search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:48
MENU CLOSE

Κολοσσιαία συμφωνία συγχώνευσης για την S&B του Οδ. Κυριακόπουλου

06.11.2014 10:45
Κολοσσιαία συμφωνία συγχώνευσης για την S&B του Οδ. Κυριακόπουλου - Media

Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράφεται σήμερα στο Παρίσι, καθώς η S&B της οικογένειας Αικ. Κυριακοπούλου απορροφάται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ορυκτών του κόσμου, τον γαλλικό όμιλο Imerys. 

(Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr, ρεπορτάζ Ανέστης Ντόκας)
 
Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράφεται σήμερα στο Παρίσι, καθώς η S&B της οικογένειας Αικ. Κυριακοπούλου απορροφάται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ορυκτών του κόσμου, τον γαλλικό όμιλο Imerys. Η ελληνική επιχείρηση μετά τη διαδικασία της απορρόφησης θα ελέγχει το 4,5% της γαλλικής βιομηχανίας και ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα κατέχει θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Imerys.
 
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος – αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χθες στην Αθήνα- υπογράμμισε τα εξής: « Οι συζητήσεις με τον γαλλικό όμιλο διήρκεσαν 6 μήνες, αφού στόχος της διοίκησης είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία της S&B και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Θα πρέπει να τονίσω ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας. H απορρόφηση αφορά τον όμιλο εκτός από τους βωξίτες». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κυριακόπουλο η αξία της συμφωνίας θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ.
 
Ο γαλλικός κολοσσός στο κλάδο των ορυκτών ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά χθες το απόγευμα στη γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού η μετοχή ανήκει στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συνθέτουν τον δείκτη Cac 40. Η κεφαλαιοποίηση της Imerys στο γαλλικό χρηματιστήριο είναι περίπου 4 δισ. ευρώ. Οπως υπογράμμισε ο κ. Κυριακόπουλος στις δηλώσεις του προς την «Κ» ο γαλλικός όμιλος έχει μία ισχυρή βάση ρευστότητας αφού αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο δανεισμού του σε εταιρικά ομόλογα δεν ξεπερνά το 3,1% σε αντίθεση για παράδειγμα με τη S&B που το επιτόκιο εταιρικού ομολόγου που έχει εκδώσει ξεπερνά το 9%.
 
Η Imerys ιδρύθηκε το 1880 και για πολλά χρόνια ήταν γνωστή ως Imetal. Η εταιρεία συστάθηκε από την οικογένεια Ρόθτσιλντ, συνδυάζοντας μερικές από τις πολλές θυγατρικές τους στα μέταλλα και τις βιομηχανίες εξόρυξης.
 
Αρχική δραστηριότητα του ομίλου ήταν η εξόρυξη και μετατροπή του νικελίου. Η αρχική του ονομασία ήταν Société Penarroya-Le Nickel (SLN). Στη δεκαετία του 1970, ο όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του.
 
Από το 1990 και μετά, η Imetal εστίασε την ανάπτυξή της σε βιομηχανικά ορυκτά, μέσω και της εξαγοράς επιχειρήσεων. Αργότερα αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών στους κλάδους πυρίμαχων υλικών, αργίλους, κεραμικά σώματα και τεχνικά κεραμικά.
 
Η Imetal μετονομάζεται σε Imerys στις 22 Σεπτεμβρίου 1999.
 
Ο γαλλικός όμιλος έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες με περισσότερες από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες. Παράλληλα λειτουργεί πάνω από 120 ορυχεία και εξάγει 30 διαφορετικά ορυκτά ή οικογένειες των ορυκτών. Η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις ύψους σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ το 2012.
 
Χρησιμοποιώντας τα ορυκτά που εξορύσσει η Imerys προσφέρει λύσεις για χρήση από βιομηχανικούς πελάτες για τα προϊόντα τους ή τη μέθοδο παραγωγής. Τα ορυκτά έχουν πολλές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής, προϊόντα υγιεινής, χαρτί, χρώματα, πλαστικά, κεραμικά, τηλεπικοινωνίες και διήθηση ποτών. Με έδρα στο Παρίσι, απασχολεί πάνω από 16.000 ανθρώπους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:46