search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:15
MENU CLOSE

Νέα ντοκουμέντα για το ρατσιστικό πογκρόμ του Μαΐου 2011 «καίνε» τη Χρυσή Αυγή

27.08.2014 07:56
Νέα ντοκουμέντα για το ρατσιστικό πογκρόμ του Μαΐου 2011 «καίνε» τη Χρυσή Αυγή - Media

Νέα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ηλία κασιδιάρη και άλλων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στο πογκρόμ του Μαΐου του 2011, καθώς και για την τέλεση εγκληματικών πράξεων από μέλη της ναζιστικής οργάνωσης κατέθεσαν χθες οι δικηγόροι της Πρωτοβουλίας JailGoldenDawn Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Σκαρμέας

(Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών)
 
Νέα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ηλία κασιδιάρη και άλλων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στο πογκρόμ του Μαΐου του 2011, καθώς και για την τέλεση εγκληματικών πράξεων από μέλη της ναζιστικής οργάνωσης κατέθεσαν χθες οι δικηγόροι της Πρωτοβουλίας JailGoldenDawn Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Σκαρμέας, στο αρμόδιο Τμήμα Αντιμετώπισης ρατσιστικής Βίας της Γενικής Ασφάλειας Αττικής, το οποίο διεξάγει προανάκριση κατόπιν εισαγγελικής εντολής.
 
Τα στοιχεία του ΕΚΑΒ
 
Απολογισμός της εκτεταμένης, άγριας ρατσιστικής επίθεσης που εξαπέλυσαν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας το τετραήμερο 10-13 Μαΐου 2011, με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, ήταν ένας νεκρός, ο μόλις 21 ετών Αλίμ Αμπντούλ από το Μπαγκλαντες, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένοι μετανάστες στα νοσοκομεία.
 
Μάλιστα τα καινούρια στοιχεία που προκύπτουν από το ΕΚΑΒ είναι αρκετά για να αντιληφθούμε την έκταση της ρατσιστικής βίας.
 
Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 12ης Μαΐου, της ημέρας που το πογκρόμ πήρε την πιο οργανωμένη του μορφή, το ΕΚΑΒ έχει καταγράψει 8 διακομιδές μεταναστών στο νοσοκομείο μέσα σε μόλις 183 λεπτά! Μόνο στο τρίωρο δηλαδή που μεσολάβησε από τις 17.42 μέχρι τις 20.45, 8 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γενηματάς» και όλοι τους με τραυματισμούς και κατάγματα στο κεφάλι.
 
Η αγριότητα της συγκεκριμένης επίθεσης φαίνεται από το γεγονός ότι οι θύτες έκοψαν το δάχτυλο σε ένα από τα θύματα, τραυμάτισαν στο μάτι ένα δεύτερο και χτύπησαν με πυροβόλο όπλο ένα τρίτο. Και όλα αυτά απλώς και μόνο γιατί τα θύματα είχαν σκούρο δέρμα και, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ ξενόγλωσσα ονοματεπώνυμα. Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλοι μετανάστες υπέστησαν σωματικές βλάβες από επιθέσεις χωρίς να προσέλθουν σε κάποιο νοσοκομείο.
 
Καθοδηγητικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πορείας που κινήθηκε από την 3η Σεπτεμβρίου προς την οδό Αθηνάς και στην οποία σημειώθηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις είχ3ε ο Ηλ. Κασιδιάρης. Όπως φαίνεται σε φωτογραφικό υλικό, κατηύθηνε τα μέλη της Χρυσής Αυγής καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και οι Ηλ. Παναγιώταρος, Παν. Ηλιόπουλος και Στ. Μπούκουρας με τις φωτογραφίες να καίνε τον τελευταίο, ο οποίος κατά την απολογία του έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ρατσιστικές δράσεις στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, ενώ έχει δηλώσει ότι «ανατριχιάζει» με τις δολοφονικές ενέργειες σε βάρος μεταναστών.
 
Οι ηθικοί αυτουργοί
 
Συμμετοχή στο πογκρόμ φέρεται να είχαν επίσης και μέλη του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΕΦ.ΣΥΝ», στη δικογραφία υπάρχουν βίντεο από τη χρυσαυγίτικη πορεία, τα οποία βρέθηκαν στους σκληρούς δίσκους των μελών του πυρήνα Νίκαιας. Παράλληλα, οι δράστες του πογκρόμ που απεικονίζονται στο φωτογραφικό υλικό να δρουν παρά την παρουσία της αστυνομίας, ταυτοποιούνται ως μέλη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του μπλοκ της ναζιστικής οργάνωσης. Μέχρι σήμερα ο μοναδικός από τους δράστες του πογκρόμ που έχει καθίσει στο ειδώλιο ήταν ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κολιόπουλος.
 
«Ηθικοί αυτουργοί των εγκληματικών πράξεων που τελέσθηκαν είναι τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής με προεξάρχοντες τους Κασιδιάρη και Παναγιώταρο, στους οποίους θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες. Η ευθύνη για κάθε νέα καθυστέρηση βαραίνει πλέον τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασ. Κικίλια και την ίδια την κυβέρνηση», αναφέρουν οι δικηγόροι Θ. Καμπαγιάννης και Κ. Σκαρμέας.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:14