search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:59
MENU CLOSE

Στόχος η πρόκριση και τα χρήματα

24.07.2014 21:00
oldphotospn2407football1406216066-1.jpg

Μπορεί ο Αστέρας Τρίπολης να είναι αυτός που κληρώθηκε με την ομάδα του «χωριού του Άι-Βασίλη», τη Ροβανιέμι, αλλά τόσο ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο Παναθηναϊκός στο Τσάμπιονς ή στο Γιουρόπα Λιγκ όσο και ο ΠΑΟΚ, ο Ατρόμητος και ο Αστέρας στο Γιουρόπα θέλουν πολύ την πρόκριση στους ομίλους και τα έξτρα χρήματα αυτής της περιπέτειας.

Μπορεί ο Αστέρας Τρίπολης να είναι αυτός που κληρώθηκε με την ομάδα του «χωριού του Άι-Βασίλη», τη Ροβανιέμι, αλλά τόσο ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο Παναθηναϊκός στο Τσάμπιονς ή στο Γιουρόπα Λιγκ όσο και ο ΠΑΟΚ, ο Ατρόμητος και ο Αστέρας στο Γιουρόπα θέλουν πολύ την πρόκριση στους ομίλους και τα έξτρα χρήματα αυτής της περιπέτειας.

Η συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα μπορεί να αποφέρει από 2 εκατ. ευρώ και πάνω, ενώ το Τσάμπιονς Λιγκ έχει… πολλά λεφτά. Ο Ολυμπιακός στη σεζόν που πέρασε «έπιασε» τα 26 εκατ. ευρώ και, αν μείνει και πάλι μόνος στη διοργάνωση, μπορεί να στοχεύσει ξανά σε μεγάλα έσοδα.

Για να μην είναι μόνος, θα πρέπει να τα καταφέρει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος, αν προκριθεί εις βάρος της Σταντάρ Λιέγης και παίξει στα play off του Τσάμπιονς Λιγκ, θα καπαρώσει 2,1 εκατ. ευρώ και την έξοδό του στο Γιουρόπα. Αν περάσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, πάει για 10 εκατ. ευρώ, άρα θα κόψει, προς όφελός του, χρήματα από τον Ολυμπιακό.

Αν χάσει από τη Σταντάρ, θα παίξει στα play off του Γιουρόπα και αν δεν τα καταφέρει ούτε ’κεί θα αποκλειστεί από την Ευρώπη.

Αβεβαιότητα προκριματικών

Καμία από τις ομάδες που έχουν ευρωπαϊκό εισιτήριο, πλην εκείνης που έχει εξασφαλισμένη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή του Ολυμπιακού εν προκειμένω, δεν προϋπολογίζει στα έσοδα της σεζόν χρήματα από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Αυτό είναι προφανές για όσους γνωρίζουν από οικονομικό προγραμματισμό, αλλά όχι για όλους όσοι παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Αν έρθει η πρόκριση άρα και τα παραπάνω έσοδα από την ευρωπαϊκή συμμετοχή, είναι σαφώς ευπρόσδεκτα, είτε για να «κλείσουν τρύπες» είτε για να χρησιμοποιηθούν στον προγραμματισμό της νέας χρονιάς.

Ομάδα με λογική δεν τζογάρει στα οικονομικά της αν έχει να παίξει προκριματικούς αγώνες. Αντιθέτως, προετοιμάζεται για το πώς θα βγάλει τη χρονιά οικονομικά και αγωνιστικά, αν αποκλειστεί.

Ο Ατρόμητος και ο Αστέρας ήταν τα καλά παραδείγματα της σεζόν που πέρασε. Αποκλείστηκαν στα προκριματικά, αλλά πορεύτηκαν χωρίς οικονομικούς και αγωνιστικούς κραδασμούς.

Ο ΠΑΟΚ που έπαιξε στο Γιουρόπα, όπως και η Ξάνθη που αποκλείστηκε στα προκριματικά, είχαν δεδομένα αγωνιστικά προβλήματα στον β’ γύρο. Οι Θεσσαλονικείς δεν πέτυχαν κανέναν από τους στόχους τους, ενώ οι Ξανθιώτες έσωσαν την κατηγορία στα μπαράζ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ μείωσε το μπάτζετ της ομάδας του, παρ’ ότι έχει ευρωπαϊκό εισιτήριο και θα παίξει έναν προκριματικό γύρο.

Το προνόμιο του πρώτου

Ο σαφώς και προφανώς ευνοημένος από την ευρωπαϊκή περιπέτεια είναι ο πρωταθλητής που παίζει απευθείας στους ομίλους. Ξεκινάει τελευταίος τις υποχρεώσεις του, αφού δεν έχει προκριματικά και στο τέλος της πορείας βάζει στο ταμείο του οκταψήφιο νούμερο σε ευρώ.

