώς σήμερα πτέρυγα της Πινακοθήκης του μουσείου, προέρχονται από τη σπάνια συλλογή του Ιδρύματος Σπυροπούλου, ενώ μερικά προήλθαν από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές παγκόσμιου βεληνεκούς, και αποτυπώνουν τη μακρά ζωγραφική του πορεία. Η έκθεση, οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της διαδρομής του Γιάννη Σπυρόπουλου, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού και του απόλυτου.

INFO: Μουσείο Βορρέ (Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία, Αττική), Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 22.30 έως Σάββατο 28 Ιουνίου στις 09.00. Η δράση απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, με ατομικό κόστος συμμετοχής 30 ευρώ, οι θέσεις για τη δράση αντιστοιχούν σε 50, οπότε θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας,
τηλ.: 210-6642520

Το πρόγραμμα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
22.30 – 23.00 Προσέλευση και συγκέντρωση στον κήπο του Μουσείου Βορρέ
23.00 – 23.35 Περιήγηση στους κήπους του μουσείου με τη χορογράφο της παράστασης Αποστολία Παπαδαμάκη
23.35 – 24.00 Είσοδος στην έκθεση «Ένας νέος αιώνας για τον κλασσικό της Αφαίρεσης» και τακτοποίηση για ύπνο (θα ακουστεί απαγγελία της «Έρημης Χώρας» («The Waste Land») του T.S. Eliot
24.00 – 01.00 Παράσταση: «Χορογραφία Φωτός και Ήχου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:03