search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:34
MENU CLOSE

Ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της Κηφισιάς!

23.09.2014 21:00
oldphotospod_1809_020_cmyk1411459078.jpg

Σημεία και τέρατα στην αυτόνομη πόλη του συνεταιρισμού των βουλευτών στην Πολιτεία εις βάρος του Δήμου

Του Πάνου Μπόζου

Σημεία και τέρατα στην αυτόνομη πόλη του συνεταιρισμού των βουλευτών στην Πολιτεία εις βάρος του Δήμου

Το 1949 μια ομάδα (συνταξιούχων κυρίως) βουλευτών επαρχίας ίδρυσε οικοδομικό συνεταιρισμό με την επωνυμία «Η Πολιτεία» (σε ανάμνηση της… ιδανικής Πολιτείας του Πλάτωνα) και αγόρασε μία τεράστια περιοχή 700 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πεντέλης, στα όρια της Κηφισιάς. Ρυμοτόμησαν την περιοχή, άνοιξαν δρόμους, χώρισαν τα οικόπεδα, όρισαν κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες, σχολείο, αγορά κ.λπ.) και άρχισαν να πωλούν τα οικόπεδα στους λεγόμενους συνεταιριστές, που πολύ σύντομα ξεπέρασαν τους 500!

Το 1954, με δική τους αίτηση, εντάσσονται στο Σχέδιο Πόλεως του Δήμου Κηφισιάς και έκτοτε αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πόλης. Από τότε αρχίζει ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου εις βάρος της Κηφισιάς, ένας τρελός χορός εκατομμυρίων, τα οποία οι «συνεταιριστές» διαχειρίζονται για δικό τους και μόνον όφελος, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν!

Ο νόμος λέει: «…οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι μετά την έγκριση των σχεδίων ανήκουν κατά κυριότητα στον Δήμο Κηφισιάς, ως και τα επί αυτών κτήρια» (Ηλίας Σπυρόπουλος, διευθυντής Πολεοδομίας Κηφισιάς, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου).

Ο νόμος είναι σαφέστατος, αλλά οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αρνούνται να τον εφαρμόσουν, με τη μοναδική δικαιολογία ότι είναι… βουλευτές!

Τα παράλογα συνεχίζονται: Τα (χαρακτηρισμένα από τα δικά τους σχέδια…) κοινόχρηστα κτήρια μετατράπηκαν σε πολυτελή κέντρα διασκέδασης, ενοικιάζονται με άγνωστες διαδικασίες, με άγνωστα ενοίκια, χωρίς κανένας να γνωρίζει σε ποιες τσέπες μπαίνουν!

Ο Ηλίας Σπυρόπουλος στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ., κάνοντας μετριοπαθέστατους υπολογισμούς (αφού τα καταστήματα της Πολιτείας είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα), υπολόγισε ότι ο Δήμος Κηφισιάς έχει απώλεια εσόδων τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Δεν είναι μόνο αυτά τα ανοιχτά ζητήματα. Οι «συνεταιριστές» πωλούν και το νερό στους κατοίκους της περιοχής και εισπράττουν και ετήσιες συνδρομές μελών! Υπολογίστε, 60 χρόνια τώρα, τι τεράστιο ποσό έχουν διαχειριστεί… Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια μόνο ένας ή δύο βουλευτές (απόγονοι παλαιών) ζουν στην Πολιτεία, κανένας δεν είναι μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού, κανένας δεν γνωρίζει κάτι από τη δράση και τα έργα του.

Ο… Εθνάρχης

Αμέσως γεννιέται το ερώτημα: Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι «συνεταιριστές»;

Η απάντηση είναι απλή και σοκαριστική: Είναι νέοι κάτοικοι που αγόρασαν οικόπεδα και κατοικίες από συγγενείς των πρώτων βουλευτών, διέγνωσαν ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την τεράστια αυτή περιουσία και μετετράπησαν σε επαγγελματίες συνεταιριστές, επάγγελμα προφανώς επικερδέστατο, αφού αγόρασαν και πωλούν οικόπεδα και σε άλλες περιοχές (7.500 στρέμματα στο Σκορπονέρι Βοιωτίας και άλλα στο Κορωπί…).

Διαθέτουν γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, κάνουν εκλογές… διά αντιπροσώπων και με επιστολική ψήφο – και ο χορός καλά κρατεί…

Πριν από χρόνια επιχείρησαν να δημιουργήσουν (με νυχτερινή τροπολογία στη Βουλή) αυτόνομο Δήμο Πολιτείας αποσπώντας περιοχές από την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία, διότι ήταν (δήθεν) επιθυμία του… Εθνάρχη!

Σήμερα, με προκλητικό τρόπο, απαιτούν από τον Δήμο Κηφισιάς να τους εγκριθεί η δημιουργία νέας τεράστιας υδατοδεξαμενής, εντός δασικής περιοχής που δεν τους ανήκει, ώστε να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους, να κρατούν δηλαδή σε ομηρεία τους 2.000 κατοίκους της περιοχής.

Ακόμη και το αθλητικό κέντρο που κατασκευάστηκε στην περιοχή με έξοδα της ΓΓΑ δεν το παρέδιδαν στην κοινή χρήση και απαιτήθηκαν αγώνες και καταλήψεις από τους κατοίκους!

Αυτό που συμβαίνει στον Δήμο Κηφισιάς 60 χρόνια τώρα είναι πρωτοφανές και αδιανόητο. Όλοι οι συνεταιρισμοί στη χώρα διαλύονται μόλις εκπληρώσουν τον σκοπό τους, να ενταχθούν δηλαδή στο σχέδιο της πόλης τους. Όμως η Πολιτεία παραμένει αυτόνομο… γαλατικό χωριό με δικούς της νόμους και κανόνες!

Οι δημοτικές αρχές τι κάνουν; Η απάντηση είναι απλή: Δεν κάνουν τίποτε, διότι οι «συνεταιριστές» ανήκουν στις φίλιες δυνάμεις και στις εκλογές τούς είναι… χρήσιμοι.

Όμως αυτή η (απαράδεκτη) κατάσταση πρέπει να τελειώσει αμέσως. Πολεοδόμοι, νομικοί, οικονομολόγοι με μελέτες εισηγούνται τι πρέπει να γίνει. Να πάρουν δηλαδή την Πολιτεία από αυτούς που δεν τους ανήκει, να αποδώσουν στους κατοίκους τους κοινόχρηστους χώρους, να απαιτήσουν τα έσοδα τόσων χρόνων και να ζητήσουν διαχειριστικό, οικονομικό, νομικό έλεγχο όλης της περιόδου κατοχής.

Ας ελπίσουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα πράξει το καθήκον της. Αν δεν θέλει, ή αν δεν μπορεί, μήπως πρέπει να παρέμβουν οι Έλληνες βουλευτές ή, διαφορετικά, μήπως κάποιος αρμόδιος εισαγγελέας;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:33