search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:27
MENU CLOSE

Όλα τα σενάρια για την τραγωδία στο Βόλο – Κηδεύονται τα θύματα

08.10.2014 06:34
Όλα τα σενάρια για την τραγωδία στο Βόλο - Κηδεύονται τα θύματα - Media

Δυο επαγγελματίες οπλίτες και ένας στρατιώτης έπεσαν νεκροί την Τρίτη το μεσημέρι ύστερα από έκρηξη όλμου σε πεδίο βολής στον Βόλο κατά την διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης. Διαβάστε τις εκτιμήσεις των ειδικών για την τραγωδία που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δυο επαγγελματίες οπλίτες και ένας στρατιώτης έχασαν την ζωή τους την Τρίτη το μεσημέρι ύστερα από έκρηξη όλμου σε πεδίο βολής στον Βόλο κατά την διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης. Διαβάστε τις εκτιμήσεις των ειδικών για την τραγωδία που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Σύμφωνα με τα «Νέα», σε «αστοχία υλικού», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, οφείλεται η έκρηξη όλμου που σκότωσε τρεις νέους ανθρώπους το μεσημέρι της Τρίτης στο πεδίο βολής του Στρατού, στα Γλαφυρά Μαγνησίας. Ο όλμος των 81 χιλιοστών, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για τις συνθήκες της τραγωδίας, εξερράγη πρόωρα, κομματιάζοντας τον πυροσωλήνα εκτόξευσης. Είχαν προηγηθεί 12 βολές χωρίς να προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα.


 
Όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ο συνταγματάρχης, ειδικός πυροτεχνουργός και πραγματογνώμων της Εισαγγελίας Αθηνών-Πειραιώς Βασίλης Καπράλος, η «έκρηξη φαίνεται να έγινε λόγω πρόωρης λειτουργίας του βλήματος, το οποίο αποτελείται από τον πυροσωλήνα, τον κορμό με την εκρηκτική ύλη – περίπου μισό κιλό – και τα πτερύγια με το προωθητικό γέμισμα. Η ταχύτητα εκρήξεως είναι 6.500 μέτρα το δευτερόλεπτο και η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 3.200 βαθμοί κελσίου!».

Μιλώντας στα «Νέα», ο έμπειρος πυροτεχνουργός τονίζει ότι τα πυρομαχικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. «Η επίδραση του χρόνου, η μεταβολή της θερμοκρασίας και της υγρασίας, ο κακός χειρισμός και η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας προκαλούν στα πυρομαχικά φθορές και αλλοιώσεις, ατυχίες πυροδοτήσεως – δηλαδή, να μη λειτουργήσει το προωθητικό γέμισμα και το βλήμα να μείνει μέσα στον σωλήνα».
 
Όπως αναφέρει στα «Νέα» ο πυροτεχνουργός Βασίλης Καπράλος, η πρόωρη λειτουργία (αναφλέξεις εκρήξεις) – όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση – οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ελαττωματικό πυροσωλήνα. Λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζουν τα πυρομαχικά επιθεωρούνται κάθε χρόνο και αν διαπιστωθεί πρόβλημα δεσμεύεται ολόκληρη η παρτίδα. Προσθέτει πάντως ότι «ιδανικές συνθήκες για τα πυρομαχικά είναι να διατηρούνται σε θερμοκρασία 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου και 60% υγρασία».

Με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των τριών στρατιωτών 
 
Σήμερα γίνονται οι κηδείες των τριών οπλιτών που βρήκαν τον θάνατο έπειτα από έκρηξη βλήματος κατά τη διάρκεια ασκήσεων σε στρατόπεδο του Βόλου.

Η τελετή για τον οπλίτη θητείας (δεκανέα) Φώτη Ανδρικόπουλο θα γίνει το απόγευμα στα Πετρωτά Αχαΐας, ενώ οι κηδείες των δύο ΕΠΟΠ λοχιών, του Αναστάσιου Μεζάλα και του Γεώργου Ορφανίδη, πραγματοποιούνται στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στον Βόλο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες χειρουργήθηκε με επιτυχία, ο τραυματισθείς, στο ίδιο δυστύχημα, υπολοχαγός, από τον οποίο αφαιρέθηκε θραύσμα από την κοιλιακή χώρα.

Στα θύματα του δυστυχήματος θα απονεμηθεί Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
 
Πηγή: «Τα Νέα»  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:24