search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:12
MENU CLOSE

Φωτοβολταϊκά:Αγρότες – θύματα της γραφειοκρατίας

07.08.2010 21:38
Φωτοβολταϊκά:Αγρότες – θύματα της γραφειοκρατίας - Media

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί μια άκρως γραφειοκρατική διαδικασία.

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί μια άκρως γραφειοκρατική διαδικασία.

Τι εννοούμε με αυτό; Ο νόμος 3851/2010 προβλέπει ότι άδειες χορηγούνται μόνο σε περίπτωση που τα φωτοβολταϊκά συστήματα καλύπτουν εδαφικές εκτάσεις που δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων ενός νομού, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε συνεργασία με τις ΕΑΣ, έχουν ξεκινήσει την οργάνωση των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Παράλληλα, οι δυσκολίες που προκύπτουν είναι πάρα πολλές: Η ΔΕΗ δεν δέχεται συμβόλαια αγροτεμαχίων που είναι εξ αδιαιρέτου, ενώ πολλά από τα αγροτεμάχια είναι ενυπόθηκα λόγω της λήψης αγροτικών δανείων, γεγονός που δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τη συνεργασία τους με τράπεζες που παρέχουν επενδυτικά δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Με αφορμή τις ασάφειες που δημιουργήθηκαν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Βασίλης Έξαρχος και Νίκος Σαλαγιάννης, κατέθεσαν ερώτηση προς τις υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και τις καλούν να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων όσο και στην έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου από το ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, ρωτούν πώς θα διασφαλιστεί η ισότιμη αντιμετώπιση των αγροτών που επιλέγουν να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους εκτός του πλαισίου που έχουν διαμορφώσει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ, ενώ ζητάνε να διευκρινιστεί σε τι έκταση ανά νομό αντιστοιχεί το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού.

Τέλος, οι βουλευτές διερωτώνται, σε τι κάλυψη ανά νομό αντιστοιχούν οι εδαφικές άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή, σε περίπτωση απαλλαγής, δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:09