search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:39
MENU CLOSE

«Σ’ αναζητώ»… στη μνήμη

28.09.2014 21:00
«Σ’ αναζητώ»... στη μνήμη - Media

Είναι πολύ δύσκολο να γράφεις δημοσιογραφικά κείμενα για αγαπημένους φίλους που έχουν φύγει από τη ζωή. Επώδυνο και πιο σκληρό, να μαντέψεις και να γράψεις τα λόγια που θα έλεγε ο Μάριος, αν καθόταν στο πιάνο του, στη μεγάλη συναυλία του, που θα γίνει στο Ηρώδειο την επόμενη Παρασκευή, με κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές να τραγουδάνε τα δεκάδες μεγάλα, διαχρονικά τραγούδια του!

Είναι πολύ δύσκολο να γράφεις δημοσιογραφικά κείμενα για αγαπημένους φίλους που έχουν φύγει από τη ζωή. Επώδυνο και πιο σκληρό, να μαντέψεις και να γράψεις τα λόγια που θα έλεγε ο Μάριος, αν καθόταν στο πιάνο του, στη μεγάλη συναυλία του, που θα γίνει στο Ηρώδειο την επόμενη Παρασκευή, με κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές να τραγουδάνε τα δεκάδες μεγάλα, διαχρονικά τραγούδια του!

Ο Μάριος μου είχε πει «μ’ αρέσει να βγάζω τα τραγούδια μου και να τ’ αφήνω να παίρνουν τον δρόμο τους. Είναι μεγάλος κίνδυνος να πηγαίνεις εσύ μπροστά και να ακολουθούν τα τραγούδια σου. Δεν θέλω να κλείνω τη δουλειά μου, την έμπνευσή μου, σε σχήματα. Έγραψα και θα γράφω πάντα ό,τι νιώθω και ό,τι συγκινεί τον κόσμο μου, τον εσωτερικό μου κόσμο, με την προσδοκία να εκφράζω όσο μπορώ τον ανώνυμο άνθρωπο. Αυτός εκπροσωπεί, πιστεύω, τη συνισταμένη της αλήθειας».

Α, ξέχασα, έλεγε και κάτι άλλο ο Μάριος: «Το χειρότερο είναι να πηγαίνεις εσύ μπροστά και πίσω σου να μην υπάρχουν τραγούδια»! Αυτός ήταν ο αγαπημένος φίλος, ο μεγάλος και –κυρίως – σεμνός συνθέτης.

Η σημαντική μουσική παράσταση – αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα και την αγάπη του για «τη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δύο», θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 στο Ηρώδειο. Η εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός μεγάλου κύκλου παραστάσεων με τον τίτλο «Σ’ αναζητώ», στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες του κόσμου, και θα ολοκληρωθεί, έπειτα από δυο χρόνια, στη γενέτειρα του Μάριου, τη Λεμεσό.

Στην παράσταση συμμετέχουν η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Δώρος Δημοσθένους, η Δήμητρα Σταθοπούλου και τιμητικά ο Γιώργος Νταλάρας στα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με τη συνοδεία δεκαμελούς λαϊκής ορχήστρας που διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τη σύνθεση του προγράμματος ανέλαβε ο παραγωγός και μελετητής της ελληνικής μουσικής Ηλίας Μπενέτος, ενώ αφηγητής είναι ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας.

Ο Μάριος Τόκας στα δέκα του ανήκει στη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, στα 14 γράφει το πρώτο του τραγούδι, στα 16 μελοποιεί Χικμέτ, Ρίτσο, Πιερίδη και Γεφτουσένκο και δίνει τις πρώτες του συναυλίες στην Κύπρο. Συγκλονίζεται από τον Θεοδωράκη, τη «Ρωμιοσύνη» και το «Μαουτχάουζεν» το ’72. «Τα παιδικά μου χρόνια στην Κύπρο, τα ακούσματα των τραγουδιών της δεκαετίας του ’50 και του ’60 από τα χείλη των γονιών μου, η είσοδος Θεοδωράκη – Χατζιδάκι στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα η δεκαετία του ’60 σφραγίζουν συνέχεια τη μουσική μου», έλεγε όταν τον ρωτούσαν γιατί έγινε συνθέτης. Μερικά χρόνια μετά, ο Μίκης θα πει για τον Μάριο ότι «δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του Άθω». Ακολουθεί το ’74 το πραξικόπημα και η εισβολή, όπου υπηρετεί και στις δύο φάσεις στην πρώτη γραμμή. Μελοποιεί Χαραλαμπίδη, Κύπριους αγωνιστές, τη «Δική μου Πατρίδα» της Νεσιέ Γιασίν.

Έρχεται στην Αθήνα το 1975, εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή, σπουδάζει στο Εθνικό Ωδείο και δεν ξεχνά ποτέ τη φράση του πατέρα του: «Αν καβαλήσεις το καλάμι, θα είμαι ο πρώτος που θα σ’ αρνηθώ»! Αυτό ήταν το «φυλαχτό» του…

Κάπου το ’84 η φωνή του Γιώργου Νταλάρα δίνει την ελλαδική διάσταση των βιωμάτων του συνθέτη και της ιδιαίτερης πατρίδας του. «Το κομμάτι της δουλειάς μου που αφορά την Κύπρο, που θεωρώ ένα από τα σημαντικότερα της πορείας μου στο τραγούδι, δεν είναι παρά μια φωνή διαμαρτυρίας για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο νησί μου», δήλωνε σε κάθε ευκαιρία ο Μάριος…

Η βραδιά θα κρύβει πολλές εκπλήξεις. «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια» κι άλλα τραγούδια – σταθμοί σ’ ένα μουσικό αφιέρωμα, γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα και εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας, τραγούδια της παρέας, του αγώνα, του έρωτα και της ψυχής. Κι αυθόρμητα έρχεται η σκέψη ότι σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει ανάγκη από ανάταση ψυχής, τα τραγούδια του Μάριου Τόκα μπορούν να συμβάλουν και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δύναμης.

Οι παραστάσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ευθύνη της παραγωγής και τη διοργάνωση ανέλαβαν η Cricos Pr & Events και η Newcelas Ltd. Σύμβουλος προγράμματος είναι η γυναίκα του Μάριου, Αμαλία Τόκα.

INFO Προπώληση εισιτηρίων: Καταστήματα Public (public.gr), Viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876,  Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ianos, Seven Spots, Reload Stores.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:39