Για να διατηρηθεί το προνόμιο της απευθείας συμμετοχής του πρωταθλητή – υφίσταται και για την επόμενη σεζόν –, δεν φτάνει μόνο η δική του αξιόλογη βαθμολογική συγκομιδή, αλλά απαιτείται και των υπόλοιπων. Για να κρατηθεί η Ελλάδα στη 13η θέση ή να ξανανέβει στη 12η, απαιτούνται βαθμοί από τρεις ή και τέσσερις ομάδες. Με δύο, όπως ήταν πέρσι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, η πορεία θα είναι μοιραία πτωτική, εκτός αν μια από τις δύο πάει στον τελικό.

Η συνθήκη που μοιραία δημιουργείται είναι πως, για να παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ ο πρωταθλητής Ελλάδας και να κερδίζει πολλά εκατομμύρια, πρέπει να βοηθούν με βαθμούς οι άλλες δύο, τρεις ή και τέσσερις ελληνικές ομάδες, που θα εισπράξουν πολύ λιγότερα χρήματα, έχοντας ήδη υποστεί και την ταλαιπωρία των προκριματικών. Δηλαδή το «καλό ταμείο» του πρωταθλητή εξαρτάται και από τον ευρωπαϊκό μόχθο των άλλων, που στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι άμεσοι ανταγωνιστές του.

Έχει ενδιαφέρον η εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, στις 453 ομάδες δηλαδή που δικαιούνται να έχουν βαθμολογία, με βάση τις επιδόσεις τους στα Κύπελλα Ευρώπης την τελευταία πενταετία.

Από τη 12η στη 13η θέση

Η Ελλάδα με βάση τη βαθμολογία των Συλλόγων, ολοκλήρωσε τη σεζόν 2013-14 στη 12η θέση με 33.600 βαθμούς. Για την αγωνιστική περίοδο 2014-15 εκκινεί από τη 13η θέση με 26.500 βαθμούς, με 5 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η διαφορά των 7.100 πόντων έχει να κάνει με την «παραγραφή» της σεζόν 2009-10 και της βαθμολογίας της. Από ’δώ και πέρα όσους βαθμούς φέρουν οι ελληνικές ομάδες θα προστίθενται στους 26.500 έως τον Μάιο που θα «κλείσει» η κατάταξη για την περίοδο ’14-’15. Αυτή που απειλεί είναι η Τσεχία, που ξεκινάει με 25.250 πόντους και 4 ομάδες.

Μαζί με τους 7.100 πόντους που «έφυγαν» και καλούνται οι 5 ελληνικές ομάδες να αναπληρώσουν, από τον «χάρτη» της βαθμολογίας, έχει βγει λόγω πενταετίας και η Λάρισα, της οποία η τελευταία συμμετοχή ήταν τη σεζόν 2009-10, στο νεοσύστατο τότε Γιουρόπα Λιγκ, όπου κατάφερε να φέρει μόλις μια ισοπαλία με τη Ρέικιαβικ.

Εκπροσώπηση από 3 κατηγορίες

Στις 453 ομάδες της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, για τη σεζόν 2013-14, η Ελλάδα εκπροσωπείτο με 10, εκ των οποίων οι 8 αγωνίζονταν στις επαγγελματικές κατηγορίες και οι 2 στην Ερασιτεχνική (Γ’ Εθνική).

Σε μια αγωνιστική περίοδο που έκλεισε με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην 1η θέση με 161.452 βαθμούς και τελευταία (453η) τη Φαετάνο του Σαν Μαρίνο με 0.449 βαθμούς, το ποδόσφαιρο της χώρας μας είχε:

Τον Ολυμπιακό στην 27η θέση με 67.720 βαθμούς, τον ΠΑΟΚ στην 60ή με 37.720 β., τον Παναθηναϊκό στην 76η με 30.220 β., την ΑΕΚ (Γ’ Εθνική) στην 115η με 16.720 β., τον Άρη στην 127η με 14.720 β., τον Ατρόμητο στην 165η με 9.720 β., τον Αστέρα Τρίπολης στην 181η με 8.720 β., τη Skoda Ξάνθη στη 204η με 7.720 β., τον Ολυμπιακό Βόλου (Β’ Εθνική) στη 205η με 7.720 β. και τη Λάρισα (Γ’ Εθνική) στη 217η με 7.220.

Δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο για μια χώρα να χάνει από την 1η επαγγελματική κατηγορία, σε χρονικό εύρος 5 ετών, τρεις ομάδες, εκ των οποίων οι δύο να γίνονται ερασιτεχνικές και η άλλη να παίζει στη Β’ κατηγορία.

Όχι πως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα στην ευρωπαϊκή σεζόν που ξεκίνησε. Η ΑΕΚ προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική και ξαναγίνεται επαγγελματική ομάδα, ο Ολυμπιακός Βόλου παραμένει στην ίδια κατηγορία, ενώ ο Άρης, ο οποίος υποβιβάστηκε, προσπαθεί να βρει πόρους να παίξει στη Β’, χωρίς ακόμα να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάει στη Γ’ κατηγορία, με πτώχευση και κατά συνέπεια να γίνει ερασιτεχνική ομάδα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:59