25/02/2020 02:48:45

Ομοιότητες και διαφορές της Αμφίπολης με μακεδονικούς τάφους

Ομοιότητες και διαφορές της Αμφίπολης με μακεδονικούς τάφους - Media

(Αναδημοσίευση από την «Ελευθεροτυπία»/Ν. Κοντράρου-Ρασσιά)
 
Ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι πολυθάλαμος δεν χωράει καμία αμφιβολία, αλλά και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας της Μακεδονίας θεωρείται επίσης βέβαιο, αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις των σοβαρών αρχαιολόγων που δεν θέλουν να μπουν στην αρένα των αντιπαραθέσεων με την ανασκαφέα πριν ολοκληρωθεί το έργο της. Αναμένοντας την επιγραφή, που μακάρι κάπου να υπάρχει για να χρονολογηθεί με ασφάλεια το ταφικό μνημείο, όπως και τις αυριανές δηλώσεις της Άννας Παναγιωταρέα στο Μουσείο της Αμφίπολης για την εξέλιξη της ανασκαφής, αναζητούνται τα γνωστά παράλληλα με αυτό, ταφικά οικοδομήματα στην περιοχή.
 
Ένας μνημειακός λαξευτός τάφος με 7 θαλάμους έχει βρεθεί από χρόνια στην Πέλλα και έχει  δημοσιευθεί στο λεύκωμα με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας» (εκδ. Ιδρύματος Λάτση). Ο τάφος αυτός έχει θολωτή οροφή, όπως της Αμφίπολης και διαμορφώνεται στις τρεις πλευρές ενός επιμήκους κεντρικού θαλάμου.
 
Ένας εκ των συγγραφέων του τόμου αυτού είναι και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Ακαμάτης, ο οποίος λέει πως ο πολυθάλαμος τάφος της Πέλλας είναι μικρότερος από της Αμφίπολης. Οι ομοιότητές του με τον τάφο του λόφου Καστά είναι ο μακρύς δρόμος και οι κλίμακες. Οι διαφορές είναι πολλές. Ο τάφος της Πέλλας είναι ολόκληρος – ακόμη και η καμάρα του – λαξευμένος στο βράχο, ενώ της Αμφίπολης εξ ολοκλήρου κτιστός. Επίσης, ο τάφος της Πέλλας έχει πολλές θύρες που οδηγούν σε θαλάμους, ενώ στην Αμφίπολη μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια θύρα σε κάθε θάλαμο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ακαμάτη, το μνημείο της Αμφίπολης είναι πολύ ενδιαφέρον και μεγαλειώδες. Ο ίδιος παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ανασκαφή και τα στοιχεία που κάθε τόσο αποκαλύπτονται και συνιστά υπομονή σε όσους αδημονούν να βρεθεί η ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών, αν υπάρχουν. Θεωρεί επίσης αναγκαία τα μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσής του μνημείου, λόγω και της επερχόμενης αλλαγής καιρικών συνθηκών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.