search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:58
MENU CLOSE

Βλέπω στον ύπνο μου συντάξεις

20.07.2014 21:00
oldphotossp1707syntaxijjj1405698663.jpg

Το πάλαι ποτέ θα παίρνουν πλέον σύνταξη οι ασφαλισμένοι, αφού οι σχεδιασμοί για την ενοποίηση όλων των ταμείων, με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα, φέρνουν ριζικές ανατροπές στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων.

Το πάλαι ποτέ θα παίρνουν πλέον σύνταξη οι ασφαλισμένοι, αφού οι σχεδιασμοί για την ενοποίηση όλων των ταμείων, με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα, φέρνουν ριζικές ανατροπές στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων.

Ήδη το ΚΕΠΕ επεξεργάζεται τη μελέτη για τη βιωσιμότητα και τους όρους του νέου ασφαλιστικού. Κυριότερη αλλαγή είναι η ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.

Το Δημόσιο θα είναι κομμάτι του ΙΚΑ μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ανατρέπει τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 έτη.

Αυτομάτως δηλαδή καταργείται το «κατοχυρωμένο αυτό δικαίωμα» και ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και την ακόμη δυσκολότερη διαδικασία συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αριθμός ενσήμων, έτη ασφάλισης και προϋπηρεσίας κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα «σενάρια» του ΚΕΠΕ, προβλέπονται τρεις ή τέσσερις φορείς – ταμεία, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ενός και μόνο ταμείου που δεν θα απονέμει μόνο συντάξεις, αλλά θα λειτουργεί με «ενιαίους όρους συνταξιοδότησης» για όλους τους ασφαλισμένους, ενοποιώντας προς τα κάτω συντάξεις και παροχές στο πλαίσιο της λεγόμενης «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν όσες ελάχιστες κατηγορίες ασφαλισμένων συνταξιοδοτούνται πρόωρα, όπως γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι με καθεστώς ΒΑΕ, ασφαλισμένοι με καθεστώς αναπηρίας, ή με άλλες ειδικές συνθήκες.

Βέβαια το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές και λέει ότι οι ενοποιήσεις θα είναι διοικητικές και θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση διοικήσεων και επιτροπών.

Ωστόσο η ενοποίηση είναι ένας από τους όρους που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο και περιγράφεται με τον όρο «recalibrating», δηλαδή επανεξέταση όρων και παραμέτρων.

Ένα από τα σχέδια για τρία ταμεία θα περιλαμβάνει τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η συνένωση του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ και ένα κομμάτι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να πάει σε ένα υπερταμείο επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Η κατεύθυνση που έχουν δώσει οι δανειστές είναι να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο ενοποιήσεων σε τρία ή τέσσερα ταμεία, αλλά με ημερομηνία λήξεως, ώστε όλα τα ταμεία να ενοποιηθούν τελικά σε ένα. Ο ορίζοντας ενοποίησης είναι το τέλος του 2015 ή οι αρχές του 2016.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:55